Новини Общество Политика Криминални Любопитно Здраве Свят Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Спорт Дискусии Клюки Лайфстайл Технологии Икономика Наука Култура Конспирации История Забавно Видео Туризъм Други
Народна медия SpoDeli.eu / Новини

На 4 януари 1878 год. София е освободена от руските войски начело с ген. Гурко от Турско робство

След падането на Плевен през декември 1877 година командваната армия от Йосиф Гурко прави тежкия зимен преход към София през Стара планина. Той превзема София, като разгромява армията на Осман Нури паша. По думите на Генерал Гурко:

 „Вероятно нямаше да преминем Балкана, ако не бяха тези мълчаливи и силни българи, донесли ни хляб и топла храна. Накараха ни да махнем конете, за да запрегнат своите волове към оръдията и така тръгнаха първи да прокарват пъртина през преспите и чудовищния студ“.

 На 22 декември/3 януари силите на Западния отряд на Гурко преминават в общо настъпление. Колоната на генерал-лейтенант Веляминов превзема с. Кубратово, с. Биримирци и изпраща разезди към с. Орландовци. Колоната на генерал-майор Раух овладява моста при чифлика Чардакли (дн. Врана) и прекъсва пътя за отстъпление в направлението на София - Пловдив. Кавказката казашка бригада (полковник Иван Тутолмин) настъпва в направлението Дървеница - Бояна. Изправен пред реална заплаха от обкръжаване, Осман Нури паша започва бързо изтегляне в направлението Перник - Радомир. По пътя са изоставени 6 000 ранени и болни войници.

 С намесата на чуждестранните консули (Вито Позитано и Леандър Леге) е осуетен опит за подпалване на града. На 23 декември/4 януари 1878 г. в София влизат първите руски части. Кавказката казашка бригада и Гродненския Хусарски полк. Завзети са големи военни складове с боеприпаси и продоволствие. В катедралния храм е отслужен благодарствен молебен в присъствието на генерал-лейтенант Йосиф Гурко и генерал-майор Отон Раух.

 Тази годишнината по традиция се отбелязва тържествено от Столична община, граждански сдружения, представители на българското духовенство, руски институции и граждани. Отслужва се благодарствен молебен в храма „Света Неделя" в памет на жертвите в Руско-турската освободителна война, както и за освобождението на град София. Провежда се шествие от църквата до паметника на Цар Освободител.

 Шествието винаги е съпроводено с празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, а пред Паметника на българския опълченец се организира празнична програма. Паметникът на опълченеца се намира зад Военния клуб – там, където някога са били турските казарми и в тях е бил държан Апостолът на свободата Васил Левски, а след Освобождението се настаняват първите воини на новосъздадената българска армия – Опълченците на Шипка и героите от Шейново.

 След освобождението на София, Орханийската османска армия получава огромни загуби и престава да съществува като организирана военна сила. Османската империя претърпява непоправими човешки и материални загуби. В следствие на загубите в битката за София турската армия се оттегля и отваря направлението София - Пловдив - Одрин за настъпление. Пловдив е освободен на 16 януари, а Одрин е превзет на 20 януари.

loading...
Рейтинг: 4 звезди | 2 гласа | 8 точки | 1 коментара | 1655 прегледа
Публикувано на: 2016-01-04 11:35:10
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: На 4 януари 1878 год. София е освободена от руските войски начело с ген. Гурко о
На: 2016-01-27 15:07:42 преди: 2 години / 6 гласа / 23 точки / 0 коментара / 1235 прегледа
На тази дата 27-ми януари през 1878г. Добрич е освободен от Турско Робство! Честита ви годишнина ! В първите дни на 1878 г. Руско-турската освободителна война вече е навлязла в третата си заключителна фаза, сочат историческите данни. След превземането на Плевен руските войски са в настъпление. Долнодунавският отряд под командването на ген.-лейтенант Цимерман навлиза в Добруджа. На 22 януари се ра ... още
На: 2018-01-16 08:25:33 преди: 1 месец / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 114 прегледа
В началото на м. януари Западния руски отряд, 71 000 войника и 318 оръдия (командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко) излиза от София и настъпва в направлението София-Пазарджик-Пловдив-Одрин. Разделен е на 5 колони. Командири са : генерал-майор Николай Веляминов, генерал-майор Павел Шувалов, генерал-лейтенант Николай Криденер, генерал-майор Юрий Шилдер-Шулднер и генерал-майор Комаровски. Авангарда е ... още
На: 2015-05-28 20:37:25 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 2718 прегледа
В мъгла се губел българският бряг, и Дунава приличал на ръка протегната за помощ. Горчивата и тъмната вода не спряха войниците на Скобелев и Гурко, и бавно върху казашките им саби, изгряло слънцето от север. И върху светли сблъсъци от щикове тържествено летяла свободата. НАРОДЕ!!! ... още
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0