Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Новини

Китай ще преобърне всичко! Започна добив на горящ лед! Със 100 л. се минават 50000 километра!

Китай постигна нещо историческо със започването на добив на „горящ лед“ от дъното на Южнокитайското море. Информацията е от агенция Синхуа, по думи на министъра на земите и природните ресурси Цзян Дамин.

Този лед се получава от съединение на вода и природен газ, което се превръща в кристално вещество под влиянието на високо налягане и ниски температури. Това са т.нар природни газови хидрати. Извадени от дъното, те се топят бавно. От 1 обем хидрат се вадят 0.8 обема вода и 150 обема метан.

"Постижението е също толкова голямо събитие в енергетиката както шистовата революция в САЩ“, заяви заместникът на Управлението за геоложки изследвания към министерството Ли Цзинфа.

Пробите „горящ лед“ са извадени от 1,2 километра под морското дъно. Използвана е сонда, което преминава през 200-метров воден слой. Конкретното находище е открито през 2007 година, на малко под 300 километра от Хонгконг. Чак сега започва да се добива промишлено от него. Вече има 120 000 куб. м. добит „горящ лед“, в който 99.5% от съдържанието е на метан.

"Работим от 8 дни и на ден извличаме не по-малко от 10 000 куб. м. „горящ лед“, като понякога дневният добив е 35 000 куб. м.“, каза пред журналисти Ли Цзинфа.

1 кубик от това е равен на 160 кубика природен газ в нормално състояние. 100 литра метан движат кола 300 километра, докато 100 литра от горящия лед яд движат 50 хиляди километра. Канада и Япония също правя опити за добив, но за сега не се справят с техническите проблеми.

В много страни обаче се говори, че този метод е далеч от икономически ефективен. Запасите на природен газ са доста големи към момента и добивът му е много по-евтин. За да заработи системата с газовите хидрати, трябва да се направи в много голям мащаб.

Определят хода на китайците като пиар. Факт е, че газохидратите са открити не много скоро. Европейската комисия пък дава финансиране за проучвания в тази насока. Най-напредналата и добре финансирана програма е SUGAR.

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 4977 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2015-10-04 15:51:46 преди: 2 години / 4 гласа / 18 точки / 0 коментара / 12643 прегледа
Новини: Сирийският правителствен вестник "Ал Масдар" потвърди, че Китай активно се включва в борбата срещу Ислямска държава. Китайски самолетоносач "Ляонин Си Ви 16" и китайски ракетен крайцер са се присъединили към руската флота в пристанището Тартус. Китай изпраща и част от най-новите си самолети в Сирия - Джей-15. Те не могат да бъдат засечени от ничии радари. Част от тях са на горепосочените самолето ... още
На: 2016-10-13 13:30:08 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 646 прегледа
Новини: Тан Ли е бивш вицегубернатор на китайската провинция Хайнан. Той ще лежи в затвор до живот за това, че е получил 13 милиона долара в подкупи. Решението е на съда в Гуанджоу. Тан Ли вече няма никакви политически права и цялото му имущество е конфискувано. Ще ви кажа нещо много интересно за присъдата, но първо още малко факти. Той бива свален от поста си през юли 2014. В началото на тази година зап ... още
На: 2016-09-05 13:34:50 преди: 1 година / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 1315 прегледа
Геополитика: Военни кораби на Китай ще влязат в Гърция, за да бранят китайските инвестиции на пристанище Пирея. Шокиращата новина е разпространена в някои гръцки сайтове. Флотата ще следи за интересите на Китай в „Новия път на коприната“, който минава от там. Припомняме, че китайският гигант КОСКО придоби 67% от пристанището Пирея, в сделка на стойност от почти половин милиард евро. Има твърдение ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X