Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Здраве

4 начина, по които предавате бацили на околните

Сезонът на вирусите и настинките вече дойде. Сигурно много от вас се возят в претъпканото метро или автобуси на градския транспорт, където постоянно някой киха и кашля, а не носи маска. Колкото и да страните от подобни субекти, няма как да се предпазите на 100% от заразяване, защото бацилите се предават много лесно от един на друг.

Недостатъчно или неправилно миене на ръцете, общуване с болни и посещаване на твърде много места, на което има голямо струпване от хора, избягване носенето на защитни средства, пропускане поставянето на ваксина, са факторите, които увеличават риска от поява на грип и настинка.

Никой не иска да ходи на работа с запушен или течащ нос, да кашля през няколко минути и да хвърля една след друга мокри носни кърпички. Ето 4 начина, по които вие може да заразите околните с бацили: 

1. Общуване 

Не е нужно да кихнете точно срещу лицето на някой, за да му предадете грипа. Ако имате инфекция, вие може да предадете болестотворните микроорганизми на хора, които се намират на поне пет метра от вас. Експерти от Американския център по контрол и превенция на заболяванията обясняват, че при  говорене, кихане и кашляне капки от вашата уста могат да попаднат в същия орган или носа на някой наоколо. Те лесно биват всмукани навътре.

2. Неправилно миене на ръцете

Още от малки ни учат как да мием ръцете си със сапун, за да отмием вредните микроорганизми, попаднали по тях. По данни на Американския център по агрокултура, в 97% от случаите хората в САЩ си мият ръцете неправилно.  

Много важно е да миете ръцете си преди и след хранене; след използването на пари или градски транспорт; преди и след посещение на болен човек; след кихане, кашляне и издухване на носа; преди и след обработка на рани; след употреба на перилни и почистващи препарати; преди и след ползването на тоалетна и други. Добре е не просто да намокрите и набързо да сложите сапун (за предпочитане течен), а да разтъркате ръцете с пяната поне за 15-20 секунди.

3. Ходене на работа при боледуване

Работата няма край. Никой няма да ви даде медал, ако работите докато сте болни. Ако отидете в офиса с настинка или грип, рискувате здравето на вашите колеги, много от които имат деца и възрастни роднини, които са най-податливи на вируси. В случай, че ви се налага да свършите задълженията си, пробвайте да го направите от вкъщи, за да не заразявате околните. Но по принцип боледуването на крак може да доведе до други усложнения за организма. Затова е по-добре да си стоите вкъщи, лежите и пиете много течности, за да се избавите по-бързо от инфекцията.

4. При липса на ваксина

Ако сте пропуснали да си направите противогрипна ваксина или не желаете да ви поставят такава, не се учудвайте, че сте болни. Много лекари са на мнение, че началото на есента е идеалното време за поставянето на ваксина. След това организмът има 30 дни, за да изгради по-силен имунитет. 

Децата, бременните и възрастните с хронични заболявания се нуждаят най-много от ваксина, защото са най-рисковата група./Блиц

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 43 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2016-06-12 10:38:48 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 462 прегледа
Новини: Хора от Приморско се разбунтуваха срещу ресторант, който функционира по-скоро като дискотека. Потърпевшите недоволстват от високите децибели на музиката. Немалко от клиентите на околните хотели се оплакват, че не могат да почиват адекватно, нито да се наспят. Те дори вече са предявили претенции към хотелиерите. Управителят на заведението, представен като Стефан, каза, че хората, които се оплакват ... още
На: 2018-09-09 14:40:59 преди: 2 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 174 прегледа
Здраве: Не, това не е някоя измислица. Не, това не е опит за всяване на паника. Това е просто един доклад на Световната здравна организация, който разглежда една всеобхватна промяна в начина на живот. Промяна в начина на живот, която може да погуби до 1/5-та от населението на Земята. В рисковите групи попадат 32% от жените и 23% от мъжете по целия свят. Проблемът при тях е, че не получават и десета част ... още
На: 2016-05-21 16:59:03 преди: 2 години / 4 гласа / 9 точки / 0 коментара / 41236 прегледа
Здраве: Някои изследвания на учените гласят, че до голяма степен зависи от късмета ни дали ще се разболеем от рак или не. Друга част от проучвания казват обаче, че нашите навици са от ключово значение. Елиминирайки някои от вредните такива, ние можем драстично да намалим шанса от заболяване от рак. Алкохолът трябва да се консумира само в умерени количествата, цигарите да се спрат, теглото да се вкара в н ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X