Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / История

Каква е представата на хората за тоталитарна България сега

Учениците вече ще учат цялата история на България в X клас – като се започне от неолита и се стигне до Бойко Борисов. Най-големите въпросителни стоят относно начина на преподаване на най-новата ни история – след 9 септември 1944 г. Каква е в момента представата за този период?

В мездренското село Оселна си имат музей на комунизма на открито. На една от фасадите редом с портретите на Ленин и Георги Димитров стоят и тези на първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков и цялото му политбюро, а местните си спомнят с носталгия за онова време, съобщава bTV.

За периода от историята ни, в който България е била Народна република и следва съветския модел, провеждаме импровизиран урок с десетокласници от Средно училище „Иван Вазов” в Мездра. Милица знае, че Тодор Живков е бил начело на държавата 33 години.

„От моите близки съм чувала, че всичко е било по-различно. Вярвало се е в едно и също нещо, всеки е имал права, но не чак толкова”, казва тя.

Тогава плурализмът е бил непозната дума.

„Тогава паспортите бяха едни зелени, в които ти се биеше печат и ако не отидеш да гласуваш, после ти се търсеше отговорност. Тогава изборите се печелеха предимно от една партия”, разказва преподавателят по история Данаил Димитров.

Хубавото на днешните уроци е, че въпросите не са забранени.

Диалогът за свободата, миналото и настоящето едва ли ще приключи с учебниците по история.

„Това е част от нашата история, ние не трябва да бягаме от нея. Трябва да се помъчим да я разберем, ако имаме напредничави идеи, да ги доразвием, ако имаме допуснати грешки – да се помъчим повече да не се повтарят”, казва Димитров.

Източник: Блиц

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 174 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2015-09-03 17:00:05 преди: 3 години / 8 гласа / 34 точки / 0 коментара / 9548 прегледа
Политика: "Президентът" на България Росен Плевнелиев се изложи като кифладжия с последното си изказване. Той се зарече никога повече България да не взима оръжия от Русия. Да оставим на страна, че те са най-добрите. Вижте неговите доводи. Той смята, че опитът на Русия да защити хората си в Украйна цели дестабилизация на Европа и военен конфликт. Той определи действията на САЩ и Европа като демократични. Как ... още
На: 2017-06-10 08:43:46 преди: 1 година / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 2180 прегледа
История: Финландскиат сайт Suomi предлага видео в youtube свързано с българската история. Филмът носи името "Вижте териториалното развитие на една от най-могъщите средновековни империи в историята - Българската". Клипът е изработен много вещо, а интересът към него не секва, което е добре за нас, поне да знаят колко могъщи сме били някога. Накратко са представени важни събития свързани с бъллагрската истор ... още
На: 2017-01-08 15:22:56 преди: 1 година / 3 гласа / 5 точки / 0 коментара / 40204 прегледа
Новини: Синоптичката Анастасия Стойчева поговори за това, което се случва като метеорология в момента и какво ни очаква до края на януари. Според нея, ситуацията не е кой знае каква, дори нормална за месец януари. Ако питате обаче управниците ни, това ще е чудо невиждано, с което цялата държава вече се бори! „Ако се върнем назад, именно в Североизточна България се стига до преспи и навявания. През ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X