Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Здраве

Ето защо не може лесно да откажем цигарите

Тютюнопушенето е вреден навик, но когато хората най-сетне решат да се откажат от него все едно се изправят пред непосилна битка. Силна воля, заместителни средства, разсейващи занимания - какви ли не начини се търсят само и само да не се сещате за цигарите, но задачата пак е трудна. Сега обаче учените най-сетне са открили защо.

"Нашето откритие предполага, че можем да създадем лекарство, което ще увеличи активността на никотиновите рецептори, свързани с CHRNA5 гена.Тези вещества ще помогнат на пушачите да намалят броя на консумираните цигари и ще намалят риска, че ще започнат да пушат отново след спиране на тютюна" - каза Бенойт Фордж от университета в Париж.

Например, през последните години биолозите са открили няколко мутации в гените ANKK1, CHRNA3 и CHRNA5, които правят хората по-податливи на тютюнопушене, както и няколко други версии на тези ДНК сегменти, които работят в обратна посока.

Учените, както отбелязват Фордж и колегите му, отдавна се опитват да разберат дали тези мутации само допринасят за развитието на пристрастеността към никотина, или също така пречат на пушачите да се откажат от тютюна.

Търсенето на отговор на този въпрос се възпрепятства от две неща - голям брой социални фактори, които засягат лошите навици, както и липсата на възможност биолозите да "влязат" в мозъка на пушачите в момента, когато цигарите се връщат в живота си.

Френски учени откриха гениално решение за този проблем - те трансплантираха човешката версия на CHRNA5 и някои други свързани с никотин гени в ДНК на плъхове и наблюдаваха как различните мутации в тези области на генома засягат поведението им.

Така учените стигат до извода, че причината, поради която е толкова трудно да се откаже човек от тютюнопушенето е не само в слабата воля, но и в гените. 

В резултат на експеримента учените открили, че плъховете, в които генът CHRNA5 съдържат 5SNP мутация, по-бързо се пристрастяват към тютюна. Когато тази мутация е отсъствала мишките, зависимостта не се развивала или е била значително по-слабо изразена.

Отбелязва се, че 5SNP е един от най-често срещаните "типози" в сегмента на генома CHRNA5, който се среща в ДНК-а на от около една трета от европейците и половината от азиатците./zdrave.to

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 918 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2016-04-09 08:41:35 преди: 2 години / 6 гласа / 26 точки / 0 коментара / 5462 прегледа
Видео: Едно много полезно видео за хората, които искат да спрат цигарите и едно видео за тези, които все още не са убедени, че трябва да спрат цигарите. Вижте готиния мъж от видео, как яко си пали цигари и т.н., и после вижте как изглежда тялото му отвътре. Изглежда противно точно защото е пушач! Разберете колко са вредни цигарите и не подценявайте техния ефект върху тялото ви. Това че, не умирате след ... още
На: 2016-12-06 14:14:09 преди: 2 години / 5 гласа / 15 точки / 0 коментара / 30271 прегледа
Здраве: Пушенето е един от най-вредните навици, а спирането на цигарите може да е едно от най-трудните неща в живота. Никотина пристрастява и кара тялото да иска още и още. Много хора осъзнават какво са цигарите, но не могат да ги спрат. Колкото повече пушиш, толкова повече ти се пуши…. Когато не си вземеш дозата, тялото влиза в абстиненция, докато се отървеш окончателно от напастта се чувстваш к ... още
На: 2017-12-20 08:52:09 преди: 11 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1155 прегледа
Здраве: Пушенето определено е най-смъртоносният навик в света. За съжаление, това не спира много хора да пушат. Статистиката сочи, че 60 милиона души само в Америка страдат от здравословни проблеми, причинени от този вредни навик. Друг сериозен проблем е, че макар да откажем цигарите, те все още ни вредят. Всъщност те причиняват необратими и сериозни увреждания на белите дробове. Но за бившите пушачи, а ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X