Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Общество

Bloomberg разказа за 75-годишния Йоргос, който емигрира в България, заради „мизерната” си гръцка...

За емигриране на гръцки пенсионери в България, за да могат да оцелеят със мизерните си пенсии, пише Bloomberg, цитирано от "Труд".

Гърция е сред дестинациите за други Европейци пенсионери, но нейните граждани, които видяха техните пенсии да се отрязват, най-малко 20% поради продължаващата криза, гледат да прекарат последните си години при най-евтиния си северен съсед на ЕС. И с са радостни, че са взели това решение, след като пенсионерите отново се намират на прицел на поредният сблъсък на Гърция със кредиторите” отбелязва агенцията.

За пример се посочва 75-годишния вдовец Йоргос от Солун, който си събира нещата и заминава за София, където живее „като цар”, както казва, с пенсия от 800 евро.

„Естествено съществуват трудности свързани с приспособяването и приятелите. Но с парите, които имам мога да се връщам често в Гърция и имам възможност да пътувам”, казва той. Гръцки пенсионери си събират багажа и емигрират в България, където жизненият стандарт е най-ниският в ЕС – миналата година бе наполовина от този в Гърция, според данни на Eurostat.

В София бензинът струва 1,15 евро литър, в Атина приблизително 1,60 евро. Билетът в метрото е 80 цента, докато в Атина 1,40 евро. А сметките за ползване на мобилен телефон са наполовина от тези в Гърция, коментира Bloomberg.

Общо взето животът е с 30% по-евтин от Гърция, ако изберете да живеете в София, Бургас или Пловдив. В по-малките градове и села животът е още по-евтин”, констатира и г-н Йоргос.

България се надява през Юли идващата година да бъде приета в ERM-2, преддверието на еврозоната, въпреки че инфлацията стигна 3,6% през. Но дори и това увеличение на цените не притеснява особено Гръцките пенсионери. 71- годишния Никос от Атина, чиято пенсия бе орязана с 45% по време на кризата „и може да влезе в действие и друга ножица, ако кредиторите задължат правителството на Ципрас да предприеме нови отрязвания” е категоричен, че остава в България, за да оцелее. „Продължавам да живея много безгрижно, след като цените на всички блата и услуги са много по-ниски от тези в Гърция. Рядко вече идвам в Атина. Често ме посещава моят син, който винаги намира и купува неща, които са по-скъпи в Гърция”, казва той./Блиц

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 54 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2016-04-03 17:15:33 преди: 2 години / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 573 прегледа
Новини: Поредната група от десетки емигранти стъпи на гръцка земя само през последното денонощие. Пристигналите нелегални са 500 и са стъпили на гръцките острови успешно. Тази информация бе обявена от Deutsche Welle. Според официалните данни на гръцките власти уикенда са приети 514 мигранти, с няколко десетки повече от предишните дни. Към този момент на гръцка територия има повече 53 хиляди мигранти, ра ... още
На: 2016-01-26 17:41:31 преди: 2 години / 3 гласа / 13 точки / 0 коментара / 995 прегледа
Новини:  Заради спада в цените на петрола и скъпо струващите войни в Близкия изток, Саудитска Арабия е принудена да продава закупените от тях ценни книжа на САЩ. Точното количество на които не е известно.  Възможната продажба на СА на ценните книжа на САЩ за да гарантира бюджетните си задължения могат да доведат до сериозни последствия за пазара на американският дълг. Пише Bloomberg. "Само през миналата ... още
На: 2018-06-23 17:13:33 преди: 4 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 102 прегледа
Общество: От Социално подпомагане не са дали инвалидна количка на 6-годишния Мишо, който страда от церебрална парализа. Решение на ТЕЛК, че той има нужда от количката, има. Причината е, че държавата не отпускала рингови инвалидни колички, които са направени за деца. Майките не взимат тези, които са за възрастни, тъй като те причиняват допълнителни изкривявания на децата. Очаква се от 1 юли държавата да за ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X