Новини Общество Политика Криминални Любопитно Здраве Свят Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Спорт Дискусии Клюки Лайфстайл Технологии Икономика Наука Култура Конспирации История Забавно Видео За жената Кухня Вицове Дом и Градина Туризъм Други
Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli.eu / Новини

Катаракта

 Медицинските специалисти определят катарактата като своеобразно потъмняване на лещата на окото. Това потъмняване води до влошаване на зрението. Според статистиките, по-голямата част от възрастните хора над 65 годишна възраст страдат от това заболяване. Подобно на фотографска камера, светлината минава през роговицата, която се намира в предната част на окото, през зеницата и вътреочната течност, за да попадне върху лещата. Следва пречупване през лещата и фокусиране на обектите върху ретината вече в задната част на окото. Следва протичане на информацията през оптичния нерв до мозъка, където обектите се осъзнават.

Лещата не притежава кръвоносни съдове, а изхранването й се осъществява посредством вътреочната течност. С напредването на възрастта лещата пожълтява. Известно е, че тя е изключително чувствителна освен на състава си и на различни външни фактори като въздействие на химични вещества, лъчения и др. Лещата реагира на тези влияния с потъмняване. Това потъмняване е известно сред обществеността като вътрешно перде. Полученото потъмняване пречи за ясното виждане на образите.

Катарактата може да бъде вродена и придобита. Придобитата катаракта бива няколко вида: старческа, травматична, лъчева, усложнена и в следствие на различни общи заболявания. Тютюнопушенето, употребата на алкохол, мръсният въздух и праха около вас, диабетът са едни от най-рисковите фактори за възникване на заболяването.

Медиците споделят, че все още не е изяснен процеса на образуване на катарактата. Под въздействието на определени фактори разтворимите лещени белтъци стават неразтворими, което води до непрозрачност и неразтворимост на молекулните агрегати. Така светлината не може да преминава през лещата и зрението постепенно отслабва. Най-често причината за появата на заболяването е напредването на възрастта.

При поява на отклонения от нормалното виждане, потърсете консултация с офталмолог. Такива могат да бъдат високата чувствителност на окото към заслепяване, намаляване качеството на контрастното виждане, проблем с възприемането на цветовете, затруднения при нощното виждане, размазани и неясни образи.

Офталмологът ще направи необходимите изследвания, за да постави правилната диагноза, след което трябва да се прецени степента на развитие на заболяването.

Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 коментара | 121 прегледа
Публикувано на: 2018-01-12 11:05:27
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Катаракта
На: 2017-09-15 15:34:15 преди: 7 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 376 прегледа
 Катаракта или старческо перде е едно състояние, при което на окото ни потъмнява вътреочната леща. Това потъмняване варира от лека до изцяла непрозрачност и възпира преминаването на светлинния поток, така че образите да не достигнат до ретината ни. Основната неприятност от заболяването е постепенно намаляващото зрение. Особено популярно е наименованието „вътрешно перде“. Катарактaта в ... още
На: 2013-04-01 00:48:36 преди: 5 години / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 2962 прегледа
Според направено проучване, хората, които носят очила редовно имат по-малка възможност от увреждане на очите, в сравнение с тези, които не носят. Защита на очите, обаче, не е единствената функция, която изпълняват слънчевите очила, има и някои други и са от значителна важност, за това е хубаво да сме добре информирани. Достигането на пряката слънчева светлина до очите увеличава възможността за о ... още
Хостинг от Super Hosting
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X