Новини Политика Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Видео История Любопитно Технологии Лайфстайл Здраве Клюки Спорт Дискусии Туризъм Култура Забавно Музика Наука Икономика Снимки Конспирации Бизнес Други
Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli.eu / Технологии

Илън Мъск: Изкуственият интелект рано или късно ще ни довърши (ВИДЕО)

Илън Мъск обича да прави прогнози. Неотдавна той спомена, че може би живеем в компютърна симулация, а Марс може да стане обитаем с помощта на атомна бомба.

Една от любимите теми на Мъск е изкуственият интелект. Американският милиардер от време на време предупреждава, че хората трябва да бъдат крайно внимателни с тази технология. А тази седмица Мъск отново заяви, че ИИ в крайна сметка ще унищожи човечеството – “предполагам, че рано или късно изкуственият интелект ще ни довърши“.

Милиардерът счита, че шансът за оцеляване на човешката цивилизация е минимален – едва 5-10%. При това, прословутото въстание на машините можем да очакваме още през следващото десетилетие.

Мъск е на мнение, че основната опасност се крие в това, че учените създават техника, която може самостоятелно да се учи, да се самоусъвършенства без участието на човека, да решава проблеми и да реагира. Но нито една машина не може да бъде обучена на емоции, да се ръководи от морала, да направи изключение, ако отсрещната страна се разкае. Човешките чувства не са за роботите и в това е основният проблем – никой не знае до какви умозаключения ще достигне машината. А това означава, че ИИ няма как да бъде контролиран и ще стане по-страшен от ядреното оръжие.

Особено безпокойство предизвиква в предприемача това, че днес само няколко компании усилено се занимават с разработки в сферата на ИИ. Като пример той посочва отдела Google Deepmind.

“Facebook, Google, Amazon, Apple – всички те знаят за вас толкова много. Изкуственият интелект, който ще бъде създаден в недрата на тези корпорации ще получи огромна власт над хората. А концентрацията на властта само на едно място винаги поражда огромни рискове”.

Само няколко души в Google контролират създаването на ИИ, без никакъв надзор отвън – това просто не е редно”

Преди време Мъск каза, че човечеството не може да спечели потенциалната битка с ИИ и ще остане далеч назад в развитието си.

“Ситуацията с изкуствения интелект малко се смекчава единствено от това, че ще бъдем толкова изостанали, че ще бъдем нещо като домашни животни за машините”.

Единственото позитивно решение на проблема Мъск вижда в непосредственото обединяване с компютрите, върху което работи в своята компания Neuralink. Невронните аксесоари ще дадат възможност на хората да еволюират заедно с машините, запазвайки лидерството в надпреварата с изкуствения интелект.

Въпреки апокалиптичните прогнози, Мъск е съгласен, че днес ИИ технологиите оказват на човечеството неоценима услуга: например при диагностицирането на рака и разпознаването на самоубийственото поведение. Тези разработки могат да подобрят качеството на живот на всеки човек, а изкуственият интелект няма нужда от забрана, а от регулиране.

“Аз нямам отговорите на всички въпроси и не крия това. Просто се опитвам да разбера, какво трябва да се предприеме за да има щастливо бъдеще. Ако имате предложения на тази тема, готов съм да ги изслушам” – каза основателят и генерален директор на Tesla и SpaceX.

Източник: bultimes.com

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 коментара | 146 прегледа
Публикувано на: 2017-11-28 07:43:53
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Илън Мъск: Изкуственият интелект рано или късно ще ни довърши (ВИДЕО)

Опасност! Това е най-големият враг на човечеството в близко бъдеще!
преди: 5 месеца / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 2786 прегледа
Илън Мъск е един от най-богатите хора в света. Той е генералният директор на SpaceX и Tesla, и той най-добре знае какво можем да очакваме в близко бъдеще. За да управляваш такива корпорации е нужен повече от нюх, нужен е поглед в бъдещето, нужно е да си няколко крачки напред пред всички останали. Затова думите му по време на ежегодната среща на Асоциацията на губернаторите трябват да бъдат взети м ... още

Стивън Хокинг предвижда гибелна съдба на човечеството!
преди: 7 месеца / 1 гласа / 3 точки / 1 коментара / 2877 прегледа
Изкуственият интелект би могъл да се превърна в основна причина за гибелта на човешката раса, на мнение е знаменитият британски учен Стивън Хокинг. Той взе участие във видео конференция в рамките на Световната конференция за мобилния интернет в китайската столица, сочи БГНЕС. „Развитието на изкуствения интелект може да се превърне и в най-положителния, и в най-страшния фактор за човечеството ... още

Изкуственият интелект замени хората! Вижте подробности!
преди: 8 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 544 прегледа
Китайска компания реши да "наеме" роботи да се занимават със сортирането на пощенски пратки. Те имат опция да се зареждат сами и реално биха могли  да се трудят по 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, тоест непрестанно без това да е проблем, информира Нова телевизия. Директорът на компанията Чен Женлонг призна, че идеята е "да се подобри ефективността на работния процес и да се ускори обрабо ... още

Производителят на Армата ще прави армия от роботи с изкуствен интелект
преди: 2 години / 4 гласа / 13 точки / 0 коментара / 3098 прегледа
Руският оръжеен концерн „Уралвагонзавод” планира да създаде армия от роботи с изкуствен интелект, предаде „Раша тудей”, цитарана от FBR.bg. Руският концерн, произвеждащ най-новия танк Армата Т-14, счита, че ще успее да осъществи целта си през следващите 2 години. Изданието цитира интервю с генералния директор на компанията Вячеслав Халитов. Според него това ще бъде следв ... още

НАСА оцапа гащите - ракетите им гръмнаха!
преди: 2 години / 2 гласа / 4 точки / 0 коментара / 5529 прегледа
Необитавана от човек космическа ракета наречена КосмосХ Ястреб 9 се разпадна след отлитане на това, коеот трябваше да бъде рутинен полет до Международната Космическа Станция в неделя. Разрушението на летателния съд построен от компанията на интернет милардера Елън Мъск е третият случай товарен съд да се провали в достигането на МКС в последните 8 месеца и това напряга астронавтите. Ястреб 9 е ... още

Хостинг от Super Hosting
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2017 SpoDeli.eu V 1.0