Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Технологии

Илън Мъск: Изкуственият интелект рано или късно ще ни довърши (ВИДЕО)

Илън Мъск обича да прави прогнози. Неотдавна той спомена, че може би живеем в компютърна симулация, а Марс може да стане обитаем с помощта на атомна бомба.

Една от любимите теми на Мъск е изкуственият интелект. Американският милиардер от време на време предупреждава, че хората трябва да бъдат крайно внимателни с тази технология. А тази седмица Мъск отново заяви, че ИИ в крайна сметка ще унищожи човечеството – “предполагам, че рано или късно изкуственият интелект ще ни довърши“.

Милиардерът счита, че шансът за оцеляване на човешката цивилизация е минимален – едва 5-10%. При това, прословутото въстание на машините можем да очакваме още през следващото десетилетие.

Мъск е на мнение, че основната опасност се крие в това, че учените създават техника, която може самостоятелно да се учи, да се самоусъвършенства без участието на човека, да решава проблеми и да реагира. Но нито една машина не може да бъде обучена на емоции, да се ръководи от морала, да направи изключение, ако отсрещната страна се разкае. Човешките чувства не са за роботите и в това е основният проблем – никой не знае до какви умозаключения ще достигне машината. А това означава, че ИИ няма как да бъде контролиран и ще стане по-страшен от ядреното оръжие.

Особено безпокойство предизвиква в предприемача това, че днес само няколко компании усилено се занимават с разработки в сферата на ИИ. Като пример той посочва отдела Google Deepmind.

“Facebook, Google, Amazon, Apple – всички те знаят за вас толкова много. Изкуственият интелект, който ще бъде създаден в недрата на тези корпорации ще получи огромна власт над хората. А концентрацията на властта само на едно място винаги поражда огромни рискове”.

Само няколко души в Google контролират създаването на ИИ, без никакъв надзор отвън – това просто не е редно”

Преди време Мъск каза, че човечеството не може да спечели потенциалната битка с ИИ и ще остане далеч назад в развитието си.

“Ситуацията с изкуствения интелект малко се смекчава единствено от това, че ще бъдем толкова изостанали, че ще бъдем нещо като домашни животни за машините”.

Единственото позитивно решение на проблема Мъск вижда в непосредственото обединяване с компютрите, върху което работи в своята компания Neuralink. Невронните аксесоари ще дадат възможност на хората да еволюират заедно с машините, запазвайки лидерството в надпреварата с изкуствения интелект.

Въпреки апокалиптичните прогнози, Мъск е съгласен, че днес ИИ технологиите оказват на човечеството неоценима услуга: например при диагностицирането на рака и разпознаването на самоубийственото поведение. Тези разработки могат да подобрят качеството на живот на всеки човек, а изкуственият интелект няма нужда от забрана, а от регулиране.

“Аз нямам отговорите на всички въпроси и не крия това. Просто се опитвам да разбера, какво трябва да се предприеме за да има щастливо бъдеще. Ако имате предложения на тази тема, готов съм да ги изслушам” – каза основателят и генерален директор на Tesla и SpaceX.

Източник: bultimes.com

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 226 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2017-07-17 15:59:13 преди: 1 година / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 3043 прегледа
Технологии: Илън Мъск е един от най-богатите хора в света. Той е генералният директор на SpaceX и Tesla, и той най-добре знае какво можем да очакваме в близко бъдеще. За да управляваш такива корпорации е нужен повече от нюх, нужен е поглед в бъдещето, нужно е да си няколко крачки напред пред всички останали. Затова думите му по време на ежегодната среща на Асоциацията на губернаторите трябват да бъдат взети м ... още
На: 2017-04-29 21:46:24 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 1 коментара / 2992 прегледа
Новини: Изкуственият интелект би могъл да се превърна в основна причина за гибелта на човешката раса, на мнение е знаменитият британски учен Стивън Хокинг. Той взе участие във видео конференция в рамките на Световната конференция за мобилния интернет в китайската столица, сочи БГНЕС. „Развитието на изкуствения интелект може да се превърне и в най-положителния, и в най-страшния фактор за човечеството ... още
На: 2017-04-18 00:21:50 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 563 прегледа
Новини: Китайска компания реши да "наеме" роботи да се занимават със сортирането на пощенски пратки. Те имат опция да се зареждат сами и реално биха могли  да се трудят по 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, тоест непрестанно без това да е проблем, информира Нова телевизия. Директорът на компанията Чен Женлонг призна, че идеята е "да се подобри ефективността на работния процес и да се ускори обрабо ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X