Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Новини

Катаракта

 Медицинските специалисти определят катарактата като своеобразно потъмняване на лещата на окото. Това потъмняване води до влошаване на зрението. Според статистиките, по-голямата част от възрастните хора над 65 годишна възраст страдат от това заболяване. Подобно на фотографска камера, светлината минава през роговицата, която се намира в предната част на окото, през зеницата и вътреочната течност, за да попадне върху лещата. Следва пречупване през лещата и фокусиране на обектите върху ретината вече в задната част на окото. Следва протичане на информацията през оптичния нерв до мозъка, където обектите се осъзнават.

Лещата не притежава кръвоносни съдове, а изхранването й се осъществява посредством вътреочната течност. С напредването на възрастта лещата пожълтява. Известно е, че тя е изключително чувствителна освен на състава си и на различни външни фактори като въздействие на химични вещества, лъчения и др. Лещата реагира на тези влияния с потъмняване. Това потъмняване е известно сред обществеността като вътрешно перде. Полученото потъмняване пречи за ясното виждане на образите.

Катарактата може да бъде вродена и придобита. Придобитата катаракта бива няколко вида: старческа, травматична, лъчева, усложнена и в следствие на различни общи заболявания. Тютюнопушенето, употребата на алкохол, мръсният въздух и праха около вас, диабетът са едни от най-рисковите фактори за възникване на заболяването.

Медиците споделят, че все още не е изяснен процеса на образуване на катарактата. Под въздействието на определени фактори разтворимите лещени белтъци стават неразтворими, което води до непрозрачност и неразтворимост на молекулните агрегати. Така светлината не може да преминава през лещата и зрението постепенно отслабва. Най-често причината за появата на заболяването е напредването на възрастта.

При поява на отклонения от нормалното виждане, потърсете консултация с офталмолог. Такива могат да бъдат високата чувствителност на окото към заслепяване, намаляване качеството на контрастното виждане, проблем с възприемането на цветовете, затруднения при нощното виждане, размазани и неясни образи.

Офталмологът ще направи необходимите изследвания, за да постави правилната диагноза, след което трябва да се прецени степента на развитие на заболяването.

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 126 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2017-09-15 15:34:15 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 380 прегледа
Свят:  Катаракта или старческо перде е едно състояние, при което на окото ни потъмнява вътреочната леща. Това потъмняване варира от лека до изцяла непрозрачност и възпира преминаването на светлинния поток, така че образите да не достигнат до ретината ни. Основната неприятност от заболяването е постепенно намаляващото зрение. Особено популярно е наименованието „вътрешно перде“. Катарактaта в ... още
На: 2018-08-21 16:16:53 преди: 1 месец / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1559 прегледа
Зов за помощ: Здравейте, приятели и читатели на Spodeli, Пиша ви отново с един зов за помощ. Зов на една българка, която има нужда да получи малко подкрепа. Тя се казва Цветелина Господинова. Сумата, от която има нужда не е огромна, но все пак е непосилна за нея. Срамота е, че българите в България трябва да се подлагат на такива перипетии... просто, за да бъдат здрави... Ето и какво пише тя: Приятели, Има ... още
На: 2013-04-01 00:48:36 преди: 5 години / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 3019 прегледа
Здраве: Според направено проучване, хората, които носят очила редовно имат по-малка възможност от увреждане на очите, в сравнение с тези, които не носят. Защита на очите, обаче, не е единствената функция, която изпълняват слънчевите очила, има и някои други и са от значителна важност, за това е хубаво да сме добре информирани. Достигането на пряката слънчева светлина до очите увеличава възможността за о ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X