Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Любопитно

Какво сънуват котките?

Сънуват ли котките? Повечето стопани биха се заклели, че котките им сънуват. Виждали са как потръпват с лапички, докато спят, така че на какво друго може да се дължи? Звучи логично. Само потрепването на лапите и на тялото не е непременно индикатор за процес на сънуване.

И все пак…

Съществуват солидни доказателства в подкрепа на тезата, че котките сънуват.

Лошата новина е, че те не са базирани на обратна информация от четириногите (очевидно), а действат на принципа на чистата логика. Откъде знаем, че хората действително сънуват? Можем да говорим и следователно да потвърдим, че сънуваме. От друга страна, котките няма как да ни разкажат. Следователно остава едно нещо – да изследваме какво се случва с организма и съзнанието на човека, докато сънува, след което да видим, доколкото е възможно, дали същите или подобни неща се случват с котките и другите животни.

Хората и котките преминават през много сходен процес по време на съня си.

Стадий/фаза 1 (сънливост) - влизаме и излизаме в сънуване за 5-10 мин. Лесно можем да се събудим. Очите ни се движат много бавно и мускулната активност е слаба.

Стадий/фаза 2 (лек сън) - очните ни движения спират и мозъчните ни вълни се забавят. Сърдечният ни ритъм се забавя и телесната температура се понижава.

Стадии/фази 3 и 4 (дълбок сън) - бавни мозъчни вълни, наречени делта вълни, започват да се появяват. До фаза 4 мозъкът произвежда почти изключително делта вълни. Много трудно е да събудиш някого през фаза 3 и 4, които общо се определят като дълбок сън. Няма движение на очите и мускулна активност. Хората, събудили се по време на дълбок сън, често се чувстват изморени и дезориентирани за няколко минути, докато се разбудят.

REM-сън - по време на фазата REM-сън дишането ни става по-бързо, нередовно и повърхностно; очите ни трептят бързо в различни направления, а мускулатурата ни е временно парализирана (звучи малко страшно!). Сърдечният ни ритъм се повишава, кръвното налягане - също и е възможно мъжете да получат ерекция. Хората са склонни да имат ясни сънища по време на тази фаза от съня. Това обикновено е около 3-4 ч. сутринта.

Между другото, не само хората, но и котките, бозайниците, птиците, както и някои влечуги преминават през REM-фазата. Това е солидно доказателство в подкрепа на тезата, че и котките сънуват.

Какво сънуват котките?

Доказано е, че мозъкът на човек не може да измисли лице. Следователно всичко, което сънуваме, е нещо, което сме видели, чули, преживели. Дори когато не го помним. Сега да видим при котките. Очевидно съзнанието им не е задръстено от криминални романи, проблеми в работата, неприятни политически ситуации, ежедневни проблеми и т.н. Също така не се тревожат от бъдещето си, не кроят планове, не плащат сметки, общо взето целият товар на битовизма е смъкнат от плещите им. Котките, мили стопани, най-често си мислят за ловуване. Това е в природата им. Плячката. Също така съзнанието им е заето от различни пакости, които са направили или имат намерение да извършат – да бутнат от масата любимата ви ваза, да си наострят ноктите върху бюфета, да се метнат върху пердето и т.н.

Самото преживяване на съня е различно при хората и при котките. При нас много често е като филм, затова е лесно да го разкажем. Но също така може да бъде неясно, нелогично, накъсано. Слепите хора разказват, че са имали цветни, ярки и много картинни сънища. Онези, които са родени слепи обаче, нямат такива сънища, защото мозъкът им никога не е възприемал подобни картини.

Котките нямат зрителното възприятие на хората, при тях е силно занижено, но за сметка на това имат много силно нощно зрение и остро обоняние, което означава, че сънищата им най-вероятно са свързани много повече с мирис, отколкото със зрение. В заключение, имаме всички основания да вярваме, че котките сънуват – приятни, вълнуващи и вкусни сънища.

Цветелина Велчева по материали от pet-happy.com

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 203 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2015-12-17 09:50:55 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1566 прегледа
Забавно:  След премиерата на новата серия от Star Wars: The Force Awakens. Учителя Йода реши да увеличи почитателите на космическата сага като привлече и котките. Неговите опити да обучи котките за джадаи можете да видите на видеото.  Според него котките не са от старателните ученици, но притежават силата. Тяхната сила била в това да са пълни непукисти. Според котките великият учител твърде много се вживя ... още
На: 2016-07-24 16:17:07 преди: 2 години / 4 гласа / 14 точки / 1 коментара / 9337 прегледа
Новини: Кърджалийски бизнесмен плаща по 2 лева за всяка уловена от улиците котка. Не са малко желаещите, които изкарват по някой друг лев по този начин. Те обаче не знаят на какви мъки биват подложени животните. Оказва се, че поръчителят е собственик на развъдник за риба. Ползвал котките за стръв. Проверката доказва това, а е хванат и един от ловците – Дели. Той заложил капан за котки близо до маст ... още
На: 2018-11-02 08:35:17 преди: 1 месец / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 146 прегледа
За жената: Котките са уникални животинки. Те умеят да успокояват и да ни правят щастливи. Освен това са и много полезни за здравето! Това не са празни приказки, а извод, до който са достигнали учените. Днес ще ви дадем девет причини, които моментално ще ви накарат да си вземете едно такова пухкаво животинче в дома си.  Ще се радвате на здраво сърце. Мъркането на котките успокоява и понижава нивото на безпо ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X