Новини Общество Политика Криминални Любопитно Здраве Свят Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Спорт Дискусии Клюки Лайфстайл Технологии Икономика Наука Култура Конспирации История Забавно Видео За жената Кухня Вицове Дом и Градина Туризъм Други
Народна медия SpoDeli.eu / Политика

МОН въвежда нови такси за обучение за граждани и образователните институции! Вдигат и някои стари!

МОН въвежда осем нови такси в системата на детските градини и училищата, според нов проект на постановление за одобряване на Тарифа за таксите. Без излишни подробности минавам директно на таксите:

Провеждане на изпит по един предмет за валидиране на компетентност, която е придобита чрез неформлано обучение и информално учене ще се плащат 30 лева. Самият документ за валидиране ще се издава за 10 лева.

Таксата за разглеждане на заявлението за одобряване на програма за подобряване квалификацията на педагогически специалисти също ще е 10 лева.

Оценка на програмата за обучение ще се заплаща 300 лева. Промяната на обучители в програмите ще струва 50 лева.

Въвежда се и такса за обучение по ограмотяване. За един човек за 600 учебни часа в курс за 15 души таксата ще е 300 лева. За придобиване на компетентност за завършен прогимназиален етап, за 1080 учебни часа в курс до 15 души, ще се плащат 540 лева. За придобиване на компетентност за завършен клас от прогимназията ще се плаща по 180 лева на човек за 360 учебни часа в курс до 15 души.

Има и промени във вече съществуващи такси.

Заявлението за откриване на частна детска градина или училище става 150 лева от досегашните 100.

Вместо досегашните 200, ще се събират по 250 лева за оценка на документи и тяхното съответствие с нормативните изисквания, експертна оценка и изготвяне на становища и разрешения (включително разрешение за вписване в Регистъра на институциите в училищното предучилищното образование).

Отварянето на частна проф. гимназия, спортно училище, обединено училище или училище по култура/изкуства ще струва 375 лева.

Оценката на познавателни книжа и учебници за съответствие с националния стандарт ще струва по 600 лева на брой, както до сега.

Оценка на учебен комплект за съответствие със стандартите ще струва 975 лева.

Вечерната форма на дуално обучение за граждани ще струва 1377 лева на човек. Дистанционната и задочна форма ще струват 924 лева.

Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 коментара | 704 прегледа
Публикувано на: 2017-04-20 16:28:06
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: МОН въвежда нови такси за обучение за граждани и образователните институции! Вди
На: 2016-03-25 14:15:03 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 472 прегледа
Според Антони Тренчев от РБ, банките ни дерат много сериозно, когато става на въпрос за плащания към държавата от различен тип. Във всяка институция от тук нататък трябва да има постерминал и таксите за преводи на пари към държавни институции и частни лица и фирми да се изравнят, защото вторите са в пъти по-ниски. Това са част от предложенията за промяна на Закона за държавните такси. Тренчев зая ... още
На: 2017-01-07 14:35:32 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 3166 прегледа
Помните ли, когато новините показаха глобата на един младеж, защото решил да раздава храна на бедните в София. Сега ще ви покажа от къде тръгва тази полицейска тенденция. Място, на което полицейските абсурди са ежедневие и трябва да се надяваме никога да не се превърне в ешелон за работа в нашата полиция. И там полицаите вдигат рамене и казват „Просто си върша работата“ при поредната ... още
На: 2016-01-19 21:50:04 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 3961 прегледа
ГЕРБ е на път да "опраска" софиянци с нови цени за билетчето в градския транспорт. Предвижда се напролет то да стане 1.50 лв. Предложението е на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), а решението предстои да вземе Столичният общински съвет в следващите месеци, като се очаква това да стане до април, съобщи Mediapool, като се позова на свои източници от ЦГМ и съветници. Нека припомним, че още през ное ... още
Хостинг от Super Hosting
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X