Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Култура

Инна Пелева - премиера след премиера

Инна Пелева е родена в град Асеновград на 26 декември 1964. През 1987 година специализира „Българска филология” в Софийския университет „Климент Охридски”. През 1988 година надгражда образованието си и завършва в СУ „Свети Климент охридски”, специалност Култура и литература на Българското възраждане. Инна Пелева е кандидат на философските науки със своя литературен труд „Преобразуване на възрожденски идейно-поетически стереотипи в лириката на Христо Ботев“. Кандидат е и за доктор по литературознание с дисертацията си, която е посветена на тема „Текстът Алеко Константинов в българската култура“ (2003).

През 1989 г. е асистент, през 2000 г. е доцент и през 2005 г. е професор в университета „Паисий Хилендарски” в Пловдив. Освен това, Инна Пелева е и лектор по Българска литература. Тя нарича своето помагало „Учебна книга” и смята, че то е изключително подходящо за всички зрелостници, които искат сами да се подготвят за матурите. Авторката е на мнение, че думата „методика” не е мръсна и е много важно при създаването на учебниците да се има предвид възрастта на учениците. Според нея е без значение дали изпита се провежда върху един текст или върху цялото творчество на автора, защото ако теоретичната подготовка на децата е на ниво, тогава те ще се справят лесно с посочената задача.

Инна Пелева допълва, че литературните знания и умения не се изграждат за един ден, а се натрупват с годините. Тя смята, че днес е много интересен начина на поднасяне на самата информация в учебниците. Така например в програмата е заложено първо учениците да изучават задължителните произведения, като едва след това се набляга на интерпретацията на литературните текстове. Важно е също така да се дава свобода на словото на децата, защото всеки има правото да интерпретира текстовете по свой начин. Формулировките в учебниците днес са ясни и изчерпателни, даващи достатъчно знания и умения на учениците, за да могат да се справят с матурите. Инна Пелева предлага да се използват учебниците на издателство „Просвета” в съчетание на литературните пособия на „Анубис”. Така учениците ще имат достатъчно добра подготовка, за да се справят дори и сами с матурите без да имат необходимост да посещават частни уроци.

Авторката вярва изключително силно, че е много важно да се пишат добри учебници за децата. От 2000 година насам Инна Пелева се включва в екипа на издателство „Просвета” и се стреми да подпомогне литературните учебници, за да улесни децата в самоподготовката им. Автор е на "Места от Конспекта" (2000), "Четени текстове. Студии върху съществуващи и липсващи страници в българската литература" (1994), ), "Места от Конспекта" (2000), "Идеологът на нацията. Думи за Вазов" (1994), "Алеко Константинов. Биография на четенето" (2002), Тялото на национализма" (1998).

В учебната книга на Инна Пелева е представен подробно литературния алгоритъм, който може да се ползва от всеки без значение от стереотипите при ученето и писането. Някои от учениците запомнят лесно материала още в училището, докато други са по-скоро творчески настроени.

Източници:

Wikipedia

LiterNet

Пловдивски университет

loading...
Рейтинг: 4.3 звезди | 3 гласа | 13 точки | 1 ком. | 2201 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2016-01-31 12:40:41 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 2039 прегледа
Новини: Бойко Борисов стана официално дядо. На бял свят се появи новото попълнение в родата - внук, който роди дъщеря му Венета. Бебчето се е пръкнало около 9,26 часа в Майчин дом в София и ще носи името на премиера Бойко. Майката и детето са в отлично здравословно състояние. Екипът на Сподели честити щастливото събитие на премиера и родителите на малкия Бойко. ... още
На: 2016-01-28 16:15:09 преди: 2 години / 3 гласа / 13 точки / 0 коментара / 1494 прегледа
Новини: Явно народното недоволство дава ефект. Току що в медийното пространство излезе новината, че премиера Бойко Борисов е поискал оставката на министъра на образованието Тодор Танев. Въпреки изказванията с дистанциране на опозицията от протестите премиера най-после поиска оставката на Тодор Танев в личен разговор. Ще има ли други жерви в министерският съвет с цел да се запази премиера Бойко Борисов на ... още
На: 2015-05-18 10:09:48 преди: 3 години / 5 гласа / 14 точки / 0 коментара / 4540 прегледа
Видео: Ето първата част на прочутото интервю на Антон Хекимян, с премиера Бойко Борисов. В което народа задава въпроси на премиера, и той отговаря. Видеото: ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X