Новини Общество Политика Криминални Любопитно Здраве Свят Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Спорт Дискусии Клюки Лайфстайл Технологии Икономика Наука Култура Конспирации История Забавно Видео За жената Кухня Вицове Дом и Градина Туризъм Други
Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli.eu / Туризъм

Какви забележителности да разгледаме във Велинград?

 Красивата Чепинска котловина е сгушила в обятията си известният ни планински курорт Велинград. Великолепните Родопи са обгърнали с нежна прегръдка най-известният ни и изискан град. Той е създаден през 1948 година от обединяването на трите села Каменица, Лъджене и Чепино. Градът е кръстен на известната партизанка Вела Пеева, загинала по време на антифашистката борба край града. Градът е много древен, датира още от римско време. Още римляните са опознали лечебните свойства на голямото богатство на местнонстта. Минералните извори са лекували още в древността. След римляните по-късно славяни и българи са се заселили в тази лековита и обаятелна със своята природа котловина наречена Чепинска.

Нашите древни предци построяват крепостта Цепина и защитават нейното неоспоримо богатство – минералните извори и красивата природа. Боровите гори, мекия лечебен климат и красивата панорама създават прекрасни условия за възникването на този бележит град. Дълги години местността не е била достъпна за хората поради липса на пътища. В началото на 19 век се построява първите пътища, които съединяват местността с другите части на нашата страна.

Постепенно местността, използвайки благоприятните си природни богатства, се разраства и се обособяват селищата които по-късно изграждат Велинград. Каптират се изворите и водата се използва за питейни и битови нужди Развит е и дърводобива Произвеждат се много мебели и друг дървен материал. Но най-развит е туризма. Днес Велинград изкушава със своите богатства и е най-желаната дестинация.

Градът и околностите разполагат с красиви места известни забележителности, както и много хотели, които предлагат all inclusive почивка във Велинград. Езерото Клептуза е карстов извор и най-големият в нашата страна, една шеметна даденост на града. Водите се използват за питейни и промишлени цели. Езерата са красиви и в тях се отглеждат патици. Предлагат се водни колела, които са радост и за децата и за възрастните. Мястото е много приятно и подходящо за почивка и отдих.

В местността има много хотели и заведения за хранене. Клептуза е най-романтичното кътче във Велинград. Паркът, който се намира до това вълшебно кътче е най-голямата емблема на града. Историческият музей е една забележителна туристическа атракция .Състои се от няколко отдела – по история, по археология и други видове. Галериите са широки, удобни и са отворени за много посетители. Велинград се намира в плодородната Чепинска котловина.

Най-живописната и омайваща котловина във величествената планина. Наоколо има иглолистни гори, паметници с историческо значение и места за културни мероприятия. На близо до село Дурково се намира крепостта Цепина. На юг от Велинград е и красивата пещера на Родопите Леденика. Голяма, на три етажа, с подводна река и прекрасни сталактити, сталагмити, пещерни бисери и много драперии от камък. Други вълнуващи места са конната база Сивек във Велинград, църквата Света Троица, картинг пистата, Пещерата Лепеница, Юндола, язовир Батак и къмпинга към него, язовир Белмекен, крепостта Перистера в Пещера и много други красиви местности, които предлагат удобства и много забавления.

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 коментара | 1695 прегледа
Публикувано на: 2017-02-08 19:27:43
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Какви забележителности да разгледаме във Велинград?
На: 2017-01-29 20:19:35 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1326 прегледа
 Велинград се намира в красивата Чепинска котловина, сгушен и заобиколен от всякъде от пищните Родопи. Градът е създаден през 1948 година със специален указ със сливането на Каменица, Чепино и Лъджене. Градът носи името на Вела Пеева от Каменица, геройски загинала в околностите на Велинград и с Бан Вельо от Костандово. Първите заселници са римляните. По-късно българи и славяни се заселват ... още
На: 2016-07-16 15:07:18 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1908 прегледа
Пиянска свада във Велинград доведе до смърт от намушкване с нож на 24-годишен мъж. Полицията намерила Марио, все още жив, но в шахта. Там бил захвърлен след кървавата свада. Убийството е извършено от Мехмед Бозов. Той вече е в ареста. Всичко станало около 01.30 часа, до заведение във Велинград. Станал скандал между И.Д, П.В., И.Х., К.Т. М.Д., всички от Велинград и М.Б от село Кръстава. По начало ... още
На: 2013-12-08 09:25:19 преди: 4 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 962 прегледа
Туризмът в България продължава да се развива с големи темпове. Българските туристически агенции и тур оператори се опитват да привлекат чуждестранни туристи и да предоставят изгодни туристически пакети на българите. Напоследък много нашумя балнеологичния туризъм, известен още като „Спа туризъм“. Този начин на почивка дава възможност да се съчетаят отпуската и грижата за здравето. В съ ... още
Хостинг от Super Hosting
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X