Новини Общество Политика Криминални Любопитно Здраве Свят Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Спорт Дискусии Клюки Лайфстайл Технологии Икономика Наука Култура Конспирации История Забавно Видео За жената Кухня Вицове Дом и Градина Туризъм Други
Народна медия SpoDeli.eu / Политика

Мина на първо четене най-важният закон за вас, ако имате някакви дългове! Ето тънките моменти!

Днес мина първото четене на промените в Гражданския процесуален кодекс, които касаят всеки един гражданин, имащ задължения. Днес бяха одобрени промени от рода на отпадането на 10-годишната абсолютна давност за погасяване, бяха ограничени лошите практики на ЧСИ.

Единственият спорен момент е член 417, който позволява на банките да изискат задълженията, без дори да разбере длъжникът, избягва се съдебен контрол. Сега текстът позволява на банката кредитор да определи сумата, която се дължи, а длъжникът след това да оспори вземането по съдебен ред.

Данаил Кирилов определи, че мярка от този род е задължителна, тъй като банките са част от финансовата система на България и са задължени да съхраняват парите на вложителите.

"Категорично ще поддържам позиция против отпадане на банките като субект в изпълнителното производство. Това защитава цялата финансова кредитна система. Банките не са само кредитори. Те пазят парите на вложителите, по тези операции банките са длъжници", обясни Кирилов.

Той призовава Правосъдното министерство да обнови тарифите си за някои видове изпълнения, тъй като ЧСИ имат такси без ограничения.

"Сравнете го с нотариусите – дори там нотариалната такса има лимит. Ако някой прави безобразия, ако някой скача на главата на длъжниците въпреки закона, надали това са само ЧСИ. Кога ще погледнем какво правят и т.нар. колекторски фирми? Не трябва ли и там да се подобри практиката?", попита Кирилов.

БСП подкрепи първото четене на промените, но уточни, че изискват промени в гореспоменатия член 417, както и рефиниране на идеята за електронни публични търгове. Те посочват за пример онлайн платформата за обществени поръчки, която трябваше да тръгне от 1 юли, но бе отложена за края на 2018 година.

ДПС подкрепя законопроекта, тъй като трябва да се помисли как да се премахне проблема с вечните длъжници, които са десетки и стотици хиляди хора, които не могат да изплащат кредитите си. Хамид Хамид от партията посочи притеснителна практика да се продава обезпечение за по-малко от 50% от стойността, от което длъжника остава такъв и след продажбата.

Мая Манолова обяви, че между първо и второ четене философията не трябва да се променя. Приоритетите са да остане пропорционалността, да не може срещу 100 лева да ни запорират сметките и имуществото, таксите на ЧСИ да се намалят, да се спре практиката да ставаме длъжници без да разбираме.

Рейтинг: 4 звезди | 2 гласа | 8 точки | 1 коментара | 5524 прегледа
Публикувано на: 2017-07-07 13:44:48
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Мина на първо четене най-важният закон за вас, ако имате някакви дългове! Ето тъ
На: 2017-06-14 16:33:40 преди: 10 месеца / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 3715 прегледа
Днес депутатите гласуваха и приеха на първо четене в НС промени в Закона за движение по пътищата. Те се отнасят до абсолютно всеки един шофьор, тъй като се приема махането на знаците пред стационарни и мобилни камери. Залата прие новите текстове единодушно със 165 гласа в подкрепа и 26 въздържали се от ДПС и ВОЛЯ. Проектът е дело на 20 депутати от ГЕРБ. Припомняме, че след като беше внесен, Бойко ... още
На: 2017-10-18 16:22:26 преди: 6 месеца / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 6030 прегледа
Мая Манолова постигна поредната победа в името на българските граждани. От днес вече терорът на частните съдия изпълнители ще влезе в някакви рамки. Сега на прицел на омбудсмана са банките. Промените в ГПК, в които влязоха пет от шестте нейни предложения, бяха гласувани на второ четене днес. От днес няма как да бъдете осъдени без да знаете. Таксите на ЧСИ ще паднат значително. Манолова благода ... още
На: 2016-07-20 10:25:33 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 583 прегледа
Парламентът ще обсъди на второ четене някои промени в Закона за професионалното обучение и образование. Това е предвидено в програмата на депутатите за тази седмица. В програмата са още второ четене на промени в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, в Закона за данък върху добавената стойност и в З ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X