Новини Политика Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Видео История Бизнес Технологии Лайфстайл Здраве Клюки Спорт Дискусии Туризъм Култура Забавно Музика Наука Икономика Снимки Конспирации Изкуство Други
Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli.eu / Новини

Баташкото клане зае мястото в историята, което му е отредено и се появи на корицата на януарския брой на Military History!

Най-накрая Баташкото клане зае мястото в историята, което му е отредено и се появи на корицата на януарския брой на военното списание Military History със заглавието: Лицето на злото!?

На Баташкото клане изданието е отделило цели седем страници, а автор на статията е Ричард Селсър, преподавател по история в Weatherford College, който е написал и 10 книги.

"Модерната ера на геноцида започва в забравен край на Османската империя - не в Армения през 1915 г., както много хора считат, а в малкото българско градче през 1876 г.

Това събитие е клането на жителите на Батак, което е част от потушеното Априлско въстание срещу Османската империя потурчила България.

Днес то почти не се споменава никъде и е само абзац в историята.

Отоманските турци са били мюсюлмани, а техните български поданици - източноправославни християни.

Това което е започнало, като война за независимост, по-късно е прераснало в свещена война.

По време на въстанието, докато западният свят изразява гняв и остро осъжда случилото се, силите на султан Абдулазис избиват над 15 хил. българи...", пише Селсър в статията си, цитиран от "ClubZ".

Той подробно проследява събитията от 1876 г. в България с акцент върху ролята на американския журналист Джанюариус Макгахан.

"Military History" е издание на най-големия издател в света на исторически списания. Сред тях са още America’s Civil War, American History, Military History Quarterly и т. н.

Повече подробности може да прочетете на страниците на HistoryNet.com.

През 2011 г. Светият Синод на Българската православна църква реши да обяви за светци жертвите на Баташкото клане през 1876 г.

Предложение за канонизиране на жертвите от Батак имаше и през 2007 година, но след проекта "Анти Батак" на българката Мартина Балева и Улф Брунбауер, изследователи в Института за Източна Европа към университета в Берлин се обяви, че "Баташкото клане е мит и жертвите са преувеличени".

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 коментара | 12860 прегледа
Публикувано на: 2017-01-06 10:05:54
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Баташкото клане зае мястото в историята, което му е отредено и се появи на кориц

Вижте и помнете: Баташкото Клане - В памет на Загиналите! Видео!
преди: 2 години / 13 гласа / 60 точки / 0 коментара / 17581 прегледа
Вижте братя и сестри и никога не забравяте и не позволявайте да променят историята ни както го правят в момента. Не се казва турско присъствие, а турско робство, а тези които си позволяват да изопачават историята някой ден ще си платят. Помнете ми думата!!! С нам и Бог братя и сестри. Да живее България! Видеото: ... още

ПОМНИМ: Честваме 100-годишнината от Босилеградското клане
преди: 5 месеца / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 1008 прегледа
Малко българи знаят, пък още по-малко честват 100-годишнината от Босилеградското клане на българите в западните покрайнини, извършено в края на Първата световна война. Босилегрдското клане е станало на 15 и 16 май 1917 година. Ето извадка от книгата на историка Ангел Джонев, която разказва историята на зверството: "Сърбите влизат в Босилеградско чрез паравоенната формация на Коста Печанац. Таз ... още

Лидера на БСП преклони глава пред загиналите на Баташкото клане!
преди: 5 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 641 прегледа
„С великата саможертва в Батак, светът научава за справедливата воля на българите за свобода.” Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова като посети  в Батак. Повода беше 141-та годишнина от Априлското въстание. „Днес подвигът на батачани ни дава самочувствие на силен и борбен народ. Поклон пред всички онези смели мъже и жени, които не предадоха вярата си и се жертваха за Бъ ... още

Полският сенат призна Волинското клане за геноцид
преди: 1 година / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 1140 прегледа
Горната камара на полския парламент прие официален документ, който признава като геноцид масовото убийство на поляци от украински националисти по време на Втората Световна война. Планувано е и 11 юли да стане Национален празник в памет на жертвите в геноцида по време на Волинското клане. В резолюцията се намеква за благодарност към онези украинци, които са рискували живота си, за да спасят поляци ... още

Появи се видео от мястото на жестокия взрив от тази сутрин в Турция на автобуса с военни! Има загинали и ранени!
преди: 10 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 2571 прегледа
В мрежата се появи видео от мястото на взрива в турския град Кайсери в ценътра на страната, който стана тази сутрин на 17 декември. Видеото беше публиковано от агенция Conflict News. По данни на турските власти са загинали минимум 13 души, а 48 са ранени. Медиите уточняват, че в автобуса, който се взриви са пътували военнослужещи. Официалните власти засега не са коментирали ситуацията. Отговорно ... още

За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2017 SpoDeli.eu V 1.0