Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Икономика

Кога е нужен счетоводен одит на фирми?

Ако тръгнем да изхождаме от закона, то на счетоводен или финансов одит подлежат фирми и предприятия, които отговарят на определени условия, посочени в член от Закона за счетоводството. Но също така има и случаи, в които на компанията се налага да се подложи на доброволен счетоводен одит. Но независимо за кой от двата варианта става дума, този одит не може да бъде извършен от вашия личен счетоводител, а се търси и възлага на независима счетоводна кантора, която предлага този вид услуга.

Според законовите наредби, на годишен финансов одит от регистрирани одитори, подлежат предприятия, които през текущата година превишават два от зададените три критерия – средна численост на персонала над петдесет души, сумата от нетния размер на приходите е над два милиона и половина лева, и над милион и половина лева е сумата на актива на баланса.

На задължителен одит вече подлежат предприятия, които са например акционерни или командитни дружества; емитетни предприятия; предприятия, изготвящи консолидирани финансови и индивидуални отчети; предприятия, за които това изискване е регламентирано в нормативния акт.

Счетоводният одит е процедура на проверка на цялостната документация на дейността на една фирма, която е извършвана в текущата година назад, и като крайна цел се търси дали водената документация е изрядна или не и доколко воденото счетоводство е адекватно при отразяване на стопанските операции. В крайна сметка, независимия счетоводен одит обявява достоверността на този отчет и гарантира, че той е бил извършван правилно, според законовите норми, без да има съмнения за някаква измама, укриване на средства или други подобни.

Когато одитът се извършва при доброволно искате от страна на фирмата, то това се прави извън горепосочените критерии, когато компанията има желание да се разраства и да кандидатства по даден проект, при което трябва да премине и през такъв финансов одит. Такива случаи са например кандидатстване по програми, обявени и финансирани от Европейския съюз или при доклади и отчети касаещи различни проекти, които се финансират с определени специални средства. Целта е, при доброволно изискване на ръководството на фирмата, да се удостовери пред трети лица, достоверността и изрядността на финансовата информация на даденото дружество.

Тъй като работата е трудоемка, отнема известно време и изисква доста знания в сферата на счетоводството, а и също така и при доброволния финансов одит се касае за предоставяне на гаранция от сериозна независима одиторска счетоводна кантора, то е желателно Вие като собственик на компания, която желае да премине такава проверка, да направите необходимото проучване и да се доверите на препоръчана и стабилна счетоводна кантора.

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2016-12-07 09:25:39 преди: 1 година / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 3162 прегледа
Други: Софийският архитект Емил Попов публикува преди минути в профила си в социалната мрежа любопиттна информация за скрападжийските нашенски фирми . Вижте какво казва той, публикуваме текста му без намеса на редактор: "Малко инфо за икономиката на Борисов, която научих днес: Годишният оборот на скрападжийските фирми в България е 3-4 млрд лева, при печалба около 1 милиард. До 2009 г тези фирми са били ... още
На: 2017-05-29 22:46:25 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 843 прегледа
Геополитика: Според правителствен одит от 2016, САЩ са загубили следата на оръжия за 1 милиард долара, които са изпратени в Ирак. Целта е била да се подпомогнат въоръжените сили на Ирак. „Този одит показва как системата за контрол на оръжия за милиони долари на армията на САЩ е притеснителна и направо опасна“, казва Патрик Уилкън от Амнести. Нещата стават още по-притеснителни, когато се върнем на ... още
На: 2016-04-26 21:05:52 преди: 2 години / 3 гласа / 13 точки / 0 коментара / 1902 прегледа
Дискусии: Ето в какво се състои петицията накратко: В процес на подготовка е проект за нов закон за частната охранителна дейност, който е пълен с абсурди и лобира директно за големите фирми в бранша, като дискриминира малките и средните. Подробности: Частната охранителна дейност се регламентира от ЗЧОД, който в момента наистина се нуждае от малко промени, но като цяло е ок, кратък, ясен и приложим. В тоз ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X