Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Дом и Градина

Гардеробната

Hяма българка, която да не си е мечтала за стая-гардероб като на холивудските актриси по филмите. Съвременните интериорни дизайнери все по-често оставят много въздух при проектирането на домове и „крият” шкафовете за дрехи в стените. А защо не и в отделни помещения, дори да е само ъгълче от стая. Освен хората в апартаментите „живеят” и вещи, без които просто не може да се мине. Свикнали сме да разпределяме дрехите си по шкафове, скринове и ракли, но ако им отделим самостоятелно място, поне е сигурно че ще са правилно подредени, винаги под ръка, лесни за намиране. И най-важното - когато са на закачалки и в найлони, никога няма да са намачкани и напрашени.

Повечето хора са убедени, че стая-гардероб могат да си позволят само собствениците на големи домове. Но при желание място за нея има дори в двустайна панелка. Това може да е малка стаичка, тип мокро помещение или килер, в който преди сте тъпкали всякакви ненужни боклуци. Ако ги разчистите, поставите добро осветление и прегледни рафтове, стелажи и лостове, ще освободите много място в дома си чрез мъничката гардеробна стая. Възможно е в квартирата си да нямате място за подобен разкош, но пък сигурно имате възможност да отделите част от спалнята или гостната. И това е възможно, колкото и миниатюрни да ви се струват стаите ви. Малките гардеробни е по-разумно да се оборудват с открити полици, което дори зрително ги прави по-обширни. Дизайнери са разработили съвременни леки конструкции, които позволяват пълното използване и на най-малкото пространство. Така стаята (или нишата) гардероб е възможно най-ергономична и всяка вещ ще си има собствено разумно подбрано място.

Ако сте щастливка с голям апартамент или дори къща, то може да си позволите специална стая-гардероб с по-голяма площ, но не повече от 8 кв.м. по съвети на интериорните дизайнери. Създаването на специално помещение, в което да съхранявате дрехи, обувки, аксесоари. Това ще ви даде възможност не само да се избавите от излишно големите гардероби като си отворите още пространство, но и ще можете да се грижите за дрехите си по-добре. Във функционално отношение стаята-гардероб е просто по-голям шкаф. Но в него ще се преобличате, изпробвате, ще се оглеждате, ще видите дали си пасват подбраните аксесоари... Но и просто да се уедините и да си починете. Защото стаята-гардероб е нещо като банята – там може да останете сами и да се отпуснете, да снемете напрежението, натрупано през работния ден. Дизайнът на повечето помещения от този тип напомня вътрешността на шкаф-купе. Стелажи, закачалки, поставки, сандъчета се закрепят по стените. Полици на различна височина, с всякакъв размер и дълбочина са предназначени за съхраняване на чанти, колани, обувки и още куп дреболии към тоалета.

Сега фирмите, произвеждащи мебели за стаи-гардероби, измислят и предлагат разнообразни аксесоари: секции, щендери, конструкции за съхраняване на панталони с ръб, вратовръзки, чадъри, бельо, трикотаж. Има кошнички за закачане по стените с различна големина за дреболийки. Рафтовете основно са от дърво, пластмаса, метал или високотехнологични материали. „Висшият пилотаж” в дървените изделия е да са от кедър, защото естественият му аромат прогонва молците. Но може да минете и само със закачалки за дрехите от същия материал или да си вземете торбички с лавандула. Удобни за поддържане и почистване са алуминиевите и хромираните метални изделия. Особено ако са стойки, на които с помощта на универсални „държатели” се закрепват чекмеджета и рафтове. Липсата на излишни преградки позволяват стаята-гардероб да изглежда по-просторна и лека. Горната част на конструкциите са за различни по вид полици и закачалки, а долната – за ракли с по няколко чекмеджета. На закачалките комфортно се чувстват не само сака, костюми, рокли и блузи, а връхни топли дрехи. Мебелите в стаята-гардероб е добре да изберете според вкуса си, но и съвет с дизайнер не е за изхвърляне. Броят на рафтове, закачалки и чекмеджета се определя от количеството вещи, които искате да сместите там. Изобщо, правила при обзавеждането няма. Най-главното е да имате предвид собствените си желания и потребности.

Отделянето на гардеробната е възможно да стане с панели от МДР, ламинат, дърво или шперплат Може да се използват и различни видове стъкла (цветно, с рисунки, матово), пластмаса, тапети, огледала. Много красиво и просторно изглежда помещението, оборудвано с огледала. По едно е задължително и да е колкото се може по-голямо. Най-често се слага на вратата, за да не се губи място за полици в стаята. Жените предпочитат да имат и подвижна увеличителна част с лампа, на която да се гримират. Огледалото задължително трябва да има собствено осветление с матова крушка или абажур. Подът може да е покрит с мокет, паркет или килим. Ако семейството ви е от няколко човека, всеки трябва да си има постоянно собствено ъгълче в гардеробната. Тогава ще царят ред и комфорт. Ако имате достатъчно място, поставете ютия и дъска за гладене, компактна шевна машина. Добрата домакиня трябва да има всичко под ръка. Дъската за гладене може да се закрепи права на стената, за да икономисате пространство.

Едно от най-важните неща в гардеробната са вратите. Те може да са няколко вида – хармоника, плъзгащи се, с крила. Изборът зависи от разположението на стаята в дома. Ако имате достатъчно място, разтварящите се „нормални” врати са добро решение. Те наистина заемат много място, но пък могат да се издирят такива, които се връзват с интериора и се превръщат в интересен детайл. Плъзгащите се врати също изглеждат стилно. Всичко зависи от фантазията ви. А ако гардеробната е бивш килер или част от коридора, то най-рационално е да си купите врата тип „хармоника”. Тя заема най-малко пространство. В случай, че гардеробната ви е част от спалнята, доста стилно ще изглежда някаква необичайна преграда. Параван може да поставите и в самата стая-гардероб, за да я разделите на зони. Оригинално изглеждат прегради от различен вид стъкло, а ако направите вратите огледални, те ще са не само красиви, а и функционални и оптически ще увеличат помещението.

За финален акцент на гардеробното помещение се смята осветлението. Ако то има прозорец, което се среща рядко, преценете дали светлината е достатъчно денем или ще ви трябва допълнителна лампа. Задължително е да се сложат абажури или аплици над огледалата. Най-добре от две страни и с възможност да се накланят. За създаване на уютна атмосфера може да се използват и скрити източници на осветление. Най-главното е гардеробната от какъвто и размер да е да бъде добре осветена.

Такъв „лукс” у дома ще ви накара бързо да оцените и достойнствата му. Няма да губите излишно време в издирване на пуловера от миналата зима или натъпкана в чекмедже блуза. Ще освободите дома си от огромните гардероби и скринове и жилището ви ще стане по-светло. Нещата ви винаги ще бъдат в идеален ред, а и ще си имате местенце за отдих и уединение.

 

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 125 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2018-09-19 11:25:42 преди: 3 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 77 прегледа
Политика: Недопустимо и в нарушение на добрия тон между властите на фона на тяхното разделение, шефът на ВКС Лозан Панов нападна депутатите, че не му харесвали законите, които изработват и приемат, съобщава Канал 3. Панов се яви да представи доклада си със седмица закъснение, след като преди дни го отсвири и не представи доклада на съда за миналата година. От експозето му от трибуната на НС стана ясно, че ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X