Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Култура

Букет в плик!

Второкласници и учители от СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Добрич направиха дарение на деца лишени от родителски грижи.

Неделя. Времето е облачно, но меко. Прекрасен ден за блага следобедна среща.

Второкласници от СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Добрич, заедно със своите учители и родители направиха дарение на деца лишени от родителска грижа, намиращи се в центровете за настаняване от семеен тип - ЦНСТ 1 "Светлина" и 2 "Тиинейджър" на жк. "Дружба 3", гр. Добрич с директор Миглена Георгиева. Лично тя посрещна доброжелателните гости предоставяйки им възможност да пообщуват с децата и да подарят донесените дарения състоящи се в училищни консумативи, играчки, зимни ръкавички, шапки и чорапки. Всеки малчуган получи комплект с тетрадки, химикалки, флумастери, чертожни инструменти, моливи, блокчета и бели листи. Възпитаниците на СУ „Св. Климент Охридски“ гр. Добрич изпяха няколко български песни, рецитираха стихотворения и дори обещаха да се върнат отново, но с по-богат репертоар и разбира се с музикални инструменти.

Да, това не е сензационна новина. Да, подобни каузи няма нужда да се раздуват, но точно тази не е като всички останали, защото тази неделя едни отговорни хора помогнаха на най-ценното ни – на децата. Задружният екип от учители и родители заделиха средства от собствения си джоб потвърждавайки фактът, че българите сме задружен народ, който от векове насам разчита единствено на собствените си усилия.

Целта на тази статия не е да се търси популярност, а съмишленици, които да се присъединят към каузата на тези различни учители.

Позволете да Ви запозная с тях...

Това са г-н Венцислав Рачев и г-жа Надежда Петкова. Двама млади и амбициозни педагози, вярващи в добротата, почтеността и необходимостта да си помагаме един на друг. Именно тези сладури предлагат на родителите в началото на учебната година да не дават пари за букети, а вмество това да поставят в ненадписан плик предвидените средства за цветя.

И ето, че първият учебен ден е тук. Усмихнати личица сияят насред училищния двор надпреварвайки се кой пръв да подари цвете на любимият учител. Малко по-вдясно гледката е по-различна, защото вместо красив букет децата от вече втори „Б“ клас стискат в ръката плик. Подават го на учителя с тихо пламъче в очите знаейки, че вместо увяхващи цветя те подаряват семенца на надеждата, които някой ден ще разцъфтят в пъстрите нюанси на нещото наречено човечност.

Като повечето млади родители, тези двама педагози също знаят, че училището вече не е това което беше. Че децата днес са по-различни, по-мъдри, със силен характер и всяко едно от тях с подчертана индивидуалност. За тях е важно не само да научат децата на четмо и писмо, но и на човечност. Искат децата да почувстват удоволетворението от направено добро и това чувство да кънти в сърцата им дълго време.

За Надежда Петкова учителската професия е истинско предизвикателство, което приема присърце. Завършва приложна лингвистика с френски и испански език в „Св.Св.Кирил и Методий“, гр. Велико Търново и днес преподава в едно от най-престижните училища по изкуствата в страната. Тук среща съмишленик в лицето на своя колега Венцислав Рачев с който имат общи интереси в съвременната педагогика и интерактивно преподаване. Той е млад, четящ и обожаващ професията си, стремящ се към разбирателство и функционално общуване с ученици и родители. По време на час 2-ри „Б“ клас учат на тиха музика, защото според чаровният учител това отнема напрежението, а красивите им умове работят по-спокойно и продуктивно.

Понякога пият чай, защото дори пиенето на чай има на какво да ги научи - на споделяне, на спокойно общуване и топлина.

Венцислав Рачев споделя, че идеята много се харесала на колегите в училище, като се надява, все повече български учители да присъединят към каузата, носеща много по-голямо удоволетворение от красивият букет.

Да, това не е сензационна новина. Да, подобни каузи няма нужда да се раздуват, но точно тази не е като всички останали.

Предай нататък....

Автор: Каролина Векаро

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2017-08-11 08:22:17 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 454 прегледа
Новини: Вчера на посетителите на един от лондонските ресторанти им се наложили екстренно да бъдат евакуирани, след като в заведението открили плик, в който се оказало, че има прохообразно химично вещество. Както пише вестникът Evening Standard, по време на екстренната евакуация от посетителите са пострадали трима души. Подозрителния плик е бил доставен в Боро-маркет - японския ресторант в 13 часа 30 мин ... още
На: 2018-07-07 16:49:00 преди: 5 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 362 прегледа
Криминални: След акция на полицията в монтанско е заловен мъж, който е подготвял много силна бомба. Арестът е станал в село Горно Церовене. Вчера на Спешния телефон 112 е получен сигнал от мъж на 48 години от село Видлица. Той е съобщил, че мъж на 64 години е правил самоделна бомба, която щял да използва за уреждане на финансови взаимоотношения. Организира се проверка, която установява наличието на вещества ... още
На: 2013-12-04 14:01:59 преди: 5 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 975 прегледа
Други: Каскадният булчински букет може да бъде описан с една дума – елегантност. Той представлява цветна аранжировка, при която цветята са така подредени, че създават илюзията за водопад. Този тип букет е познат още като капка и е много красива част от сватбената декорация. В по-ранните времена, тези букети са били много по-големи на размери, но днес размерите му могат да се съобразят със стила на ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X