Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Общество

Инструктор: При лед волана не трябва да се пипа!

Резки спирачки и пренавиване на волана - това са основни грешки, които водачите допускат наснежни и заледени пътища, заяви инструкторът по безопасно и майсторско шофиране Васил Жеков, предава Дарик.

Той добави, че шофьорите трябва да са особено внимателни, когато след дъжд температурите се понижат и се образува т.нар. „черен лед“.

Хората се раждат с грешни инстинкти за самосъхранение при управление на автомобил, каза Васил Жеков и добави, че в практиката си на инструктор по безопасно и майсторско шофиране всекидневно става свидетел на грешки, които са следствие на това.

Имаше лед тези дни, колата поднася или не завива и ние винаги се опитваме с волана да я спасим. Това е грешно! Воланът не трябва да се пипа и да се завива повече, отколкото е нужно. Всеки шофьор се опитва да пренавие волана повече и тя продължава да не завива. Тя не завива от загуба на сцепление. А сцеплението се подсигурява с умение. Има си начини, по които можеш да си подсигуриш в ледена обстановка, в сняг, влизайки в завой по-бързо. Има си физика, която трябва да се изучи, за да могат хората да се справят с такива снежни или заледени случаи. Скачат на спирачките - това е един от най-често срещаните навици. Просто веднага хората се стряскат, ако има нещо, например преди завой или вътре в завоя, а това е строго забранено“, обясни той.

Често се допускат грешки и когато занесе задницата на автомобила, посочи Жеков: „Тръгва задницата и шофьорът моментално контра завърта волана. А воланът не се пипа! Знаете ли, че при една такава ситуация трябва да се подаде газ.

Едно от опасните явления на пътя е т.нар. „черен лед“, които се образува, когато след дъжд се понижат температурите.

Ето как може да се разбере: „Винаги когато хората потеглят с колата и направят 10-20 метра, засилват колата и веднага набиват спирачки, за да видят какъв е спирачният път и сцеплението. Също така, докато карат, по време на движението, може да се разбере от волана. Когато е хлъзгаво, има загуба на сцепление или има черен лед, воланът олеква“.

Васил Жеков добави обаче, че в първите снежни дни тази седмица е видял закъсали автомобили с летни гуми, а подходящите гуми са първото условие за безопасност на пътя.

Тук вече и умение да имаш и всичко останало, ако ти не си сложил гумите за сезона, няма кой да ти помогне. Едно от първите неща, които ние трябва да си подсигурим е това. Гумата е първото нещо за безопасност“, каза той.

Васил Жеков допълни още, че взимането на шофьорска книжка не означава, че водачът е усвоил всички умения. Необходими са тренировки на полигони, които симулират лед, както и познаване на физичните закони, на които се подчинява автомобила ни в зависимост от това, дали е с предно, задно предаване или 4 Х 4, добави инструкторът./dunavmost

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2016-02-19 15:20:18 преди: 2 години / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 6696 прегледа
Видео: Вижте как пакистанче най-вероятно откраднало дрога от руски дилъри отнася шамарите от раз и си похапва солидно наведнъж, за да може повече да не пипа нито дрогичката нито да краде. Предполагам е някакво имигрантче научено всичко да му е така, но тук не е познал. Не, че те трябва пък да продават такива боклуци, ако е това поне което изглежда на клипа, но и той не трябва да краде. Видео: ... още
На: 2016-02-14 20:02:18 преди: 2 години / 5 гласа / 12 точки / 0 коментара / 6489 прегледа
Видео: В класацията „Не правете това зад волана” с*ксът безспорно е на едно от първите места. Руснаците обаче са доказали, че са различна нация, която може повече. Дори и що се касае до това как да удовлетвориш любимата по време на движение. Рискованото изпълнение е заснето от втрещен шофьор, който видял в съседната лента как шофьор кара луксозното си БМВ-Х6, а през това време в коленете му ... още
На: 2017-10-21 15:16:56 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 428 прегледа
Видео: Кфир Итжаки е инструктор по бойното изкуство Крав Мага и бивш боец от елитното звено за борба с тероризма в Израел. Той се е изправил очи в очи с радикален ислямски терорист в Израел, който е бил въоръжен с нож. Неутрализира го с лекота. Получил е медал от полицията за деянието си! ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X