Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Криминални

Биволъ: Семейство до ГЕРБ е лапнало 75 милиона лв. от обществени поръчки

Едно семейство, близко до ГЕРБ, чрез различни фирми, някои дори се водят инвалидни, само през 2017 г. и само от една институция – МВР, призвана да пази реда и законността, е грабнало 13 244 962,80 лв. държавни поръчки.

За 10 години сумата е над 75 милиона лева! Пари от нашия джоб! Още по-интересното е, че всичко това става в нарушение на … закона.

Ето и цялата сага, разказана от Биволъ:

„Фирми и кооперации на лица, свързани по роднинска линия системно печелят държавни търгове. Никъде обаче те не посочват такава свързаност и конфликт на интереси, както се изисква от законите в държавата.

Поръчители са почти всички институции, които предоставят на служителите си униформи или специално работно облекло.

Общият обем на поръчките за последните 10 години възлиза на 75 милиона лв. Данните в сайта на Агенцията за обществени поръчки обаче стават публични след едва след 2007г., което означава, че сумата усвоената може да надмине 75 милиона лв.

Основни фирми, които печелят поръчките са Здравоход и Ралица, а главна фигура във веригата е Гроздан Стоянов. През 2010 г. той е бил подсъдим по дело за кражбата на 12 милиона от ДДС чрез контрабанден внос, оправдан от Хасковския окръжен съд.

Роднинската връзка продължава с майката на Гроздан – Невяна Стоянова (родена 1931 г.), баща му Стоян (роден през 1922 г. и починал през 2017 г.) съпругата му Павлина и дъщеря му Нели, синът му Стоян, сестра му Маргарита, тъщата, която също се казва Маргарита и шуреят Станислав. Според Търговския регистър всички те са член-кооператори и заедно имат повече от 50% от гласовете в Общите събрания на три трудови кооперации на инвалиди ТПКИ Здравоход (Габрово), ТПКИ Недялко Царев (Ямбол) и КОИРалица (Стара Загора). Членовете на семейството притежават и десетки фирми със същата дейност – производство и продажба на обувки и дрехи. С времето фирмите на сем. Стоянови от доставчици на обувки за отделните ведомства разширяват дейността си и се заемат и със специализирани облекла.

Кооперациите вече са привличали вниманието на медиите една по една, но свързаността им по роднинска линия излиза едва сега.

Законът за общите условия за обществените поръчки е изрично посочва, че „едно физическо или юридическо лице може да участва само в едно обединение“, а „свързани лица не могат да бъдат самостоятелни участници в една и съща процедура“.

В документацията за търговете изрично трябва да се декларира информация за конфликт на интереси. Въпреки това едни и същи кооперации и фирми със свързани по родство лица, от повече от 10 години се явяват групово на търговете и ги печелят с висока успеваемост.

От гледна точка на Закона има нарушение чл. 313 от НК за деклариране на неверни обстоятелства в процедурата на обществената поръчка. Това трябва да е предмет на отделен интерес от страна на прокуратурата, която следва да провери за корупция”.

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 220 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2018-07-03 18:45:51 преди: 4 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 383 прегледа
Общество: Напоследък от АПИ ощастливяват фирмите с много тлъсти обществени поръчки. Например за ремонта на Околовръстното шосе от Младост до АМ Тракия бе определена цена от 24,6 милиона лева на километър с ДДС. Сега пък отсечката от Драгоман до сръбската граница, дълга 14,5 километра, ще струва по 11,379 милиона лева с ДДС. За справка, при Тройната коалиция магистралата Бургас – Карнобат е струвала ... още
На: 2016-01-22 21:05:20 преди: 2 години / 2 гласа / 4 точки / 0 коментара / 1279 прегледа
Политика: В обществените поръчки могат да участват дори фирми, които са изпаднали във фалит, не си плащат данъците, имат провали при предишни обществени поръчки и т.н. Това гласува мнозинството на ГЕРБ днес, приемайки текстове от изцяло новия Закон за обществените поръчки, пише в. Сега. Според гласуваните текстове възложителите ще имат право да допускат "по преценка" кандидати, които имат нарушения и присъ ... още
На: 2016-03-11 17:42:57 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1740 прегледа
Политика: Днес Мустафа Карадайъ атакува много остро премиерът Бойко Борисов. Според него е задължение на Борисов е да си намери друга работа, защото тази, която е подхванал не може да я върши. Карадайъ смята, че трябва да се заровим по-надълбоко в спрените обществени поръчки. Те не са атака срещу този и срещу онзи, а просто защото липсват достатъчно пари за разплащане по тях.  Аргумент за това искане са с ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X