Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Здраве

Как родителите пречат на децата си да станат лидери

Цялата любов и мъдрост на света не може да ни предпази да бъдем родители, които пречат на децата си да са независими и да реализират потенциала си.

Да обърнем внимание на вредните си навици, за да се научим как едновременно да се грижим за децата си, но и да им даваме свободата, от която имат нужда.

Не оставяме децата си да поемат рискове

Живеем в свят, който ни предупреждава за опасност на всеки ъгъл. Идеята за „безопасността на първо място“ подсилва нашия страх да не загубим децата си и правим всичко по силите си за да ги защитим. Това може и да е наше задължение като родители, но по този начин ги изолираме от здравословните рискове и води до неблагоприятен ефект.

Ако детето не си играе навън и никога не е имало възможността да си ожули коляното, няма как да се научат да се пази само, дори има вероятност като възрастен да развие фобия от наранявания. Едно дете има нуждата да падне няколко пъти, за да разбере, че това е нормално; тийнеджърите имат нужда да се разделят с гаджето, за да оценят емоционалната зрялост необходима за една по-дълга връзка. Ако родителите премахнат риска от живота на детето, е много вероятно то да стигне до една от двете крайности – на арогантност или на ниско самочувствие.

Прекалено бързо им помагаме с проблемите

Когато спасяваме децата прекалено скоро и сме прекалено отдадени с това да помагаме, премахваме необходимостта те сами да решават проблемите си. Това има много краткосрочен ефект и болезнено пропуска най-важното лидерско качество – способността да се справяш без чужда помощ. Рано или късно децата свикват някой да ги спасява и това им пречи да се превърнат в пълноценни възрастни.

Изпадаме във възторг прекалено лесно

Ако присъствате на някое детско състезание ще забележите, че там всеки е победител. Този манталитет може да накара децата ни да се чувстват специални, но скорошни изследвания показват, че този метод води до неочаквани последици.

Децата осъзнават, че са специални само в очите на техните родители. Тогава те започват да се съмняват в преценката им. Когато сме възторжени твърде лесно и пренебрегваме слабото представяне, децата в крайна сметка се научават да мамят, да преувеличават и да лъжат, за да избегнат трудната реалност. Те още не са свикнали да се справят с нея.

Позволяваме на вината да пречи на възпитанието

Вашето дете не трябва да ви обича всяка секунда. То ще се справи с разочарованието, но няма да се справи с ефекта от това да расте разглезено. Така че му казвайте „не“ или „не сега“ и го оставете да се бори за това, което наистина иска и цени. Внимавайте да не го научите, че доброто поведение или висока оценка се възнаграждава с разходка в мола. Ако отношенията ви се основават на материални награди, децата ви няма да изпитат нито вътрешна мотивация, нито безусловна любов.

Не споделяме миналите си грешки

Всички деца в един момент ще искат да разперят криле и да опитат нови неща сами. В ролята си на възрастни трябва да ги пуснем, но това не значи, че не можем да им помогнем.

Споделете с тях грешките, които сте допускали на тяхната възраст и им помогнете да вземат правилните решения.

Децата трябва да се подготвят да срещат неприятности и да се справят с последствията от решенията си. Ние не сме единственото влияние над децата си, но трябва да се постараем да бъдем най-доброто такова.

Бъркаме интелигентността и таланта със зрялост

Интелигентността често се използва като мярка за зрялост и в резултат родителите предполагат, че интелигентното дете е готово за широкия свят. Но това не е така. Някои професионални спортисти и холивудски звезди, например, притежават невъобразим талант и все пак се забъркват в публични скандали. Само защото детето е надарено в един аспект от живота, не си мислете, че е така във всички области.

Наша отговорност като родители е да изградим живота, който искаме нашите деца да имат. Като лидери на нашия дом, ние трябва да бъдем пример, който децата ни да следват. Като оставяме хората и местата по-добри, отколкото сме ги намерили, децата ни ще си вземат бележка и ще направят същото.

Добре балансираната и информирана личност е и добър родител. За това е важно когато чувстваме, че губим контрол в борбата с новостите, да потърсим консултация със специалист в център за личностно развитие.

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2016-10-01 10:13:35 преди: 1 година / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 833 прегледа
Новини: По-рано патрулка в Шумен помете две деца на 10 години на пешеходна пътека. В последствие те бях откарани в болница, а виновните полицаи проверени с дрегери за алкохол. Децата са с фрактури на десните ръце, а пробата на шофиралия полицай за алкохол отрицателна. По предварителна информация децата пресичали на зелено и видели идващата патрулка, но решили, че тя ще спре и ще ги пусне да пресекат. По ... още
На: 2017-01-18 15:33:42 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1359 прегледа
Видео: Чудесна подборка от цял свят, на неудачници от кръжока пречат ми ръцете. Изгледайте видеото да видите, в какви небивали комични ситуации попадат героите. Видеото е, за хора с чувство за хумор и не само .... ... още
На: 2015-08-29 16:55:48 преди: 2 години / 3 гласа / 7 точки / 0 коментара / 2949 прегледа
Новини: Младите хора са бъдещето на света! Трябва да се стимулират и подпомагат. РУСИЯ Е РАЗБРАЛА ТОВА и всячески подпомага родителите на новородени деца! Държавата дава почти 11 хиляди евро за ВСЯКО ВТОРО И СЛЕДВАЩО ДЕТЕ РОЕНО В РУСИЯ! Дават се пари и за всяко второ и следващо осиновено дете. Путин иска висока раждаемост, държавата да е населена с руснаци. ТАКА ТРЯБВА ДА Е И ТУК! ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА СТИМУЛ ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X