Новини Общество Политика Криминални Любопитно Здраве Свят Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Спорт Дискусии Клюки Лайфстайл Технологии Икономика Наука Култура Конспирации История Забавно Видео За жената Кухня Вицове Дом и Градина Туризъм Други
Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli.eu / История

Британски иманяри откриха златни украшения, които могат да пренапишат историята на Англия!

Жителите на град Лик графство Стафордшир - Марк Хемблтън и Джо Кания са приятели повече от 20 години и от детство се увличат да търсят с металотърсачи. За всичките тези години те не успели да намерят, никаква същественна находка, но не се отказали от своето хоби.

Но, само преди седмица съдбата им се усмихнала и те открили златни украшения, които според специалистите могат да пренапишат историята на Великобритания.

В края на своята разходка те откриват злато.

«Аз загубих ума и дума», «и направо започнах да заичам», «даже краката ми се подкосиха», «първоначално не можех даже да разсъждавам», «беше много изненадващо, но и прекрасно», споделят Марк и Джо описвайки своето състояние след намерените находки.

Накратко, двамата иманяри намерили три златни украшения - торка (славянски еквивалент на торка – гривна, с обици и колие), които датират от V – III век преди нашата ера, съобщава BBC News.

Артефактите веднага получили статус от съкровищницата на Короната, тоест са притежание на държавата след проведено проучване от експерта Йеном Смит.

По британските закони, статус на съкровище може да получи всеки намерен архиологичен предмет намерен от археолози-любители /иманяри/, който е на възраст повече от 300 години и съдържа повече от 10% скъпоценен метал.

Артефактите от Ликфрит (така ги нарекла администрацията на окръга, където били открити) имат всички тези условия и са на възраст от почти 2500 години, като съдържанието на скъпоценен метал – златото в торката и колието е повече от 80%. Цялата находка е с тегло до 230 грама.

Четирите артефакта получили официалното название «Торки от желязно бронзовата епоха - Ликфрит», а за тяхното изследване били поканени специалисти от Британският музей.

Джулия Фарли (Julia Farley)е музеен специалист по колекций от желязната и бронзовата епоха на Британия и Европа, и описва находката, като «уникално откритие с международно значение».

Международно, защото намерените артефакти не са местни: торките са били изработени от келтите на континента, на територията на съвременна Франция или Германия.

А, сега те са открити в самият център на Британия, което е много далеко от бреговете на пролива Ла-Манш, отделящ острова от континента.

Джулия Фарли от Британският музей споделя откритата информация за находката:

«Украшенията датират от 400-250 години преди нашата ера и се явяват древни златни артефакти от желязно бронзовата епоха намерени на територията на Великобритания.

По всяка вероятност те са принадлежали на богата и влиятелна жена, родена на континента, а след това е пристигнала на Острова, като се предполага да се омъжи или е била омъжена тук.

Засега проучванията продължават, а находката получи статус на съкровище и е собственност вече на британската Корона.

Комитет по оценка е длъжен да определи сумата за възнаграждение на двамата приятеля, които я откриха.

Каква ще бъде сумата Марк Хемблтън и Джо Кания още не знаят, но обещаха, че ще разделят наградата със собственикът на пасището, на което са намерили златото на келтите.

Рейтинг: 4 звезди | 2 гласа | 8 точки | 1 коментара | 4187 прегледа
Публикувано на: 2017-03-01 10:42:23
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Британски иманяри откриха златни украшения, които могат да пренапишат историята
На: 2016-06-18 09:42:51 преди: 1 година / 4 гласа / 18 точки / 0 коментара / 1530 прегледа
Археолозите аматьори са от Дания. Хобито, което имат ги прави известния в цял свят. Те намират най-уникалното съкровище свързано с историята на викингите, от онази епоха, която все още буди възхищение. Артефактите включват уникална гривна, за чиято изработка са използвани скъпоценни метали. Има още гривни, една сребърна и шест златни. Съкровището в момента е обект на изучаване от учените и истори ... още
На: 2015-10-16 16:14:11 преди: 2 години / 2 гласа / 5 точки / 0 коментара / 1074 прегледа
Митничарите на Капитан Андреево са открили 105 броя златни бижута в сутиена на румънка. Тя е била в Автобус, който от Турция е пътувал за Румъния. Тя не е декларирала въпросните бижута. Митничарите сметнали, че тя е съмнителна и направили проверка. Резултатът от нея е 45 чифта обеци, 10 медальона, 25 пръстена, 18 гривни и 7 синджирчета. Те били прилежно наредени в нейният сутиен и са с общ тегло о ... още
На: 2017-01-22 16:37:32 преди: 1 година / 3 гласа / 12 точки / 0 коментара / 3917 прегледа
Акция срещу иманяри завърши с четирима в ареста. Трима от тях са от Стара Загора, а един от Раднево. Те са задържани за 24 часа. В жилището на един от старозагорците, който е на 39 години, са открити 1121 старинни монети, старинна гривна от бял метал, 164 бойни патрони различен калибър, два детектора за метал, информира "Стандарт". 43-годишен негов съгражданин е крил в дома си още един детектор ... още
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X