Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Новини

Американския политолог Левин: САЩ да не забравя, че 81 държави в света могат да ни наложат санкции!

САЩ отказват да предоставят доказателства, но продължават да твърдят, че Русия е повлияла за резултатите на президентските избори в САЩ, като е публикувала чрез Wikileaks писма откраднати от хакери от компютърните системи на Демократичната и Републиканската партия.

Освен това, президента Барак Обама наказа Москва с нови санкции, забравяйки, че Вашингтон многократно се е намесвал в президентските избори на много държави по света, както и в Русия, отбелязват американски учени.

Според ученият-политолог от Университета Карнеги - Мелон Дов Левин, който в интервю за Los Angeles Times заяви, че още от времето на Втората световна война САЩ са повлияли на 81 избирателни кампании в целия свят.

Като подчертава, че реалната намеса на Вашингтон в чуждите държави са много повече, като в списъка не влизат държавните преврати, които в последните 15 години наричат «цветни революции».

В две трети от случаите американските операции са преминавали под завесата на секретността, като са финансирвали и организирали избирателни кампании, дезинфморация и пропаганда, заплашвайки с прекратяване на финансовата помощ на самата държава, където се провеждат изборите.

Като пример на американската интервенция Дов Левин дава Италия, където през1948 година Вашингтон върху тази средиземноморска държава хвърля цялата си сила за победа на христианските демократи над комунистите.

По негови думи, тук не става въпрос само за «финансиране на кампанията» на американските специалисти, но и публична заплаха да прекратят помощта на Италия в случай на победа на комунистите.

Подобна активност американците, по данни на Левин са извършили на изборите в Никарагуа през1990 година, където ЦРУ организирва изтичане на информация за корупция на марксистите в немските вестници, което нанася мощен удар по действащия президент Даниел Ортега.

В Чехословакия САЩ също осигуряват подготовката на избирателния щаб и финансирането на кампанията на партията на Вацлав Хавел на първите демократични избори в страната през 1990 година.

«Там идеята беше напълно да се изкорени комунизма», разказва Дов Левин пред Los Angeles Times.

Впрочем, целта при намесата на Вашингтон в избирателните кампании на другите държави изцяло е била да се ограничи допускането на комунистите на власт.

Белия дом винаги се стреми да има контрол над държавите, в които САЩ има собственни интереси, както през 1986 година в Хаити успяха да дескредитират диктатора и съюзника на САЩ Жан-Клод Дювале и на изборите победи католическия свещеник Жан-Бертран Аристид.

Както писа тогава The New York Times, ЦРУ не харесваше позицията на членовете на военната хунта на Дювале, защото той просто беше неудобен за тях и затова на изборите победи подставника на Вашингтон.

В Русия, отбелязва Левин САЩ се опитаха да се намесят на изборите през 1996 година, когато поддържаха президента Борис Елцин, който одобри кредит от МВФ за $ 10,2 млрд. Парите частично отидоха в социалните служби за пенсии и заплати, а останалите изчезнаха в корупционни схеми.

В Израел през 1996 година Бил Клинтън поддържаше кандидата Шимон Перес, като през 1999 година стратегията на Вашингтон помогна и на лейбористския кандидат Ехуду Барак противникът на Нетаняху.

В Югославия американците се стремиха да изолират сръбските националисти и техния лидер Слободан Милошевич, провеждайки военна операция с налагането на икономически санкции.

Да не пропускаме избирателните процеси, като «Оранжевата революция» и «Революцията на достойнството» в Украйна, «Революцията на розите» в Грузия и накрая «Арабската пролет», която донесе хаос и война в целия регион, завършва своето интервю политологът Мелон Дов Левин.

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2017-08-11 06:44:59 преди: 9 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1142 прегледа
САЩ ще остане най-мощната ядрена държава така, че другите държави трябва да се откажат от от атомното оръжие, такова заявление направи вчера Доналд Тръмп. "Аз искам света да се избави от атомното оръжие",  продължи американския президент. И добави, че мечтае Русия, САЩ, Китай, Пакистан и много други държави, които имат ядрено оръжие да се избавят от него. Но, докато това не се случи Щатите ще п ... още
На: 2016-01-05 21:26:10 преди: 2 години / 3 гласа / 10 точки / 0 коментара / 2844 прегледа
Днес Иран показа на света, че има подземно депо за съхранение на ракети в Средиземно море. Това е част от разширената ракетна програма на страната. Това ще накара САЩ да откачат. Те вече заплашиха, че ще наложат санкции на страната. Кадрите, които ще видите са излъчени директно по телевизията. Вижда се, че техниката е от последно поколение. Иран открито заяви, че ще брани националната си сигурнос ... още
На: 2015-09-07 15:48:00 преди: 2 години / 2 гласа / 5 точки / 0 коментара / 3513 прегледа
Политологът Яромир Петрешик заяви, че не Русия застрашава световния мир, а САЩ. Военната агресия на щатските болни мозъци стои в разгарянето на всеки един военен конфликт по света. Умишлено дестабилизират част от света, за да могат да водят битките си, които поддържат американсата икономика жива. САЩ си служи умело с пропаганда и разпространява полуистини за случващото се в Украйна. Как Путин е с ... още
Хостинг от Super Hosting
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X