Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Свят

Какво е криптовалута?

„От къде да ти дам пари? Аз не ги копая?” Такива изречения не са чужди на всеки млад човек до преди няколко години. Днешното младо поколение, обаче, може да даде положителен отговор на този въпрос. Това се дължи на виртуалните валути, които са изключително кратко време създават пазар за милиарди.

В наши дни виртуалните пари са изключително сензационна тема не само в инвестиционната сфера, но и в тази на технологиите. Основните четири криптовалути са биткойн, етер, лайткойн и рипъл.

Дефиницията на въпроса какво представляват криптовалутите е доста особено. Те са виртуални парични единици, които са част от по-мащабна структура. Те се генерират по виртуален път - за тях не се печатат банкноти и не се секат монети. Те не се приемат за официален актив и не представляват определен физически обект. Криптовалутите, обаче, имат стойност, която може да се изчислява в конвенционални парични единици и поради тази стойност те представляват алтернативна валута.

Криптовалутите и дигиталните миньори

Най-широко разпространената и известна виртуална валута е биткойн (Bitcoin). Тя се генерира чрез „копаене” с помощта на изключително мощни компютри. На практика тези компютри изчисляват изключително сложни уравнения, обработвайки данните от трансакциите с налични Bitcoin единици. Получената информация за определен времеви интервал от време е прието да се наименува блок, а списъкът от блоковете се нарича блок-верига (blockchain). Най-разбираемото определение на „копаенето” на Bitcoin на практикае откриването на верния отговор след решаване на сложно уравнение с многомилионни възможни решения. Проверката дали получения отговор е верния е лесно, но самото решаване на сложната задача е изключително сложно. Затова е по-лесно да се измисли число и да се пробва дали тя е верния отговор, пред това, уравнението да се реши отначало.

С това се занимават настоящите миньори на Bitcoin. Чрез мощни, високотехнологични и съвременни компютри, те получават награда за всеки успешно познат отговор. В началото тя е 25 парични единици Bitcoin, но задачата се усложнява с всеки познат верен отговор. Цялото количество на криптовалутата е 21 милиона, а в наши дни са изкопани повече от 16 милиона. По тази причина миньорите, които разпознават правилния отговор вече получават стотни и дори хилядни от Bitcoin-а.

Източник: forex-factor.com

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 405 прочита
Линк:
№ 1 Добавен от гост: На: 2017-09-20 11:22:28 Хaресва ми
guest-coment-2290
Абсолютна глупост!!!
Тия Bitcoin и всякакви други подобни нямат абсолютно никаква стойност!!!
Истинските пари които имат стойност и никога няма да я загубят, а само може да варира в известни граници са златните монети (или други редки благородни метали), стойността на книжните пари зависи от банката която ги издава (пуска в обръщение), а за печатането им банката все пак прави някакви разходи.
Аз питам кой е издателят на Bitcoin а и на останалите криптовалути, пълна мистерия, крие се!!! Кой е авторът на тия сложни уравнения и от къде взема биткойни за да ги раздава като награда, ОЧЕВИДНО е че си ги е измислил, а стойността им зависи от него.
Незнам колко тъп трябва да си за да си купуваш bitcoin-и и даваш за тях истински пари, доверявайки се на някакъв анонимен.
Тия криптовалути имат същото значение и стойност каквато имат и coins (монетите) които се дават като награда във всяка игра в интернет, разликата е само тази, че на другите игри им знаеш авторите, докато на "Bitcoin" НЕ!!!
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2017-05-15 09:41:23 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 753 прегледа
Технологии: Повече от 42 000 долара в биткойни получиха създателите на вируса WannaCry - Искаш ли, да плачеш. Следствие на успешната хакерска атака бяха извършени около 110 превода, като полицията е открила три сметки, на които хакерите са получили парите. Засега те не са направили опит, за да ги получат, отбелязва аганция "Интерфакс". Вирусът WannaCry атакува компютрите по цял свят на 12 май 2017 година. ... още
На: 2017-12-08 10:33:22 преди: 7 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1776 прегледа
Технологии: Словенското тържище за копаене на криптовалута - Nice-Hash, пострада от хакерска атака, при която $70 млн. в биткойни бяха откраднати. Това съобщи Coindesk, пише "Телеграф". Новината в българския ефир всъщност съобщи водещият в бТВ Сашо Кадиев. Той сподели, че е един от засегнатите, като е загубил 700 лева. Сайтът на NiceHash премина офлайн, а първоначално изтъкнатата причина беше осъществяванет ... още
На: 2018-06-10 10:58:53 преди: 1 месец / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 447 прегледа
Общество: Помните ли българката Ружа Игнатова, която бе разследвана през февруари т. г. от ГДБОП заради съмнения, че фирмата й OneCoin е всъщност пирамида и може да измами десетки? Според излъчената тогава информация службите не само у нас, но и в Германия, където Игнатова пребивава през по-голямата част от времето си, са започнали проверка на бизнесдамата и съдружниците й. Българката Ружа Игнатова е учас ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X