Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Туризъм

Историята на Велинград и неговите забележителности

 Велинград се намира в красивата Чепинска котловина, сгушен и заобиколен от всякъде от пищните Родопи. Градът е създаден през 1948 година със специален указ със сливането на Каменица, Чепино и Лъджене. Градът носи името на Вела Пеева от Каменица, геройски загинала в околностите на Велинград и с Бан Вельо от Костандово. Първите заселници са римляните. По-късно българи и славяни се заселват в прекрасната котловина, построяват крепостта Цепина и защитават прелестите и богатствата на котловината.

Лековитият планински климат, наличието на борови гори, тучни пасища и многото красиви местности определят развитието на града. Много време Чепинската котловина и Велинград не са били познати поради труднодостъпността им. До 1896 не е имало достъпни пътища. Първото шосе е построено до Пазарджик. Години по-късно се построяват пътища, които свързват тази прелестна местност с останалите части на България. Построява се и жп линия, с която се улеснява връзката на Велинград с всички край на страната ни. Плодородната котловина, наличието на много минерални извори определят нейния облик и я превръщат в една от най търсените дестинации в България.

Почти всички извори са каптирани и пригодени за ползване по предназначение. Градът е снабден в изобилие и със студена вода. Най-известен е карстовият извор Клептуза. Водите му се използват, както за битови нужди така и за промишлеността. Тук добре е развит дърводобивът и дървообработването, като най- голямото предприятие в България за иглолистното дървообработване с много цехове за производство на различни дървени материали и амбалаж.

Има и специализирани предприятия за производство на мебели и други видове предмети чинове, столове, маси за нуждите на населението. Селското стопанство също е развито. Произвеждат се животински продукти местни и млечни, които задоволяват нуждите на населението. Отглеждат се овошки, картофи, хмел, лен и др.

Но туризмът си остава основният поминък на населението и на общината. Красивата природа и забележителностите в и около Велинград го правят желан и много посещаван. Най известни са Историческият музей, Клептуза, църквата Св.Троица, конната база Сивек, пещерата Лепеница, часовниковата кула в Ракитово и много други. Поради тази причина туристите предпочитат да идват тук и да се насладят на своята изгодна почивка във Велинград.

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2018-09-12 13:34:30 преди: 1 месец / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 2371 прегледа
Криминални: Гаджето на Сузанита, Александър, е бил брутално пребит. Инцидента е станал във Велинград, където момчето е родено. Той заработва парите си като охрана. Известно е, че е пострадал при тежка свада в центъра на града. Намесата му се оказва фатална грешка. Той започнал да псува останалите. Поведението му донесло шамари, ритници. След като приключили с него, той лазил с пукнати ребра. Сузанита много ... още
На: 2017-02-08 19:27:43 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 2008 прегледа
Туризъм:  Красивата Чепинска котловина е сгушила в обятията си известният ни планински курорт Велинград. Великолепните Родопи са обгърнали с нежна прегръдка най-известният ни и изискан град. Той е създаден през 1948 година от обединяването на трите села Каменица, Лъджене и Чепино. Градът е кръстен на известната партизанка Вела Пеева, загинала по време на антифашистката борба край града. Градът е много д ... още
На: 2016-07-16 15:07:18 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1912 прегледа
Новини: Пиянска свада във Велинград доведе до смърт от намушкване с нож на 24-годишен мъж. Полицията намерила Марио, все още жив, но в шахта. Там бил захвърлен след кървавата свада. Убийството е извършено от Мехмед Бозов. Той вече е в ареста. Всичко станало около 01.30 часа, до заведение във Велинград. Станал скандал между И.Д, П.В., И.Х., К.Т. М.Д., всички от Велинград и М.Б от село Кръстава. По начало ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X