Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Здраве

Наш топ фармацевт и специалист по рак разкри какво трябва да е храненето при рак и какво да НЕ се...

Невена Манолова е магистър фармацевт с магистърска степен по здравен мениджмънт, „Социална фармация“ и администрация. Над 15 години работи в областта на грижата за онкоболни. Преди две години с други хора основават центъра за немедицинска грижа „Дара Хелп“, който помага на хора с ракови заболявания. Ето някои нейни съвети:

Хората с такива заболявания трябва да се хранят по точно определен начин. Почти 1/3-та от заболяванията от рак в САЩ и Европа са свързани с хранителни фактори. Около 1/3 от случаите на рак могат да се избегнат чрез правилно хранене.

Важно е да не се четат публикациите за диети в интернет, тъй като няма доказана хранителна добавка или диета, която да лекува заболяването. Има някои хранителни добавки, които са полезни, но само след консултация със специалист и съпътствано с друго основно медицинско лечение.

Храненето може да повиши поносимостта към терапията, ако е правилно. На първо място трябва да се знае, че болният организъм има по-висок енергиен прием – 35 калории на килограм, спрямо 25 калории при здрав човек. Много важно е да се предотврати загубата на тегло, за да може тялото да е силно и да издържи на терапията.

Слабеенето обикновено е свързано с промяна на вкуса и обонянието, загуба на апетит, афти, обриви, възпаление на устната лигавица, метален вкус, повръщане, гадене, диария, запек и прочие. Това са странични ефекти причинени от самото лечение.

Ключовото е да се приемат достатъчно калории за запазване на теглото, най-вече чрез протеини. Колкото по-разнообразно е храненето, толкова по-малко странични ефекти ще има.

Манолова добавя, че при рака на гърдата е обратното. При неговото лечение има наддаване на тегло по хормонални причини. Тогава храненето се коригира от специалистите по начин, който да намалява теглото.

За всичко свързано с рака, винаги се консултирайте с лекари и специалисти. НЕ СЕ САМОЛЕКУВАЙТЕ!

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2015-10-20 21:08:33 преди: 3 години / 12 гласа / 46 точки / 1 коментара / 14566 прегледа
Новини: Оказва се, че заловените 53 афганистанци не са безобидни бежанци. Те са били цяла рота бойци, най-възрастният от тях е водачът. Именно той е застрелян. Твърдението е на полковник Николай Марков, който е бивш специалист от НСО. Уволнен е от там за отказа си да изпълни поставена задача - ДА НАПРАВИ 50 ЛИЦЕВИ опори, твърдят, че е убидил началник. Той разкрива и, че НСО не охранява нашите политици, то ... още
На: 2016-12-09 12:07:10 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 875 прегледа
Лайфстайл: "Явно има тупкане на топката – Плевнелиев не иска да прави кабинет. От друга страна подвикванията към новия президент Радев да участва повече в съставянето на кабинета, не са си на мястото." Това се изказа Стефан Данаилов в интервю за БНТ навръх 74-ия си рожден ден. „При всички случаи трябва да се върви към нови избори”, убеден е бившият министър и депутат от БСП. „Не ми въ ... още
На: 2017-05-14 14:01:56 преди: 1 година / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 5275 прегледа
Гласът на народа: Добрите дела са винаги истински и красиви, дори когато сава дума за нещо съвсем простичко. Те придават смисъл на всичко, което правим и го превръщат в нещо уникално, което допълнително ни мотивира и кара да бъдем по-добри. Тук ще ви представим един такъв пример, за една жена, която е изградила нещо красиво за себе си и околните - една градинка, която ще кара да се усмихне, всеки, който мине покра ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X