Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Гласът на народа

Данъците в България били ниски? Знаете ли, че в Швейцария са по-ниски! Григор Лилов го ДОКАЗВА!

По оста на данъчната политика в предизборната кампания видях две течения. Една група от хора твърдеше, че трябва да има вдигане на данъци, всеки под различна форма. Друга група от хора твърдеше, че данъците трябва да си останат толкова ниски, колкото са сега, за да продължава България да бъде данъчен рай.

Част от избирателите подкрепиха едните, част от избирателите подкрепиха другите – всеки според разбиранията си и според това каква е неговата истина. Оказва се, че в нито едно от двете течения я няма тази истина. Просто политиците си боравят много умело с процентите.

За щастие има хора като Григор Лилов, които се интересуват по-дълбоко по темата от средния българин и се притичат на помощ, за да разберем каква е ситуацията наистина! Ето истинската статистика, ето истинската политика, ето истината за данъците и стандарта на живот:

България и светът:
НАЙ-НИСКИ ДОХОДИ, НАЙ-ВИСОКИ ОБЛАГАНИЯ
* У нас - 41.4%, в Швейцария - 21,8%

Въпреки най-ниската средна заплата в ЕС в България отчисленията за данък върху доходите и различните видове осигуровки достигат средно 41.40% - един от високите световни показатели. (в сметката не са включени косвените данъци като например ДДС от 20% върху стойността на всички стоки и услуги, което се плаща от купувачите им)

23.34% са за сметка на наемния работник - 13.34 % осигуровки и 10% данък върху общия доход. Другите 18.36% са осигуровките, които плаща работодателят.

С тези 41,4% облагането на труда в България надминава това в Гърция, Испания, Естония, Турция, Холандия, Дания, Норвегия, Полша, Мексико и т.н.

Дори в богати държави като САЩ, Канада, Япония, Великобритания, Люксембург и др. то е далеч по-ниско. В Швейцария удръжките от заплатата на един несемеен работещ без деца са само 21.8%.

По-високо от нас е облагането в Швеция, Финландия, Белгия, Германия, Австрия, Франция, Италия. Горе-долу като нас са Португалия и Словакия

Откъде са данните ли? От световната Организация за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР). Докладът с тях излезе вчера.(бел. Докладът може да видите ТУК)

Когато се включат данъчните облекчения за работещи родители с деца, средният процент на удръжките в страните от ОИСР пада от 36% на 26.6%.

Въобще не е виц, че у нас осигурителната тежест може да надхвърли 100% от дохода. Примерно ако някой е взел възнаграждение или хонорар за 150 лв.

Личните ми изчисления показват, че от 1993 г. насам и досега (независимо от промените в данъчната скала за облагане на доходите) българинът си остава щедър платец към държавата от платата за труда му – осигуровките, данъка върху доходите, косвените налози като ДДС и акциз прибират средно 63-67% от мижавите разходи за труд у нас.

Източник: ТУК

loading...
Линк:
№ 1 Добавен от гост: БирникЪ На: 2017-04-19 12:36:31 Хaресва ми
guest-coment-1775
Господин Лилов, защо не ползвате достоверни източници ? Например:http://www.worldwide-tax.com/index.asp
Сам ще видите, че подоходния данък и осигуровките в Швейцария са доста по-високи от тези в България. Вярно, че има някои особености в облекченията тук и там, но данъчно-осигурителната тежест там като цяло е по-висока. Ще се убедите дори само аки видите размера на осигуровките там - 25.08 % за сметка на работодателя, 20.73 % за осигурения. Данъкът оставям настрана.
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2016-03-09 19:55:01 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1682 прегледа
Журналистът Григор Лилов е бил обект на хакерска атака, след като направи разкрития за това, че докладък за КТБ е бил поверен, според него, на фалшива фирма. Това разкри самият той на страницата си във Фейсбук: "От снощи вечерта компютърът ми е заврял от опити за тотална интернет-блокада и вирусни атаки. Битката продължи цяла нощ, сутринта и дори и сега Случи се онова, което вече ми се е случвало ... още
На: 2015-09-21 12:33:53 преди: 2 години / 2 гласа / 7 точки / 0 коментара / 3419 прегледа
Капитанът на националния отбор на България за Купа "Дейвис" е много разочарован от Григор Димитров. Гришо в последния момент отказа да се появи на турнира, за да помогне на страната си да спечели. Енев заяви, че не е очаквал подобно нещо от Григор - да не се появи на най-важния тенис мач за България в историята. На всичкото отгоре да избяга в последния момент, точно преди мача с Унгария, в който з ... още
На: 2016-02-29 14:44:06 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 2740 прегледа
 Екипажите на изтребител МиГ-29СMT и Су-27 от Западната военна област отработват елементите на сложни и свръхсложни маневри от висшия пилотаж в екстремни климатични условия.  По време на упражнението пилотите извършват такива сложни елементи от пилотажа като кобра, звънец и барел, както и стартиране на ракети при ниска облачност, мъгла и дори валежи. Екипажът също провежда тренировъчни полети над ... още
Хостинг от Super Hosting
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X