Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Дом и Градина

8 начина да спестим от климатик през лятото

Един от най-големите разходи, които правят в ежедневието си българските домакинства е за електроенергия, а основната част от нея отива за отопление през зимата и за охлаждане през лятото. Днес от TopDom.org ще ви дадем няколко полезни препоръки, които с оглед поредното поскъпване на тока ще ви бъдат от сериозна полза.

Всъщност, ако трябва да говорим в процентно съотношение, за отопление или охлаждане отиват около 1/3

от всички разходи за електроенергия, които правим. Ето защо, доброто познаване на начина, по който климатиците работят и алтернативните източници на отопление и охлаждане е много важно.

Изборът на климатик, разбира се, е от голямо значение, но дори и най-скъпите модели не могат да ни помогнат ако се опитваме да направим стаята като хладилник посред лято. Независимо колко е икономичен моделът, който купуваме, той все пак използва енергия за да постигне зададената температура.

Как да използваме климатика икономично

Климатиците се считат за един от причинителите на глобалното затопляне и се описват като доста опасни за околната среда по отношение глобалното затопляне на климата. Това, обаче, съвсем не е задължително.

 

1. Изберете модела внимателно

Модерните и добре поддържани климатици могат да бъдат енергийно ефективни, а от там да ви спестят доста електроенергия. За да сте сигурни, че купувате най-доброто, проверете етикета за енергийна ефективност за да сравните отделните модели.

 

2. Използвайте само когато ви трябва

Един от най-големите проблеми с климатиците е не, че хабят твърде много енерия, ами това, че ги използваме твърде много.

Климатиците обикновено използват повече енергия от вентилаторите, така че за да пестите енергия, включете климатика само тогава, когато наистина се нуждаете от него.

 

3. Поддържайте разумна температура

Едно от нещата, на които трябва да се обърне внимание е това как използвате климатика си. Поддържайте термостата настроен между 23 ° C и 26 ° C, защото всяка степен под 23 ° C може да добави 10% към разходите ви за охлаждане.

Приемете, че навън е лято и няма как да ви е хладно. Поддържайте температурата приемлива и не се опитвайте да направите в помещението 18 градуса, когато навън е 36.

 

4. Охлаждайте само стаята, която ползвате

Ако охлаждате само помещението, в което стоите през горещите летни дни, това ще ви коства много по-малко, отколкото ако се опитвате да поддържате хладно в цялата къща.

 

5. Подгответе се от сутринта

Подгответе се за горещия ден още от рано сутринта, като затворите прозорците още преди да са започнали горещините.

После пуснете вентилатор - това ще задърши въздуха малко по-хладен в резултат от постоянното му движение. Отваряйте прозорците само през нощта за да влезе вътре естествената прохлада.

 

6. Направете течение

Течението е една форма на естествен вентилатор или климатик. Това понижава значително температурата в помещенията, но може да се прави само ако имате срещуположно намиращи се тераси или прозорци.

 

7. Използвайте вода

Ако поливате със студена вода терасата, влагата няма да позволи балконът да се загрее толкова много и така ще запазите температурата у дома си по-ниска.

Това ще направи дома ви по-приятно място, а разходът на ел енергия ще се свие максимално.

 

8. Спуснете щорите

Ако спуснете щорите още преди да са започнали обедните горещини, това няма да позволи температурата в жилището ви да се повиши толкова рязко.

Не забравяйте как работят оранжериите - те се нагряват когато слънчевите лъчи затоплят през стъклата, но топлината не може да напусне.

 

Често се оказва, че можем да използваме и някои от по-горните съвети и препоръки дори и през зимата, така, че не бързайте да ги отписвате като неефективен начин за намаляване на сметките за отопление и през отоплителния сезон в България.

 

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2016-08-01 18:22:30 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1604 прегледа
Здраве: Броя на вирусите, които ни дебнат през лятото далеч не е малък и за подценяване. Над 100 различни вируса могат да ни покосят точно, когато не очакваме, а някои от тях са толкова коварни, че дори могат да ни донесат диабет. Единственото успокоително за момента е, че вилнеещият в карибския басейн и Южна Америка вирус Зика няма да ни засегне. Според специалистите, вирусите през лятото далеч не са бе ... още
На: 2017-07-14 18:51:17 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1310 прегледа
Новини: В българския туризъм не само се чудят как да сбутат поредния хотел във вече бетонните курортни джунгли, но се чудят и как да ни щавят повече и повече. Вече ненормалните цени за чадъри и шезлонги не са достатъчни и трябва да се вкара нова схема в играта. През тази година хит е новата такса „Климатик“. Ако си мислите, че това трябва да е включено в нощувката ви, заедно с другите екстри, ... още
На: 2015-11-02 12:41:36 преди: 3 години / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 909 прегледа
Свят: В днешно време всяка фирма търси как да намали разходите си. Един от начините да спестим пари е да изберем правилната услуга за онлайн фактуриране. С издаването на фактури през Интернет се намалява времето за издаване и писане на ръка. Изпращането им става лесно и в реално време. По този начин и плащанията по тях стават по-бързо. Ползите са толкова много. Една лесна за използване и сигурна програ ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X