Новини Общество Политика Криминални Любопитно Здраве Свят Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Спорт Дискусии Клюки Лайфстайл Технологии Икономика Наука Култура Конспирации История Забавно Видео Туризъм Други
Народна медия SpoDeli.eu / Култура

Букет в плик!

Второкласници и учители от СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Добрич направиха дарение на деца лишени от родителски грижи.

Неделя. Времето е облачно, но меко. Прекрасен ден за блага следобедна среща.

Второкласници от СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Добрич, заедно със своите учители и родители направиха дарение на деца лишени от родителска грижа, намиращи се в центровете за настаняване от семеен тип - ЦНСТ 1 "Светлина" и 2 "Тиинейджър" на жк. "Дружба 3", гр. Добрич с директор Миглена Георгиева. Лично тя посрещна доброжелателните гости предоставяйки им възможност да пообщуват с децата и да подарят донесените дарения състоящи се в училищни консумативи, играчки, зимни ръкавички, шапки и чорапки. Всеки малчуган получи комплект с тетрадки, химикалки, флумастери, чертожни инструменти, моливи, блокчета и бели листи. Възпитаниците на СУ „Св. Климент Охридски“ гр. Добрич изпяха няколко български песни, рецитираха стихотворения и дори обещаха да се върнат отново, но с по-богат репертоар и разбира се с музикални инструменти.

Да, това не е сензационна новина. Да, подобни каузи няма нужда да се раздуват, но точно тази не е като всички останали, защото тази неделя едни отговорни хора помогнаха на най-ценното ни – на децата. Задружният екип от учители и родители заделиха средства от собствения си джоб потвърждавайки фактът, че българите сме задружен народ, който от векове насам разчита единствено на собствените си усилия.

Целта на тази статия не е да се търси популярност, а съмишленици, които да се присъединят към каузата на тези различни учители.

Позволете да Ви запозная с тях...

Това са г-н Венцислав Рачев и г-жа Надежда Петкова. Двама млади и амбициозни педагози, вярващи в добротата, почтеността и необходимостта да си помагаме един на друг. Именно тези сладури предлагат на родителите в началото на учебната година да не дават пари за букети, а вмество това да поставят в ненадписан плик предвидените средства за цветя.

И ето, че първият учебен ден е тук. Усмихнати личица сияят насред училищния двор надпреварвайки се кой пръв да подари цвете на любимият учител. Малко по-вдясно гледката е по-различна, защото вместо красив букет децата от вече втори „Б“ клас стискат в ръката плик. Подават го на учителя с тихо пламъче в очите знаейки, че вместо увяхващи цветя те подаряват семенца на надеждата, които някой ден ще разцъфтят в пъстрите нюанси на нещото наречено човечност.

Като повечето млади родители, тези двама педагози също знаят, че училището вече не е това което беше. Че децата днес са по-различни, по-мъдри, със силен характер и всяко едно от тях с подчертана индивидуалност. За тях е важно не само да научат децата на четмо и писмо, но и на човечност. Искат децата да почувстват удоволетворението от направено добро и това чувство да кънти в сърцата им дълго време.

За Надежда Петкова учителската професия е истинско предизвикателство, което приема присърце. Завършва приложна лингвистика с френски и испански език в „Св.Св.Кирил и Методий“, гр. Велико Търново и днес преподава в едно от най-престижните училища по изкуствата в страната. Тук среща съмишленик в лицето на своя колега Венцислав Рачев с който имат общи интереси в съвременната педагогика и интерактивно преподаване. Той е млад, четящ и обожаващ професията си, стремящ се към разбирателство и функционално общуване с ученици и родители. По време на час 2-ри „Б“ клас учат на тиха музика, защото според чаровният учител това отнема напрежението, а красивите им умове работят по-спокойно и продуктивно.

Понякога пият чай, защото дори пиенето на чай има на какво да ги научи - на споделяне, на спокойно общуване и топлина.

Венцислав Рачев споделя, че идеята много се харесала на колегите в училище, като се надява, все повече български учители да присъединят към каузата, носеща много по-голямо удоволетворение от красивият букет.

Да, това не е сензационна новина. Да, подобни каузи няма нужда да се раздуват, но точно тази не е като всички останали.

Предай нататък....

Автор: Каролина Векаро

loading...
Рейтинг: 4.5 звезди | 4 гласа | 18 точки | 1 коментара | 7218 прегледа
Публикувано на: 2016-10-24 10:05:20
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Букет в плик!
На: 2017-08-11 08:22:17 преди: 6 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 442 прегледа
Вчера на посетителите на един от лондонските ресторанти им се наложили екстренно да бъдат евакуирани, след като в заведението открили плик, в който се оказало, че има прохообразно химично вещество. Както пише вестникът Evening Standard, по време на екстренната евакуация от посетителите са пострадали трима души. Подозрителния плик е бил доставен в Боро-маркет - японския ресторант в 13 часа 30 мин ... още
На: 2013-12-04 14:01:59 преди: 4 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 923 прегледа
Каскадният булчински букет може да бъде описан с една дума – елегантност. Той представлява цветна аранжировка, при която цветята са така подредени, че създават илюзията за водопад. Този тип букет е познат още като капка и е много красива част от сватбената декорация. В по-ранните времена, тези букети са били много по-големи на размери, но днес размерите му могат да се съобразят със стила на ... още
На: 2016-02-16 15:42:36 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 3422 прегледа
 Конфликтът между двамата влюбени е станал на светофар точно пред пешеходната пътека пред очите на минувачите. Скандала им се разрази в центъра на град Тула в близост до новопостроения дворец на брака. Те са били заснето от развеселена зрителка на видео.  - Ние с една моя приятелка се движехме по улицата и спряхме на червената светлина на светофара и видяхме как от съседната кола излиза двойка - ... още
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0