Новини Общество Политика Криминални Любопитно Здраве Свят Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Спорт Дискусии Клюки Лайфстайл Технологии Икономика Наука Култура Конспирации История Забавно Видео За жената Кухня Вицове Дом и Градина Туризъм Други
Народна медия SpoDeli.eu / История

Ето как палачът от Батак и башибозуците му бяха изгорени от възмездие, за дето са изколили хиляди!

Ахмед ага Барутанлията и неговата зверска група са хората, които са удавили в реки от кръв село Батак. На 27 юни 1895 година обаче идва време за възмездие.

"...Навсякъде се виждаха човешки кости, черепи, ребра и дори цели скелети, глави на момичета, по които все още висяха дълги плитки, кости на деца, скелети, по които все още имаше дрехи... Видяхме мястото, където селският първенец Трендафил е бил набучен на копие, а след това опечен... Видяхме една отвратителна яма, пълна с разлагащи се трупове... Видяхме училищна постройка, където укритите двеста жени и деца впоследствие били изгорени живи. Видяхме църква и църковен двор, където все още бяха на показ полуразложените тела на хиляда души... Из цялото пространство се носеше ужасна смрад...“, описва зловещата обстановка в Батак Юджийн Скайлър, учен, писател и дипломат.

За деянието си като водач на башибозуците, Ахмед ага е награден. Повишават го в звание юзбаши. Освобождението идва, сега борбата е за независима Македония. Дипломацията не може да постигне това нещо сама по себе си и за това започват да се организират чети от македонските организации, покровителствани от държава.

През 1895 година се сформира и една такава в Сливен. Участват основно родени в поробената Македония. В нея се записва и Кръстю Асенов, който е племенник на Хаджи Димитър. Роднините му в Македония страдат. По някакво стечение на обстоятелствата, когато стига в Сливен, го взимат за чирак на Христо Хитов – брат на Панайот Хитов, който често посещава кръчмата.

Когато в Сливен започват да набират кандидати а срещата, Асенов е един от първите желаещи, но е на 16 години, заради което не го взимат. Той тича 19 километра след файтоните, които отвеждат четниците до кара Кермен. Там се смиляват над упоритостта му и му купуват билет. На гара Пловдив стражари се опитват да ги свалят. Един от тях се провикнал!

"Братя! Отиваме да си дадем живота за свободата! Дали ще умрем в Македония или тук, за нас няма значение!..."

Изхвърлят стражарите през прозорците и дават команда на влака да потегли. На софийската гара ги посреща военна музика, стотици хора, готови да се присъединят към тяхната кауза.

Стоят два дена в София, след което всички заедно тръгват към Рилския манастир. Получават пушки, минават през 10-дневно обучение. След тържествената клетва те вече са ІІІ Серска въстаническа дружина. Войвода е Стою Скрижовски, а командването е в ръцете на проучим Тома Давидов.

"Ние сами не можем да съборим турската власт. Ние отиваме да умрем за Македония!" "За нарушаване на четническата клетва има само едно наказание - смърт! Ако някой се колебае или има някакви други причини да не се закълне, нека да отстъпи крачка назад!", пламенно говорил войводата.

За добро или лошо, няколко отстъпили с наведени глави. Главната цел на дружината е била да се присъединят към Първа и Втора, които вече действали. Границата преминават при село Якоруда. Там веднага започнали сражения с армия и башибозуци. Не могли да стигнат до Пирин, свърнали се към Родопите.

Там се озовали в Доспат, селото на Ахмед ага Барутанлията и башибозуците. Изедниците, които са убили хиляди хора в Батак през 1876. Заграждат Доспат и го подпалват с бомби, които са „много ефикасни, с формата на половин кирпич“. Чамовите къщи се подпалват веднага. Войводата нарежда жените и децата да се пропускат, да се стреля само по мъжете, нищо, че в Батак башибозуците са избивали наред.

За броени минути всичко изгаря. Само тухлената джамия остава да стърчи. Двама калугери от дружината, поискали разрешение да я разрушат. Бомбардират я до прах.

И така на 27 юни 1895 година, изродите, които извършили зверствата в Батак са наказани. Всичко това е разказано от внука на Кръстю Асенов, по разказите и автобиографията на четника. Мемоарите са с дата 12.VІ.1958 г. Съхраняват се в Окръжния музей в Сливен. Асенов я написва, когато кандидатства за поборническа пенсия.

loading...
Рейтинг: 4 звезди | 2 гласа | 8 точки | 1 коментара | 15240 прегледа
Публикувано на: 2017-07-16 10:40:54
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Ето как палачът от Батак и башибозуците му бяха изгорени от възмездие, за дето с
На: 2015-09-06 16:42:26 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 3408 прегледа
Нападенията срещу християни в Нигерия, от страна на ислямисти стават все по-чести и брутални. Бяха изгорени 50 християни, и то живи. В последните дни са ликвидирани над 100 души в 12 нигерийски селища. Хората се опитали да се скрията в къщата на своя пастор, където били изгорени. Заплахата от страна на Боко Харам естава все по-голяма за християните в Нигерия! Терористите искат страната да се управ ... още
На: 2016-01-26 15:06:18 преди: 2 години / 7 гласа / 24 точки / 0 коментара / 5485 прегледа
Запознайте се с малкия симпатяга и горд българин Михаил Цветанов! Той е само в 7 клас, а вече е един от най-големите патриоти и родолюбци. Изгледайте неговия рецитал на "Възпоменание за Батак" от Иван Вазов и бъдете горди със своя произход и своята история!   ... още
На: 2017-05-17 10:41:13 преди: 10 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 732 прегледа
„С великата саможертва в Батак, светът научава за справедливата воля на българите за свобода.” Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова като посети  в Батак. Повода беше 141-та годишнина от Априлското въстание. „Днес подвигът на батачани ни дава самочувствие на силен и борбен народ. Поклон пред всички онези смели мъже и жени, които не предадоха вярата си и се жертваха за Бъ ... още
Хостинг от Super Hosting
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X