Новини Политика Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Видео История Бизнес Технологии Лайфстайл Здраве Клюки Спорт Дискусии Туризъм Култура Забавно Музика Наука Икономика Снимки Конспирации Изкуство Други
Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli.eu / Политика

Мина на първо четене най-важният закон за вас, ако имате някакви дългове! Ето тънките моменти!

Днес мина първото четене на промените в Гражданския процесуален кодекс, които касаят всеки един гражданин, имащ задължения. Днес бяха одобрени промени от рода на отпадането на 10-годишната абсолютна давност за погасяване, бяха ограничени лошите практики на ЧСИ.

Единственият спорен момент е член 417, който позволява на банките да изискат задълженията, без дори да разбере длъжникът, избягва се съдебен контрол. Сега текстът позволява на банката кредитор да определи сумата, която се дължи, а длъжникът след това да оспори вземането по съдебен ред.

Данаил Кирилов определи, че мярка от този род е задължителна, тъй като банките са част от финансовата система на България и са задължени да съхраняват парите на вложителите.

"Категорично ще поддържам позиция против отпадане на банките като субект в изпълнителното производство. Това защитава цялата финансова кредитна система. Банките не са само кредитори. Те пазят парите на вложителите, по тези операции банките са длъжници", обясни Кирилов.

Той призовава Правосъдното министерство да обнови тарифите си за някои видове изпълнения, тъй като ЧСИ имат такси без ограничения.

"Сравнете го с нотариусите – дори там нотариалната такса има лимит. Ако някой прави безобразия, ако някой скача на главата на длъжниците въпреки закона, надали това са само ЧСИ. Кога ще погледнем какво правят и т.нар. колекторски фирми? Не трябва ли и там да се подобри практиката?", попита Кирилов.

БСП подкрепи първото четене на промените, но уточни, че изискват промени в гореспоменатия член 417, както и рефиниране на идеята за електронни публични търгове. Те посочват за пример онлайн платформата за обществени поръчки, която трябваше да тръгне от 1 юли, но бе отложена за края на 2018 година.

ДПС подкрепя законопроекта, тъй като трябва да се помисли как да се премахне проблема с вечните длъжници, които са десетки и стотици хиляди хора, които не могат да изплащат кредитите си. Хамид Хамид от партията посочи притеснителна практика да се продава обезпечение за по-малко от 50% от стойността, от което длъжника остава такъв и след продажбата.

Мая Манолова обяви, че между първо и второ четене философията не трябва да се променя. Приоритетите са да остане пропорционалността, да не може срещу 100 лева да ни запорират сметките и имуществото, таксите на ЧСИ да се намалят, да се спре практиката да ставаме длъжници без да разбираме.

loading...
Рейтинг: 4 звезди | 2 гласа | 8 точки | 1 коментара | 5464 прегледа
Публикувано на: 2017-07-07 13:44:48
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Мина на първо четене най-важният закон за вас, ако имате някакви дългове! Ето тъ

ВНИМАНИЕ! Днес в НС мина на първо четене важна промяна в ЗДП, която засяга всички шофьори!
преди: 5 месеца / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 3668 прегледа
Днес депутатите гласуваха и приеха на първо четене в НС промени в Закона за движение по пътищата. Те се отнасят до абсолютно всеки един шофьор, тъй като се приема махането на знаците пред стационарни и мобилни камери. Залата прие новите текстове единодушно със 165 гласа в подкрепа и 26 въздържали се от ДПС и ВОЛЯ. Проектът е дело на 20 депутати от ГЕРБ. Припомняме, че след като беше внесен, Бойко ... още

Мая Манолова надви ЧСИ! Ако имаш някакви дългове, прочети задължително! Сега е ред на...
преди: 1 месец / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 5175 прегледа
Мая Манолова постигна поредната победа в името на българските граждани. От днес вече терорът на частните съдия изпълнители ще влезе в някакви рамки. Сега на прицел на омбудсмана са банките. Промените в ГПК, в които влязоха пет от шестте нейни предложения, бяха гласувани на второ четене днес. От днес няма как да бъдете осъдени без да знаете. Таксите на ЧСИ ще паднат значително. Манолова благода ... още

Законът за професионалното образование в Парламента
преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 551 прегледа
Парламентът ще обсъди на второ четене някои промени в Закона за професионалното обучение и образование. Това е предвидено в програмата на депутатите за тази седмица. В програмата са още второ четене на промени в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, в Закона за данък върху добавената стойност и в З ... още

Ердоган прави изнасилването на деца легално, ако педофилите се женят за жертвите си!
преди: 12 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 12470 прегледа
Турските законодатели искат да въведат отвратителен закон, който ще направи изнасилването на деца легално за мъже, които се омъжат за жертвите си. Правителството на Ердоган ще оправдава тези хора под претекст, че не са знаели, че правят се*с с малко момиче. Защитници на човешки права са категорични, че това позволява насилствени бракове на деца и изнасилване на деца. Това е допълнение към увелича ... още

Да ни е честито! МВР вече законно ще следи чатовете и разговорите ни по телефона!
преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1560 прегледа
Депутатите дадоха разрешение на МВР да се рови в кореспонденцията ни по интернет и в телефоните ни. Те приеха поправките в Закона за електронните съобщения на първо четене, които бяха предложени именно от правителството и МВР. Странното е, че се приеха само с 88 гласа за, 4 против и 13 въздържали се. Въпросните 88 депутати математически представляват едва 20% от народа, че да решават толкова важн ... още

Хостинг от Super Hosting
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2017 SpoDeli.eu V 1.0