Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Туризъм

ЧЕПИНСКАТА КОТЛОВИНА - ПРЕЛЕСТНА И ВЪЗХИТИТЕЛНА

 В Западните Родопи, в северозападната част се намира най-голямата котловина Чепинската носеща още името Чепино или още Чепинско корито, плоското дъно, на което е с хълмист релеф. Това име е записано още в турските документи след потурчването ни. Българското оригинално име Цепина. Баташката планина и ридовете Алабак и Къркария нежно обгръщат красивата Чепинска котловина.

Тя се намира на 750 – 800 м над морското равнище, формата й е елипсовидна, дължината 18 километра а ширината 4 – 8 километра. Релефът и е леко хълмист, а структурата разломна, което е причина за доста честите земетресения. Котловината е богата на много лековити минерални извори, които снабдяват околността с питейна вода, а също така се използват и за битово нужди. Това несметно богатство прави Чепинската котловина желано място за туризъм, лечение и отдих.

Мекият климат също благоприятства за устройване на екскурзии, излети или други забавления, което дава предпоставка силно развитие на туризма. Местността се характеризира с най-обилното слънцегреене и безвалежни дни. Иглолистните гори от обикновен смърч векове покриват планинските хребети. Точно там гордо се издига вторият по големина връх – Голяма Сюткя висок 2186 метра. Благоприятните природни условия спомагат за развитието на селското стопанство. Районът е известен с насажденията си от хмел.

Дърводелството също е развито, но основният поминък на областта е туризъм и балнеолечение. Археологичните разкопки показват, че Чепинската котловина води началото си още от преди 6 000 – 7 000 години. На север от село Дурково се намира старината крепост Цепина, която през вековете е била обитавана от различни народности и накрая останала във владение на рода на Асеновци.

На юг от Велинград се намира една голяма забележителност пещерата Лепеница. Най- разкошната пещера в Родопите. Построена е на три етажа. На долният етаж тече подземна река Лепеница. А на най-горният са разположени две прекрасни езера, които стават четири в дъждовно време. Има много пещерни образувания и бисери. През 1962 година е обявена официално за природна забележителност.

Западно от Велинград се намира красивата местност Юндола, която е връзката между Родопите и Рила. Дивните иглолистни гори и скътаните просторни поляни във тях, довършват приказния пейза на тази забележителна и красива местност.

Но най-характерната забележителност е Карстовият извор Клептуза обявена за защитена зона. Водите на извора се използват за пиене и за подхранване на двете красиви езера около извора. Наоколо е разположен красив парк, който предлага благоприятни условия за почивка във Велинград и много развлечения.

В Западните Родопи, в северозападната част се намира най-голямата котловина Чепинската носеща още името Чепино или още Чепинско корито, плоското дъно, на което е с хълмист релеф. Това име е записано още в турските документи след потурчването ни. Българското оригинално име Цепина.

Баташката планина и ридовете Алабак и Къркария нежно обгръщат красивата Чепинска котловина. Тя се намира на 750 – 800 м над морското равнище, формата й е елипсовидна, дължината 18 километра а ширината 4 – 8 километра. Релефът и е леко хълмист, а структурата разломна, което е причина за доста честите земетресения. Котловината е богата на много лековити минерални извори, които снабдяват околността с питейна вода, а също така се използват и за битово нужди. Това несметно богатство прави Чепинската котловина желано място за туризъм, лечение и отдих. Мекият климат също благоприятства за устройване на екскурзии, излети или други забавления, което дава предпоставка силно развитие на туризма.

Местността се характеризира с най-обилното слънцегреене и безвалежни дни. Иглолистните гори от обикновен смърч векове покриват планинските хребети. Точно там гордо се издига вторият по големина връх – Голяма Сюткя висок 2186 метра. Благоприятните природни условия спомагат за развитието на селското стопанство. Районът е известен с насажденията си от хмел. Дърводелството също е развито, но основният поминък на областта е туризъм и балнеолечение. Археологичните разкопки показват, че Чепинската котловина води началото си още от преди 6 000 – 7 000 години. На север от село Дурково се намира старината крепост Цепина, която през вековете е била обитавана от различни народности и накрая останала във владение на рода на Асеновци.

На юг от Велинград се намира една голяма забележителност пещерата Лепеница. Най- разкошната пещера в Родопите. Построена е на три етажа. На долният етаж тече подземна река Лепеница. А на най-горният са разположени две прекрасни езера, които стават четири в дъждовно време. Има много пещерни образувания и бисери. През 1962 година е обявена официално за природна забележителност.

Западно от Велинград се намира красивата местност Юндола, която е връзката между Родопите и Рила. Дивните иглолистни гори и скътаните просторни поляни във тях, довършват приказния пейза на тази забележителна и красива местност. Но най-характерната забележителност е Карстовият извор Клептуза обявена за защитена зона. Водите на извора се използват за пиене и за подхранване на двете красиви езера около извора. Наоколо е разположен красив парк, който предлага благоприятни условия за почивка във Велинград и много развлечения.

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 1498 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2017-01-29 20:19:35 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1448 прегледа
Туризъм:  Велинград се намира в красивата Чепинска котловина, сгушен и заобиколен от всякъде от пищните Родопи. Градът е създаден през 1948 година със специален указ със сливането на Каменица, Чепино и Лъджене. Градът носи името на Вела Пеева от Каменица, геройски загинала в околностите на Велинград и с Бан Вельо от Костандово. Първите заселници са римляните. По-късно българи и славяни се заселват ... още
На: 2016-03-21 21:30:28 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 908 прегледа
Туризъм: Велинград е известен град който се намира в южната част на нашата страна. От сливането на три села през 1948 се създава Велинград. Той се намира в Западни родопи в Чепинската котловина Пазарджишка област. Планинският климът, прекрасните условия, които са създадени в града, добрата организация привличат много туристи от България и другите страни и поради тази причина градът не случайно е Спа стол ... още
На: 2017-02-08 19:27:43 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 2009 прегледа
Туризъм:  Красивата Чепинска котловина е сгушила в обятията си известният ни планински курорт Велинград. Великолепните Родопи са обгърнали с нежна прегръдка най-известният ни и изискан град. Той е създаден през 1948 година от обединяването на трите села Каменица, Лъджене и Чепино. Градът е кръстен на известната партизанка Вела Пеева, загинала по време на антифашистката борба край града. Градът е много д ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X