Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Култура

Не е Рамзес: гигантска статуя, откриха в началото на март в Египет, която изобразява друг фараон!

В началото на март в покрайнините на Кайро, археолози откриха фрагменти от гигантска царска статуя. Какъв именно фараон тя изобразява не се наложило дълго време да мислят: всички косвени признаци показвали, че това е Рамзес II Велики, един от най-известните царе на древен Египет, който е управлявал през XIII век пр. н. е. и е известен, с неговата любов към монументалната архитектура.

Така че, откритието беше обявено на пресконференция и така информацията попадна в медиите.

Обаче една седмица по-късно, египетските власти за пореден път събраха журналистите, за да изправят своята грешка: защото се оказва, че този колос не е Рамзес.

Халед Ел-Анани (Khaled El-Аnany), министър на антиките и културното наследство на Египет, заяви, че: "Много вероятно е, това да е Псаметих», съобщи агенция АП.

Псаметих I е по-малко известен, отколкото Рамзес II, но те имат много общи черти от тяхното управление.

Те двамата «най-дълго» са били на египетския трон – Рамзес е бил повече от 60 години, а Псаметих – 50. И двамата са допринесли за Египет процъфтяване и стабилност.

И двамата се считат за велики фараони от своите династии – деветнадесетта и двадесет и шеста съответно.

Една е разликата, това са периода на тяхното управление, което е повече от 600 години: Рамзес II е управлявъл през XIII век преди нашата ера, а Псаметих I – в VII век, между 664 и 610 година до нашата ера.

Египетските власти активно привличат вниманието на журналистите към подобни открития и не само в исторически и художествен план относно находките, но Египет остро се нуждае от възстановяване на потока от туристи, който рязко спадна след събитията от 2011 година.

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2018-10-28 07:02:24 преди: 1 месец / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 66 прегледа
Свят: Египетски археолози оповестиха, че са открили части от подобна на жертвеник структура с място за сядане, ползвано от Рамзес II - един от най-дълго управлявалите фараони в древността, предаде "Асошиейтед прес". От египетското министерство по въпросите на паметниците на културата поясниха, че артефактите са открити по време на изкопни работи в района на Матария в предградията на Кайро. Египтологът ... още
На: 2016-08-25 10:26:13 преди: 2 години / 10 гласа / 48 точки / 0 коментара / 1851 прегледа
Новини: Специален агент Владимир Лисичков от ФБР, най-добрия експерт в сферата на паранормалното и конспиративните теории в Европа и екип британски археолизи, откриха останки на мъж, за който се смята, че е починал поне преди 3500 г. в Египет. Това стана ясно на пресконференция, излъчена на живо в официалната фейсбук страница на Пападакис и Лисичков: https://www.facebook.com/dosietatanavladi. Краката на ... още
На: 2017-04-30 10:08:11 преди: 1 година / 2 гласа / 8 точки / 1 коментара / 11281 прегледа
Новини: Гигантска акула с дължина от седем метра извадиха гръцки рибари от остров Скопелос. Хищникът е изваден от братятя Брусианнис. Акулата е с тегло повече от тристта киограма и рядко може да се види в море близко до Гърция. През март тази година до Пелопонес е извадена четири метрова акула. ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X