Новини Общество Политика Криминални Любопитно Здраве Свят Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Спорт Дискусии Клюки Лайфстайл Технологии Икономика Наука Култура Конспирации История Забавно Видео За жената Кухня Вицове Дом и Градина Туризъм Други
Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli.eu / Новини

Баташкото клане зае мястото в историята, което му е отредено и се появи на корицата на януарския брой на Military History!

Най-накрая Баташкото клане зае мястото в историята, което му е отредено и се появи на корицата на януарския брой на военното списание Military History със заглавието: Лицето на злото!?

На Баташкото клане изданието е отделило цели седем страници, а автор на статията е Ричард Селсър, преподавател по история в Weatherford College, който е написал и 10 книги.

"Модерната ера на геноцида започва в забравен край на Османската империя - не в Армения през 1915 г., както много хора считат, а в малкото българско градче през 1876 г.

Това събитие е клането на жителите на Батак, което е част от потушеното Априлско въстание срещу Османската империя потурчила България.

Днес то почти не се споменава никъде и е само абзац в историята.

Отоманските турци са били мюсюлмани, а техните български поданици - източноправославни християни.

Това което е започнало, като война за независимост, по-късно е прераснало в свещена война.

По време на въстанието, докато западният свят изразява гняв и остро осъжда случилото се, силите на султан Абдулазис избиват над 15 хил. българи...", пише Селсър в статията си, цитиран от "ClubZ".

Той подробно проследява събитията от 1876 г. в България с акцент върху ролята на американския журналист Джанюариус Макгахан.

"Military History" е издание на най-големия издател в света на исторически списания. Сред тях са още America’s Civil War, American History, Military History Quarterly и т. н.

Повече подробности може да прочетете на страниците на HistoryNet.com.

През 2011 г. Светият Синод на Българската православна църква реши да обяви за светци жертвите на Баташкото клане през 1876 г.

Предложение за канонизиране на жертвите от Батак имаше и през 2007 година, но след проекта "Анти Батак" на българката Мартина Балева и Улф Брунбауер, изследователи в Института за Източна Европа към университета в Берлин се обяви, че "Баташкото клане е мит и жертвите са преувеличени".

Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 коментара | 12965 прегледа
Публикувано на: 2017-01-06 10:05:54
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Баташкото клане зае мястото в историята, което му е отредено и се появи на кориц
На: 2018-03-25 19:06:58 преди: 3 седмици / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 58 прегледа
Може би най-престижното издание в света Time публикува снимка на президента Владимир Путин на корицата! Заглавието на материала за него е „Изгряващият цар“, а като подзаглавие се разисква въпроса за оставането на Путин на върха и какви са неговите планове за продължителното му господство. Броят се очаква да излезе на 2 април, когато ще разберем какво имат да кажат от Time този път. Т ... още
На: 2016-09-28 19:35:38 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 564 прегледа
За пръв път списание „Плейбой” ще излезе на корицата с жена със забрадка. 22-годишната журналистка Ноор Тагури позира за изданието, носейки хиджаб. Тя ще се появи на корицата на изданието за месец ноември, информира NOVA. Тагури е известна в САЩ. Тя е от ливански произход и посочва като една от своите цели да стане първата жена, която води със забрадка по някоя от големите телевизио ... още
На: 2015-05-13 13:44:50 преди: 2 години / 13 гласа / 60 точки / 0 коментара / 17803 прегледа
Вижте братя и сестри и никога не забравяте и не позволявайте да променят историята ни както го правят в момента. Не се казва турско присъствие, а турско робство, а тези които си позволяват да изопачават историята някой ден ще си платят. Помнете ми думата!!! С нам и Бог братя и сестри. Да живее България! Видеото: ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X