Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Новини

Безобразие: родени в България ученици не знаят български език и това са 24% от новите първолаци!

Близо 200 000 деца са отпаднали преждевремнно от образователната ни система. Целта ни е да ги върнем, като 1 100 екипа работят по този въпрос, това заяви в предаването „Тази сутрин“ на БТВ министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Над 200 000 деца липсват и не са част от образователната ни система. Те са на възраст между 5 и 18 години.

До края на октомври ще стане ясно, каква част от тях трайно живеят в чужбина“, каза министърът.

„Голяма част от тези деца са извън страната, а други живеят на различни адреси, които ще трябва да бъдат обходени, трети вече са се записали (към 15 септември) в образователната система.

Ще имаме пълна информация за всички деца и ученици към 15 октомври, отбеляза Вълчев.

За всяко дете ще бъдат въведени данни дали е в системата или е в чужбина, ще имаме и предписани мерки за тези деца“, каза още министър Вълчев.

„До вчера 1 100 екипа имаха работа да посетят 50 000 адреса.

Екипите включват педагогически специалисти, представители на Агенцията за социално подпомагане към Държавната агенция за закрила на детето.

Първото, което правят е, когато посетят адреса да убедят родителите или настойниците да запишат детето да ходи на училище.

Ако се налага се въвеждат и санкции, като посещаемостта е обвързана със семейните помощи за деца.

Заедно с Министерството на труда и социалната политика ще предложим и други социални плащания да се обвържат с посещаемостта на училище“, продължи Вълчев.

„Необходима е индивидуална работа с всяко дете и това трябва да започва още в детската градина. Там трябва те да научат български език, защото иначе им е много трудно.

Между 18 и 24% от децата не знаят български език в първи клас.

Трябва да се оказва максимална подкрепа на тези деца“, завърши министърът.

Според него имало крайности – деца, които на 10 години са като емигранти в България, почти не знаят български.

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2016-02-08 12:55:40 преди: 2 години / 4 гласа / 14 точки / 0 коментара / 1161 прегледа
Новини: България е едно национална държава и българския език е единствен официален по закон, което води до всички етноси да са задължени да знаят писмено и говоримо български , а е факт , че имаме сънародници, които не знаят езика, но имат български лични карти и паспорти. Затова се пребориха да има новини на турски език в национален ефир, което не е уместно, защото официалният език на страната е българс ... още
На: 2018-06-16 16:52:39 преди: 4 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 200 прегледа
Свят: Брутална гавра с България и българския език се случи в гръцкия парламент. Най-вероятно нашата външна министърка Екатерина Захариева ще си затвори очите, но ние искаме вие да го знаете. Става на въпрос за едно изявление на депутата Йоргос Урсузидис от СИРИЗА. Той направи обръщение към Македония, говорейки на чист български език, но го обяви за македонски. „Като се обръщам към северните съ ... още
На: 2016-05-27 10:39:23 преди: 2 години / 3 гласа / 11 точки / 0 коментара / 7560 прегледа
Забавно: 15 млн. души по света говорят български език! Това сподели доц. д-р Ана Кочева от Института за български език към БАН в интервю за радио София. Екип от учени от Института за български език към БАН създадоха карта на говорещите български език по света.Това става ясно от нова карта, изработена от тях. По нея е работено през последната година и се базира на  данни от Агенцията за българите в чужбина ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X