Новини Общество Политика Криминални Любопитно Здраве Свят Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Спорт Дискусии Клюки Лайфстайл Технологии Икономика Наука Култура Конспирации История Забавно Видео За жената Кухня Вицове Дом и Градина Туризъм Други
Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli.eu / Лайфстайл

Хората са склонни към насилие, ако някой им заповяда

Учени от полския Университет за социални и хуманитарни науки (SWPS) повториха страшния експеримент на Стенли Милграм от 1961 година.

Преди повече от половин век Милграм установи, че 65 процента от общо 40 доброволци са склонни да наранят непознат човек, ако някой умишлено ги убеждава и кара да го направят.

"За първи път подобен експеримент се прави в Източна Европа, а резултатите са дори още по-страшни" - заявява полският психолог Томас Грзиб. Той и екип негови колеги експериментирали с 80 доброволци между 18 и 69 години.

Както при теста на Милграм, всеки от тях е трябвало да седне пред табло с 10 бутона. При натискането на даден бутон, машината "пуска" електричество с определен волтаж на непознат човек в съседна стая. На непознатия се задават въпроси и при неправилен отговор доброволецът трябва да го "накаже" с електрошоков удар.

Реално непознатият е нает предварително актьор, а "наказанието" е фалшиво, тъй като машината не пуска електричество. Доброволците обаче подават команди с електрошок със съзнанието, че действително нараняват непознатия. При всеки следващ неправилен отговор на поредицата въпроси силата на електричеството е по-голяма.

В своя експеримент полските психолози установили, че 90 на сто от доброволците са склонни да "накажат" непознатия при неправилен отговор с електрошок, когато някой им заповяда или убеди да го направят.

Източник: НОВА

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 коментара | 512 прегледа
Публикувано на: 2017-03-16 08:31:19
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Хората са склонни към насилие, ако някой им заповяда
На: 2015-09-19 14:50:03 преди: 2 години / 3 гласа / 12 точки / 0 коментара / 5200 прегледа
Мюсюлмански имам призова бежанците да използват ситуацията, за да правят деца в Европа, за да превземат континента. Мухамад Айед заповяда на поданиците си да се смесят с хората там и да ги смачкат със силата на Аллах. Той казва "Искат да ни избият, но ние ще покорим техните земи, техните жени. Ще ги прунудим да ни приберат, после ще ги накараме да съжаляват за това." Ще позволим ли на тези човеко ... още
На: 2016-11-30 13:01:28 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 2185 прегледа
Стигна се до извода , че има „средна възраст“ за изневярата. Проучване, публикувано в „Индипендънт“ показва, че хората са „най-склонни към прелюбодеяние, когато тяхната възраст завършва с номер девет (например 19, 29, 39, 49). Информацията е на база на наблюдение на един от най-големите сайтове за запознанства във Англия, в който има над 1 милион регистрирани хора. Ан ... още
На: 2015-07-31 11:28:48 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 3691 прегледа
Па после журналистите не били безпристрастни, хайде да си говорим истините в очите плюят който се заповяда и който е неудобен на господарите от ЕС и САЩ. Бойко е само един инструмент който се използва. Примерно както като за да цепиш дърва ти трябват и брадва и чук и ками, така и за да цепиш и разрушаваш една държава ти трябват Бойко и послушни журналисти. Видеото: ... още
Хостинг от Super Hosting
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X