Новини Общество Политика Криминални Любопитно Здраве Свят Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Спорт Дискусии Клюки Лайфстайл Технологии Икономика Наука Култура Конспирации История Забавно Видео Туризъм Други
Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli.eu / Туризъм

ЧЕПИНСКАТА КОТЛОВИНА - ПРЕЛЕСТНА И ВЪЗХИТИТЕЛНА

 В Западните Родопи, в северозападната част се намира най-голямата котловина Чепинската носеща още името Чепино или още Чепинско корито, плоското дъно, на което е с хълмист релеф. Това име е записано още в турските документи след потурчването ни. Българското оригинално име Цепина. Баташката планина и ридовете Алабак и Къркария нежно обгръщат красивата Чепинска котловина.

Тя се намира на 750 – 800 м над морското равнище, формата й е елипсовидна, дължината 18 километра а ширината 4 – 8 километра. Релефът и е леко хълмист, а структурата разломна, което е причина за доста честите земетресения. Котловината е богата на много лековити минерални извори, които снабдяват околността с питейна вода, а също така се използват и за битово нужди. Това несметно богатство прави Чепинската котловина желано място за туризъм, лечение и отдих.

Мекият климат също благоприятства за устройване на екскурзии, излети или други забавления, което дава предпоставка силно развитие на туризма. Местността се характеризира с най-обилното слънцегреене и безвалежни дни. Иглолистните гори от обикновен смърч векове покриват планинските хребети. Точно там гордо се издига вторият по големина връх – Голяма Сюткя висок 2186 метра. Благоприятните природни условия спомагат за развитието на селското стопанство. Районът е известен с насажденията си от хмел.

Дърводелството също е развито, но основният поминък на областта е туризъм и балнеолечение. Археологичните разкопки показват, че Чепинската котловина води началото си още от преди 6 000 – 7 000 години. На север от село Дурково се намира старината крепост Цепина, която през вековете е била обитавана от различни народности и накрая останала във владение на рода на Асеновци.

На юг от Велинград се намира една голяма забележителност пещерата Лепеница. Най- разкошната пещера в Родопите. Построена е на три етажа. На долният етаж тече подземна река Лепеница. А на най-горният са разположени две прекрасни езера, които стават четири в дъждовно време. Има много пещерни образувания и бисери. През 1962 година е обявена официално за природна забележителност.

Западно от Велинград се намира красивата местност Юндола, която е връзката между Родопите и Рила. Дивните иглолистни гори и скътаните просторни поляни във тях, довършват приказния пейза на тази забележителна и красива местност.

Но най-характерната забележителност е Карстовият извор Клептуза обявена за защитена зона. Водите на извора се използват за пиене и за подхранване на двете красиви езера около извора. Наоколо е разположен красив парк, който предлага благоприятни условия за почивка във Велинград и много развлечения.

В Западните Родопи, в северозападната част се намира най-голямата котловина Чепинската носеща още името Чепино или още Чепинско корито, плоското дъно, на което е с хълмист релеф. Това име е записано още в турските документи след потурчването ни. Българското оригинално име Цепина.

Баташката планина и ридовете Алабак и Къркария нежно обгръщат красивата Чепинска котловина. Тя се намира на 750 – 800 м над морското равнище, формата й е елипсовидна, дължината 18 километра а ширината 4 – 8 километра. Релефът и е леко хълмист, а структурата разломна, което е причина за доста честите земетресения. Котловината е богата на много лековити минерални извори, които снабдяват околността с питейна вода, а също така се използват и за битово нужди. Това несметно богатство прави Чепинската котловина желано място за туризъм, лечение и отдих. Мекият климат също благоприятства за устройване на екскурзии, излети или други забавления, което дава предпоставка силно развитие на туризма.

Местността се характеризира с най-обилното слънцегреене и безвалежни дни. Иглолистните гори от обикновен смърч векове покриват планинските хребети. Точно там гордо се издига вторият по големина връх – Голяма Сюткя висок 2186 метра. Благоприятните природни условия спомагат за развитието на селското стопанство. Районът е известен с насажденията си от хмел. Дърводелството също е развито, но основният поминък на областта е туризъм и балнеолечение. Археологичните разкопки показват, че Чепинската котловина води началото си още от преди 6 000 – 7 000 години. На север от село Дурково се намира старината крепост Цепина, която през вековете е била обитавана от различни народности и накрая останала във владение на рода на Асеновци.

На юг от Велинград се намира една голяма забележителност пещерата Лепеница. Най- разкошната пещера в Родопите. Построена е на три етажа. На долният етаж тече подземна река Лепеница. А на най-горният са разположени две прекрасни езера, които стават четири в дъждовно време. Има много пещерни образувания и бисери. През 1962 година е обявена официално за природна забележителност.

Западно от Велинград се намира красивата местност Юндола, която е връзката между Родопите и Рила. Дивните иглолистни гори и скътаните просторни поляни във тях, довършват приказния пейза на тази забележителна и красива местност. Но най-характерната забележителност е Карстовият извор Клептуза обявена за защитена зона. Водите на извора се използват за пиене и за подхранване на двете красиви езера около извора. Наоколо е разположен красив парк, който предлага благоприятни условия за почивка във Велинград и много развлечения.

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 коментара | 1427 прегледа
Публикувано на: 2017-02-25 15:34:40
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: ЧЕПИНСКАТА КОТЛОВИНА - ПРЕЛЕСТНА И ВЪЗХИТИТЕЛНА
На: 2017-01-29 20:19:35 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1326 прегледа
 Велинград се намира в красивата Чепинска котловина, сгушен и заобиколен от всякъде от пищните Родопи. Градът е създаден през 1948 година със специален указ със сливането на Каменица, Чепино и Лъджене. Градът носи името на Вела Пеева от Каменица, геройски загинала в околностите на Велинград и с Бан Вельо от Костандово. Първите заселници са римляните. По-късно българи и славяни се заселват ... още
На: 2016-03-21 21:30:28 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 897 прегледа
Велинград е известен град който се намира в южната част на нашата страна. От сливането на три села през 1948 се създава Велинград. Той се намира в Западни родопи в Чепинската котловина Пазарджишка област. Планинският климът, прекрасните условия, които са създадени в града, добрата организация привличат много туристи от България и другите страни и поради тази причина градът не случайно е Спа стол ... още
На: 2017-02-08 19:27:43 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1684 прегледа
 Красивата Чепинска котловина е сгушила в обятията си известният ни планински курорт Велинград. Великолепните Родопи са обгърнали с нежна прегръдка най-известният ни и изискан град. Той е създаден през 1948 година от обединяването на трите села Каменица, Лъджене и Чепино. Градът е кръстен на известната партизанка Вела Пеева, загинала по време на антифашистката борба край града. Градът е много д ... още
Хостинг от Super Hosting
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0