Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Новини

Ето как се справяха с ромите по време на Соца и какви МЕРКИ са взимали срещу тях! ИСКАМЕ ГИ!

Как се справяше държавата с приобщаването на ромите по времето на Тодор Живков? Всичко започна на Априлския пленум, когато създадоха специален отдел по малцинствата. Забранява се скитничеството на ромите със закон. Създадени са смесени училища, имат квотен принцип за прием в университета, средното образование е задължително.

През 1978 година с постановление на БКП се разпорежда разбиването на ромските махали. Преместват ги в София, Пловдив и Сливен в градски махали. Отпускат се кредити за вдигането на ромските махали, а който ром бъде настанен в такова жилище, има 20 години да погаси заема. Започва и десегрегационната политика. До 64-та година близо 75 000 души (1/3 от ромите) се заселват в нови жилища.

Семействата им обаче са големи за апартаментите, където е закрита махала, след това циганите я възстановяват. На места горят мебели и паркет, за да се топлят зимата. Веднага след падането на социализма, почти всички разпродават апартаментите си и се местят в Шекера и Столипиново.

Тогава ромите работят в стопанството, промишлеността и строителството. Подпомагали са катунарите да се заселят. Отпускани са помощи на ромите родители, за да ходят децата редовно на училище. Отворени са и над 140 специализирани интернати, в които са настанени над 10 хиляди ромчета за трудово обучение. Направен е и експеримент циганите с над 3 на кандидат-студентските изпити да се приемат във ВУЗ.

През 1989. ЦК на БКП прави секретно изследване, което показва, че 40% от ромите в България са вече интегрирани. През 1981 преброяване показва, че едва 10% от ромите не работят в държавните предприятия. Те обаче не са безработни, а действат като хамали, ваксаджии и други.

Редът в ромските махали е бил постигнат с помощта на Доброволни отряди на трудещите се. Те са били подчинени на Милицията и ОФ. Всеки патрул е бил с лента „отрядник“. Всявали са респект сред ромите, под списък водели и следели буйните, изпращали лично ромите за настаняване на новите им работни места, следели да не бягат от работа.

loading...
Линк:
№ 1 Добавен от гост: анти-ром На: 2017-07-09 09:12:18 Хaресва ми
guest-coment-2113
Мангала си е мангал и не подлежи на превъзпитание! ТОР! ИЗМЕТ!
№ 2 Добавен от гост: На: 2017-07-10 22:27:56 Хaресва ми
guest-coment-2118
Сапун
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2015-09-09 17:47:21 преди: 3 години / 2 гласа / 6 точки / 0 коментара / 14313 прегледа
Криминални: В пространството попаднахме на няколко ретро снимки на известни държавници от новото време. Нека видим какви са били като деца, по време на соца и да направим съпоставка, с това което са сега. На първо място виждаме Радан Кънев в училище със свои приятели. Той едва ли е очаквал, че училището на живота ще го доведе до Иван Костов, който да го вкара в тайнството на политиката. Продължаваме с едн ... още
На: 2015-12-02 22:44:07 преди: 2 години / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 4806 прегледа
Геополитика: Турция ще предприеме ответни мерки срещу Русия, ако нейните неприятелски действия срещу страната ни не бъдат спрени. Това заяви президента Реджеп Тайип Ердоган на пресконференцията в Катар. "Ние следим действията на Русия. Ако те продължават в същия дух като до сега ще бъдем принудени да вземем мерки. Искаме да възстановим добрите отношения с Русия не искаме да ги загубим. Аз вярвам, че Русия същ ... още
На: 2016-03-31 16:49:42 преди: 2 години / 3 гласа / 7 точки / 0 коментара / 991 прегледа
Политика: Ангел Джамбазки обърна внимание на един проблем, за който позабравихме в последните месесци. По случай делото срещу проповядване на радикален ислям в Пазарджик, той отправи едно предупреждение от ефира на Нова. Време е да се вземат мерки срещу радикализирането на ромите. Такова нещо се случва реално. И ако не действаме сега, след няколко години световни журналисти ще правят интервюта в Пазарджик, ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X