Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Туризъм

Какви забележителности да разгледаме във Велинград?

 Красивата Чепинска котловина е сгушила в обятията си известният ни планински курорт Велинград. Великолепните Родопи са обгърнали с нежна прегръдка най-известният ни и изискан град. Той е създаден през 1948 година от обединяването на трите села Каменица, Лъджене и Чепино. Градът е кръстен на известната партизанка Вела Пеева, загинала по време на антифашистката борба край града. Градът е много древен, датира още от римско време. Още римляните са опознали лечебните свойства на голямото богатство на местнонстта. Минералните извори са лекували още в древността. След римляните по-късно славяни и българи са се заселили в тази лековита и обаятелна със своята природа котловина наречена Чепинска.

Нашите древни предци построяват крепостта Цепина и защитават нейното неоспоримо богатство – минералните извори и красивата природа. Боровите гори, мекия лечебен климат и красивата панорама създават прекрасни условия за възникването на този бележит град. Дълги години местността не е била достъпна за хората поради липса на пътища. В началото на 19 век се построява първите пътища, които съединяват местността с другите части на нашата страна.

Постепенно местността, използвайки благоприятните си природни богатства, се разраства и се обособяват селищата които по-късно изграждат Велинград. Каптират се изворите и водата се използва за питейни и битови нужди Развит е и дърводобива Произвеждат се много мебели и друг дървен материал. Но най-развит е туризма. Днес Велинград изкушава със своите богатства и е най-желаната дестинация.

Градът и околностите разполагат с красиви места известни забележителности, както и много хотели, които предлагат all inclusive почивка във Велинград. Езерото Клептуза е карстов извор и най-големият в нашата страна, една шеметна даденост на града. Водите се използват за питейни и промишлени цели. Езерата са красиви и в тях се отглеждат патици. Предлагат се водни колела, които са радост и за децата и за възрастните. Мястото е много приятно и подходящо за почивка и отдих.

В местността има много хотели и заведения за хранене. Клептуза е най-романтичното кътче във Велинград. Паркът, който се намира до това вълшебно кътче е най-голямата емблема на града. Историческият музей е една забележителна туристическа атракция .Състои се от няколко отдела – по история, по археология и други видове. Галериите са широки, удобни и са отворени за много посетители. Велинград се намира в плодородната Чепинска котловина.

Най-живописната и омайваща котловина във величествената планина. Наоколо има иглолистни гори, паметници с историческо значение и места за културни мероприятия. На близо до село Дурково се намира крепостта Цепина. На юг от Велинград е и красивата пещера на Родопите Леденика. Голяма, на три етажа, с подводна река и прекрасни сталактити, сталагмити, пещерни бисери и много драперии от камък. Други вълнуващи места са конната база Сивек във Велинград, църквата Света Троица, картинг пистата, Пещерата Лепеница, Юндола, язовир Батак и къмпинга към него, язовир Белмекен, крепостта Перистера в Пещера и много други красиви местности, които предлагат удобства и много забавления.

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2018-09-12 13:34:30 преди: 1 месец / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 2371 прегледа
Криминални: Гаджето на Сузанита, Александър, е бил брутално пребит. Инцидента е станал във Велинград, където момчето е родено. Той заработва парите си като охрана. Известно е, че е пострадал при тежка свада в центъра на града. Намесата му се оказва фатална грешка. Той започнал да псува останалите. Поведението му донесло шамари, ритници. След като приключили с него, той лазил с пукнати ребра. Сузанита много ... още
На: 2017-01-29 20:19:35 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1447 прегледа
Туризъм:  Велинград се намира в красивата Чепинска котловина, сгушен и заобиколен от всякъде от пищните Родопи. Градът е създаден през 1948 година със специален указ със сливането на Каменица, Чепино и Лъджене. Градът носи името на Вела Пеева от Каменица, геройски загинала в околностите на Велинград и с Бан Вельо от Костандово. Първите заселници са римляните. По-късно българи и славяни се заселват ... още
На: 2016-07-16 15:07:18 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1912 прегледа
Новини: Пиянска свада във Велинград доведе до смърт от намушкване с нож на 24-годишен мъж. Полицията намерила Марио, все още жив, но в шахта. Там бил захвърлен след кървавата свада. Убийството е извършено от Мехмед Бозов. Той вече е в ареста. Всичко станало около 01.30 часа, до заведение във Велинград. Станал скандал между И.Д, П.В., И.Х., К.Т. М.Д., всички от Велинград и М.Б от село Кръстава. По начало ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X