Новини Общество Политика Криминални Любопитно Здраве Свят Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Спорт Дискусии Клюки Лайфстайл Технологии Икономика Наука Култура Конспирации История Забавно Видео За жената Кухня Вицове Дом и Градина Туризъм Други
Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli.eu / Общество

” Призрачните села” у нас се увеличат (Видео)

Увеличава се броят на обезлюдените села в страната. Според Националната статистика над 150 са напълно заличените селищата у нас, в които няма нито един жител, показват данните за 2016. В следващите години се очаква процесът да продължи с още по-бързи темпове.

Безлюдни улици, рушащи и необитаеми къщи – това е картината, която ни посреща в село Долно Ново Село. Тук животът отдавна е спрял. В драгоманското село има десетки къщи, които са изоставени. През 2000 г в селището са живеели 5 души, сега само 1 човек. Една от къщите, в които все още има признаци на живот живее Симеон Тодоров. Повече от 10 години възрастният човек живее сам. Разказва ни спомените си, преди селото да опустее.

В миналото основният поминък на хората е било животновъдството. Сега – единствените животи обикалящи дворовете са кучетата и котките. Магазин в селото – няма.

Сега част от сградата на някогашното училище е потънала в бурени и изглежда като след бомбардировка. На няколко километра от Долно ново село - в село Несла се срещаме и с Николай Николов, който е кметски наместник на още 10 селища в региона. Разказва, че при нужда се отзовава лекарката от село Габър, което се намира на 10 километра от Долно Ново Село и околните населени места.

Подобна драматична ситуация се наблюдава и с останалите 30 села в община Драгоман. А прогнозите за съдбата на обезлюдените села са повече от мрачни.

По данни на статистиката най-много обезлюдени селища има в областите Габрово, Велико Търново и Кърджали. По всичко личи обаче че броят на селата –призраци ще продължи да расте.

Източник: Канал 3

Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 коментара | 1203 прегледа
Публикувано на: 2018-01-10 08:54:52
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: ” Призрачните села” у нас се увеличат (Видео)
На: 2017-05-20 12:36:59 преди: 11 месеца / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 812 прегледа
Откриха поредните превишени стойности на уран в питейна вода. "Заразените" този път са три села край Пловдив - Болярино, Драгойново и Пъдарско. Стойностите са малко над допустимото, показват изследвания на водата в споменатия район. Изследванията проведени от ВиК Пловдив са направени в частна лаборатория, след което са уведомени властите и кметовете на пловдивските села. Взети са нужните мерки и ... още
На: 2017-05-22 05:28:02 преди: 11 месеца / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 774 прегледа
Властите мълчат за случая. Седемте села се намират около Перник. Това са Зелениград, Забел, Кривонос, Ребро, Глоговица, Ездимирци и Косача. Селата с най-високи аномалии са Косача и Зелениград. Проблемът със замърсената вода е известен на властите от година, но държат в тайна информацията. Повишената радиоактивност обаче става достояние на властите на 19 юли миналата година, след като ВиК в град П ... още
На: 2016-10-16 12:26:31 преди: 1 година / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 1504 прегледа
 Внимание! Искат да ни завладеят! Но това не е нещо ново, то е ясно още от създаването на ДПС. Въпреки, че сега ставаме дума за завземане на територии от бежанците - отново говорим за същото - постепенно изкупуване на българска територия. Към този моменти вече три села на българска територия се подготвят за бъдеща крепостна колония. Това са селата Михалич, Мустрак и Сладун. Източници твърдят, ч ... още
Хостинг от Super Hosting
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X