Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / История

Ето как палачът от Батак и башибозуците му бяха изгорени от възмездие, за дето са изколили хиляди!

Ахмед ага Барутанлията и неговата зверска група са хората, които са удавили в реки от кръв село Батак. На 27 юни 1895 година обаче идва време за възмездие.

"...Навсякъде се виждаха човешки кости, черепи, ребра и дори цели скелети, глави на момичета, по които все още висяха дълги плитки, кости на деца, скелети, по които все още имаше дрехи... Видяхме мястото, където селският първенец Трендафил е бил набучен на копие, а след това опечен... Видяхме една отвратителна яма, пълна с разлагащи се трупове... Видяхме училищна постройка, където укритите двеста жени и деца впоследствие били изгорени живи. Видяхме църква и църковен двор, където все още бяха на показ полуразложените тела на хиляда души... Из цялото пространство се носеше ужасна смрад...“, описва зловещата обстановка в Батак Юджийн Скайлър, учен, писател и дипломат.

За деянието си като водач на башибозуците, Ахмед ага е награден. Повишават го в звание юзбаши. Освобождението идва, сега борбата е за независима Македония. Дипломацията не може да постигне това нещо сама по себе си и за това започват да се организират чети от македонските организации, покровителствани от държава.

През 1895 година се сформира и една такава в Сливен. Участват основно родени в поробената Македония. В нея се записва и Кръстю Асенов, който е племенник на Хаджи Димитър. Роднините му в Македония страдат. По някакво стечение на обстоятелствата, когато стига в Сливен, го взимат за чирак на Христо Хитов – брат на Панайот Хитов, който често посещава кръчмата.

Когато в Сливен започват да набират кандидати а срещата, Асенов е един от първите желаещи, но е на 16 години, заради което не го взимат. Той тича 19 километра след файтоните, които отвеждат четниците до кара Кермен. Там се смиляват над упоритостта му и му купуват билет. На гара Пловдив стражари се опитват да ги свалят. Един от тях се провикнал!

"Братя! Отиваме да си дадем живота за свободата! Дали ще умрем в Македония или тук, за нас няма значение!..."

Изхвърлят стражарите през прозорците и дават команда на влака да потегли. На софийската гара ги посреща военна музика, стотици хора, готови да се присъединят към тяхната кауза.

Стоят два дена в София, след което всички заедно тръгват към Рилския манастир. Получават пушки, минават през 10-дневно обучение. След тържествената клетва те вече са ІІІ Серска въстаническа дружина. Войвода е Стою Скрижовски, а командването е в ръцете на проучим Тома Давидов.

"Ние сами не можем да съборим турската власт. Ние отиваме да умрем за Македония!" "За нарушаване на четническата клетва има само едно наказание - смърт! Ако някой се колебае или има някакви други причини да не се закълне, нека да отстъпи крачка назад!", пламенно говорил войводата.

За добро или лошо, няколко отстъпили с наведени глави. Главната цел на дружината е била да се присъединят към Първа и Втора, които вече действали. Границата преминават при село Якоруда. Там веднага започнали сражения с армия и башибозуци. Не могли да стигнат до Пирин, свърнали се към Родопите.

Там се озовали в Доспат, селото на Ахмед ага Барутанлията и башибозуците. Изедниците, които са убили хиляди хора в Батак през 1876. Заграждат Доспат и го подпалват с бомби, които са „много ефикасни, с формата на половин кирпич“. Чамовите къщи се подпалват веднага. Войводата нарежда жените и децата да се пропускат, да се стреля само по мъжете, нищо, че в Батак башибозуците са избивали наред.

За броени минути всичко изгаря. Само тухлената джамия остава да стърчи. Двама калугери от дружината, поискали разрешение да я разрушат. Бомбардират я до прах.

И така на 27 юни 1895 година, изродите, които извършили зверствата в Батак са наказани. Всичко това е разказано от внука на Кръстю Асенов, по разказите и автобиографията на четника. Мемоарите са с дата 12.VІ.1958 г. Съхраняват се в Окръжния музей в Сливен. Асенов я написва, когато кандидатства за поборническа пенсия.

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2015-09-06 16:42:26 преди: 3 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 3424 прегледа
Новини: Нападенията срещу християни в Нигерия, от страна на ислямисти стават все по-чести и брутални. Бяха изгорени 50 християни, и то живи. В последните дни са ликвидирани над 100 души в 12 нигерийски селища. Хората се опитали да се скрията в къщата на своя пастор, където били изгорени. Заплахата от страна на Боко Харам естава все по-голяма за християните в Нигерия! Терористите искат страната да се управ ... още
На: 2016-01-26 15:06:18 преди: 2 години / 7 гласа / 24 точки / 0 коментара / 5498 прегледа
Видео: Запознайте се с малкия симпатяга и горд българин Михаил Цветанов! Той е само в 7 клас, а вече е един от най-големите патриоти и родолюбци. Изгледайте неговия рецитал на "Възпоменание за Батак" от Иван Вазов и бъдете горди със своя произход и своята история!   ... още
На: 2017-05-17 10:41:13 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 762 прегледа
Новини: „С великата саможертва в Батак, светът научава за справедливата воля на българите за свобода.” Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова като посети  в Батак. Повода беше 141-та годишнина от Априлското въстание. „Днес подвигът на батачани ни дава самочувствие на силен и борбен народ. Поклон пред всички онези смели мъже и жени, които не предадоха вярата си и се жертваха за Бъ ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X