Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Общество

” Призрачните села” у нас се увеличат (Видео)

Увеличава се броят на обезлюдените села в страната. Според Националната статистика над 150 са напълно заличените селищата у нас, в които няма нито един жител, показват данните за 2016. В следващите години се очаква процесът да продължи с още по-бързи темпове.

Безлюдни улици, рушащи и необитаеми къщи – това е картината, която ни посреща в село Долно Ново Село. Тук животът отдавна е спрял. В драгоманското село има десетки къщи, които са изоставени. През 2000 г в селището са живеели 5 души, сега само 1 човек. Една от къщите, в които все още има признаци на живот живее Симеон Тодоров. Повече от 10 години възрастният човек живее сам. Разказва ни спомените си, преди селото да опустее.

В миналото основният поминък на хората е било животновъдството. Сега – единствените животи обикалящи дворовете са кучетата и котките. Магазин в селото – няма.

Сега част от сградата на някогашното училище е потънала в бурени и изглежда като след бомбардировка. На няколко километра от Долно ново село - в село Несла се срещаме и с Николай Николов, който е кметски наместник на още 10 селища в региона. Разказва, че при нужда се отзовава лекарката от село Габър, което се намира на 10 километра от Долно Ново Село и околните населени места.

Подобна драматична ситуация се наблюдава и с останалите 30 села в община Драгоман. А прогнозите за съдбата на обезлюдените села са повече от мрачни.

По данни на статистиката най-много обезлюдени селища има в областите Габрово, Велико Търново и Кърджали. По всичко личи обаче че броят на селата –призраци ще продължи да расте.

Източник: Канал 3

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2017-05-20 12:36:59 преди: 1 година / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 816 прегледа
Новини: Откриха поредните превишени стойности на уран в питейна вода. "Заразените" този път са три села край Пловдив - Болярино, Драгойново и Пъдарско. Стойностите са малко над допустимото, показват изследвания на водата в споменатия район. Изследванията проведени от ВиК Пловдив са направени в частна лаборатория, след което са уведомени властите и кметовете на пловдивските села. Взети са нужните мерки и ... още
На: 2017-05-22 05:28:02 преди: 1 година / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 780 прегледа
Политика: Властите мълчат за случая. Седемте села се намират около Перник. Това са Зелениград, Забел, Кривонос, Ребро, Глоговица, Ездимирци и Косача. Селата с най-високи аномалии са Косача и Зелениград. Проблемът със замърсената вода е известен на властите от година, но държат в тайна информацията. Повишената радиоактивност обаче става достояние на властите на 19 юли миналата година, след като ВиК в град П ... още
На: 2016-10-16 12:26:31 преди: 2 години / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 1512 прегледа
Новини:  Внимание! Искат да ни завладеят! Но това не е нещо ново, то е ясно още от създаването на ДПС. Въпреки, че сега ставаме дума за завземане на територии от бежанците - отново говорим за същото - постепенно изкупуване на българска територия. Към този моменти вече три села на българска територия се подготвят за бъдеща крепостна колония. Това са селата Михалич, Мустрак и Сладун. Източници твърдят, ч ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X