Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Свят

Кислородотерапия

Кислородотерапията се използва главно при заболявания на дихателанта система – сърдечносъдовата система и след операция.

Дихателна система

Дихателната система доставя кислород, извършва обмяната на газовете и отвежда и изхвърля въглеродния диоксид. Тя се състои от въздухоносен проводен) и респираторен отдели. Въздухоносните пътища провеждат, затоплят, овлажняват въздуха и го почистват. Те се разделят на горни - носна кухина и фаринкс и долни - гръклян трахея бронхи. В респираторни я отдел се осъществява обмяната на газовете между въздуха и кръвта. Това става в крайните отдели на белите дробове. За дихателните пътища е важно те да са непрекъснато проходими, имайки предвид механизма на вдишването. Това се постига с наличието на твърди (риидни) структури в стените на въздухоносните пътища.Те осигуряват зеене на тяхният просвет. Такива са костите в областта на носната кухина и хрущялите в гръкляна, трахеята и бронхите.

Нос

Носът основен като дихателен орган има значение за обонянието и говора. Той се състои от външен нос и носна кухина.

Носна кухина

Носната кухина се разполага на лицевия череп. Притежава две части: респираторна и обонятелна.

Гръклян

Гръклянът е не само въздуха носен, но и гласов орган. Разполага се в предната част на шията, под подезичната кост. На нивото на пети и шести шиен прешлен.

Дихателна тръба и бронхи

Дихателната тръба е пряко продължение на ларинкса. Тя е дълга около 12 сантиметра и се разполага от пръстеновидния хрущял на гръкляна до нейното разделение на два бронха на равнището на четвърти гръден прешлен.

Бял дроб

Белият дроб е чифтен орган притежаващ система от въздухоносни пътища ,мрежа от кръвоносни съдове и паренхим, който създава условия за обмяна на газовете между въздуха и кръвта. Белия дроб има форма на конус, с долна по-широка част, наречена основа (BASIS), връх (APEX) и три повърхности – ребрена, медиастинална и диафрагмална.

Плевра

Плеврата (PLEURA) e двулистова серозна ципа има висцерален лист покриващ плътно белия дроб и навлизаш фисурите, и париетален -срастват с вътрешната повърхност на гръдната стена.

Дишане

Дишането е сложен и непрекъснато извършващ се процес на обмяна на газовете между околната среда и човешкия организъм и основно звено в обмяната на веществата. Намаленият газообмен на организма зависи от: - състава на въздуха - състоянието на органите на дишането - състоянието на органите на кръвообращението - състоянието на самите клетки на организма - състоянието на механизмите за регулация на дишането

Звена на единния дихателен процес:

- външно белодробно дишане

- пренасяне на газове

- вътрешно тъканно дишане.

Газообмена се извършва в алвеолите. Дихателен акт:

- вентилация уравновесяване на въздуха

- разпределяне въздуха в дихателната система

- дифузия обмяна на вещества между алвеолите и миещата ги кръв,кръвта се насища с кислород и отдава въглена киселина в алвеолите. Дихателните движения се регулират от дихателния център той се намира в задния дял на продълговатия мозък

Качества на дишането

Тип на дишането

- коремно

- гръдно

- смесено

Честота на дишането

Възрастни хора 15 -20 в минута, новородени 60 минута, малки деца 22 в минута.

Изменения в честотата на дишането:

- от атмосферното налягане, тренировки, физическа работа, висока телесна температура, възраст, положение на тялото.

Учестено дишане

- тахипнея, забавено дишане брадипнея.

Ритъм на дишането

Ритмично всяко дихателно движение има еднаква продължителност и дълбочина.

Видове хипоксия

Хипоксична хипоксия - недостатъчно окисляване на венозната кръв в белите дробове.

Циркулационна хипоксия - при недостатъчност на кръвообращението.

Анемична хипоксия - при кръвни заболявания.

Тъканна хипоксия при невъзприемане на кислорода от клетките.

Свръх изискваща кислород хипоксия - при тиреотоксикоза и температурни състояния.

Кислородолечение

Показанията за лечение с кислород се покриват с причините за възникване на остро или хронично кислородно гладуване в организма. То трябва да се провежда при болни, на които е направена резекция на белите дробове, след торакопластики и пневмоторакс. Болните с придобити или вродени деформации на гръдния кош с вродени или придобити декомпенсирани сърдечни пороци, остри възпалителни заболявания на белите дробове (бронхопневмонии и пневмонии) и болните с шок се нуждаят от голямо количество кислород.

Противопоказания

За противопоказание за кислородно лечение се счита непълноценното дишане. Дишането на обогатен със кислород въздух при хиповентилация води до натрупване на въглероден двуокис и развитието на ацидоза. Резултат от лечението с кислород на болен със хиповентилация може да се очаква само ако едновременно се извършва изкуствено дишане.

Източник: http://cybertropix.com

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 771 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
Хостинг от Super Hosting
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X