Новини Политика Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Видео История Бизнес Технологии Лайфстайл Здраве Клюки Спорт Дискусии Туризъм Култура Забавно Музика Наука Икономика Снимки Конспирации Изкуство Други
Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli.eu / Политика

Бум! Каролев спука балона на Марешки и разобличи лъжите му!

Г-н Марешки каза, че като дойде на власт ще намали цените на горивата с около 17%. Искам да го попитам как точно ще постигне това? По закон, в България 50% от цената на горивото към днешна дата е акциз на европейски минимум (не може да се свали) и ДДС.

Около 34% е стойността на суровината - нефт, биокомпонент, ЗЗНН. Остават 16% за всички останали разходи на компаниите, включително за печалбата. Не съм гений в математиката, но и аз мога да видя, че ако г-н Марешки си плати ДДС и акциз и по някакъв магически начин успее да ви телепортира суров нефт от земните недра, пак ще му излезе по-скъпо от обещаното. Наистина очаквам да разбера как ще се случи обещаното без да се нарушат закони и без горивото да е контрабандно? “

Това е статус на финансиста Владимир Каролев, написан преди дни в страницата му във Фейсбук.

Въпросът е реторичен. Отговорът може да си го даде всеки един средностатистически и малко грамотен потребител. За съжаление обаче, предизборно на обещанията на Веселин Марешки хората вярват. Някой повече, някой по-малко, но вярват. А какво показва простата аритметика и то в най-общи сметки, стъпили на база официални данни:

През миналата година ведомствените бензиностанции са продали над 3,3 млрд. литра бензин, дизел и пропан-бутан. Ако количеството се сравни с отчетения оборот, то излиза, че средната им цена на литър е била около 1,80 лева.

Почти същата е и цената на бензиностанциите на бизнесмена Веселин Марешки. Тук правим уточнението, че той не ползва ведомствени бензиностанции.

Цена от 1,80 лева за крайния потребител, може да се образува, само при доставна цена от 1,33-1,34 лева, пресмятат специалистите. Защото разликата от доставната до крайната цена са включените: акциз, разходи за транспорт, биодобавка, поддържане на бензиностанции, заплати на служителите, осигуровки и други.

Справка показва, че нива на доставна цена от 1,33 -1,34 лева е имало през миналата година. Тя обаче е била само на международната борса „Платц“ и то с необходимото условие, горивото да е натоварено на танкер в Средиземно море, да няма начислени транспортни разходи – те са около 10 ст. на литър, да не е включен и разход за биодобавката – той е още 3-4 ст.

Доставянето на горивото до България би оскъпило цената му до близо 1,45 лева и то без ДДС. В бензиностанциите на Веселин Марешки обаче цената се оказва 1,33 лева.

В случая излиза, че Марешки работи с благодетел-доставчик, който на добра воля доставя горивото и сам заплаща всички допълнителни разходи. Което на практика означава, че въпросният Благодетел – доставчик“ е работил за Марешки без стотинка печалба. Друго логично обяснение няма. Но пък в бизнес – средите със страшна сила важи поговорката, че „безплатен обяд няма“. Няма и друг такъв „благодетел-доставчик за останалите фирми в същия бранш. Защото останалите компании в България от петролния бранш твърдят, че никой не им е предлагал такава ниска цена. А кой не би искал да увеличи в пъти броя на потребителите си, сваляйки цените, но и спазвайки изискванията на пазарната икономика и пред бензиностанциите му да се вият опашки от автомобили, но пък и да не работи на загуба. С тези разсъждения влизаме в омагьосания кръг на бизнесмена Веселин Марешки, който хем подбива пазарната цена, хем радва потребителите, хем не дава логично обяснение как постига тези ниски нива на дребно, защото неговите сметки дават краен продукт в пъти по-нисък от останалите такива на пазара с горивата у нас. Това означава, че или ресурсът му е контрабанда или работи безвъзмездно в полза на обществото, с цената на скорошен фалит.

По темата, миналата година кандидатът за място в парламента заяви, че зарежда от тримата големи търговци в страната - “Лукойл”, “Полисан” и “Сакса”.

От “Лукойл” опровергаха твърденията му. Обясниха, че имат документ, подписан от Марешки, с който той се отказва да сключи договор за доставки с компанията. Това автоматично изключва възможността за преки бизнес отношения между „Лукойл“ и Веселин Марешки, но в никакъв случай не означава, че бизнесменът не работи с рафинерията през трето лице – посредник.

Към онзи момент с всички възможни, логически и пазарно обосновани отстъпки на едро, рафинерията е продавала над 1,42 лева. Марешки е получавал горивата за 1,33 лева.

И отново се появява неизвестен посредник, който купува горивата от “Лукойл” и обратно на всякаква икономическа логика ги доставя на Марешки на по-ниска от покупната цена. По време на изслушване парламентарна комисия от другия посочен от Марешки доставчик - фирма “Сакса”, обясниха, че с отстъпката, която му дават, варненският бизнесмен не може да покрива разходите по бензиностанциите си. Самите те направиха предположение, че това може да е временна политика за завземане на пазарен дял, като горивата се дофинансират от друг бизнес, разсъждение, което веднага може да бъде подкрепено с факти.

Във финансовия отчет за 2015 година на фирмата, през която минава бизенсът с горива на Веселин Марешки пише, че компанията не е получила заеми от банки.

Посочено е финансиране обаче от свързани лица Това са 40 фирми, предимно такива, които държат аптеки или участват в бизнеса на Марешки с лекарства.

В документа е пише, че от тях “Трейднет Варна” е получила заеми за 859 хил. лева през 2015 г. и е върнала кредити за 453 хил. лева. Към свързани фирми задълженията са 835 000 лева. Какъв е отчетът към държавната хазна, от този толкова „печаливш“ бизнес с горива на г-н Марешки, не е ясно. Но според официалните данни той не е сред най-големите корпоративни данъкоплатци за 2015 година.

Според справка на финансовото министерство, това са: „Юробанк България“, ЦКБ, „Лукойл Нефтохим Бургас“, Уникредит Булбанк“, „Алианц банк България“, НЕК, „Лукойл България“, „Банка ДСК“, „Аурубис България“ и „Сосиете Женерал Експресбанк“.

„Трейднет Варна“, не е в този списък. Дали работи на загуба, дали се дотира от свързани фирими, дали горивата, което продава значително по-евтино са контрабанда или идват от „благодетел-доставчик“, не е ясно. Ясно е обаче, че Марешки продължава да държи цени на дребно при горивата, извън всякаква пазарна логика. Бензиностанциите му работят, опашките пред тях са внушителни, но никой не се замисля до кога и с каква цел бизнесменът Веселин Марешки ще си купува народната любов на ръба на Закона и за сметка на другите в бранша.

 

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 3 гласа | 9 точки | 7 коментара | 62133 прегледа
Публикувано на: 2017-03-10 15:42:22
Във:
Линк:
№ 1 Добавен от гост: Символ На: 2017-06-04 17:55:57 Хaресва ми 3
guest-coment-1482
Има ли още някой, който да вярва на соросоида Владимир Каролев?
№ 2 Добавен от гост: Стойчо На: 2017-03-21 08:44:50 Хaресва ми 3
guest-coment-1483
Марешки има егати мазната крадлива физиономия.
№ 3 Добавен от гост: Нина На: 2017-03-14 23:25:16 Хaресва ми 2
guest-coment-1485
Тая вушка Марешки има най-нискокачествените лекарства. Сигурна съм и че горивата му не стават за нищо. Долен контрабандист!
№ 4 Добавен от гост: Нино На: 2017-03-15 05:18:26 Хaресва ми
guest-coment-1489
Каролев е мижитурка, ама и Магарешки не е по-добре...
№ 5 Добавен от гост: На: 2017-03-15 06:36:21 Хaресва ми
guest-coment-1490
Краде или не,Ама гледайте какво пишат само и само да не отърват кокала.Готови са и майка си да уплюят ако се наложи.
№ 6 Добавен от гост: любопитен На: 2017-03-15 11:56:53 Хaресва ми 1
guest-coment-1491
...интересно, по каква логика в България себестойността (без ДДС и акциз)на горивата е най-висока в ЕС...Каролев...хайде...фантазирай по темата....
№ 7 Добавен от гост: Стоян На: 2017-03-21 08:44:35 Хaресва ми
guest-coment-1569
Винаги съм си мислил че от Бойко няма как да паднем по-ниско, обаче се гато си представя Марешки премиер... мале мале
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Бум! Каролев спука балона на Марешки и разобличи лъжите му!

Каролев нажежи обстановката около Макрон! Разкри истинската причина той да е тук!
преди: 3 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 749 прегледа
Владимир Каролев нажежи обстановката около посещението на Еманюел Макрон в България. Той вижда задни мисли в мотивите на френския лидер за посещение в България. Каролев разкритикува Бойко Борисов и Румен Радев за радостта, с която приемат Макрон и го прегръщат. „Френският президент не е довтасал тук, за да яде калкан в Евксиноград, а за да защити интересите на френските синдикати, като опра ... още

Ще успее ли Лукойл да затвори устата на Марешки?
преди: 1 година / 6 гласа / 28 точки / 0 коментара / 1455 прегледа
Лукойл поиска да бъде направена проверка на това откъде Веселин Марешки купува гориво, за да го продава на такива цени по бензиностанциите си. Чрез медиите, единственият производител на готива в България поиска обяснение за произхода на дизела и бензина на Марешки. Марешки вижда в това една конспирация, която цели да отвлече вниманието от проверката на КЗК за картел на горивния пазар. Аз лично об ... още

Дори Каролев размаза с критика десните ястреби! Гавра и унижение! Аз бих се скрил...
преди: 7 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1208 прегледа
Дори икономистът Владимир Каролев разкритикува мощно Радан Кънев и по-точно партията ДСБ, че се е отцепила от Реформаторския блок. Разкритикува и всички по-представителни десни партии за разединението. Всички имат страхотни планове, искат да реформират съдебната система и прочие. Той има само един въпрос за тях – Как с 0 депутата ще направите съдебна реформа? Той има и отговор и той е много ... още

Любовно-политически триъгълник: Любовницата на Марешки взима заем от жена му за имот! ДАЛАВЕРА?
преди: 5 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 4382 прегледа
Това момиче на снимката се казва Боряна Георгиева. Тя е депутатка в НС от групата на Воля. Чрез нейната декларация за конфликт на интереси, на бял свят се появиха много любопитни факти. Тя е на 29 години и е определяна за една от най-красивите депутатки. Оказва се, че тя е получила 251 хиляди лева заем от юридическо лице, за да си закупи имот. Юридическото лице е „Варнафарма М“ ООД, в ... още

Марешки е станал свидетел на сериозен инцидент - коли, побоища и ножове на Кабакум!
преди: 3 месеца / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 301 прегледа
Веселин Марешки е станал неволен свидетел на брутален случай на агресия на пътя. Той решил да впрегне прессекретариатът си, за да се разпространи ситуацията. Мястото на инцидента е плажа „Кабакум“ във Варна, около 9.30 часа тази сутрин. Марешки е видял как водач на автомобил с марка Опел е засякъл друга кола. След това той е слязъл от колата, нанесъл е побой на засечения побой и дори ... още

За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2017 SpoDeli.eu V 1.0