Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Любопитно

Основна информация за крепежните елементи

Всеки професионалист или домашен майстор има нужда от качествени крепежи елементи, но при наличието на изключително богат асортимент изборът им става все по труден. Ако вие сте начинаещ майстор, който не прави разлика между различни видове крепежи и материалите, от които са изработени те, тогава това ръководство ще ви бъде от голяма полза. Заедно със специалистите в продажбата на крепежни елементи от КАМ-04 ще ви представим накратко основната информация, която трябва да знаете за всеки крепеж.

1.1 Вид на крепежния елемент.

Видът на крепежните елементи определя формите и размерите им и се дефинира по стандарт /DIN, ISO, БДС и др/. В случай че стандарт липсва, те се дефинират с пълното си наименование или чертеж.

1.2 Видове материали.

 • Стомана – Това е най-масово използваният материал в цял свят.
 • Неръждаема стомана - Дели се на два основни вида:
  - Тип А2 /тип 304/ - Предназначен е за неагресивни среди (вода и др.). Това е най-универсалният и най-широко използван вид.
  - Тип А4 / тип 316/ - Предназначен е за агресивни среди (солена вода, слаби киселини и основи). Тип 316 е аустенитна неръждаема стомана. В състава й се съдържа молибден, и тя е втората най-употребявана неръждаема сплав след тип 304.
 • Други материали – Това са различни видове метали и пластмаса, като: найлон или тефлон. Те намират широко приложение, когато се изисква висока устойчивост на крепежните елементи н а корозия или електрическа изолация.

1.3 Резба.

По тялото на болтовете и винтовете частично или изцяло е нарязана резба. Тя представлява ръб с форма на винтова линия. В зависимост от формата на винтовата линия болтовете и винтовете могат да се затягат с въртене по посока на часовниковата стрелка (дясна резба) или в обратната посока (лява резба). Винтове или болтове с лява резба се използват само по изключение, например, когато винтът или болтът е подложен на сили, въртящи го в посока, обратна на часовниковата стрелка, при динамично натоварени детайли, кухи тънкостенни детайли и в уредостроенето за фино регулиране на осовото положение на детайла.

Резбите с дясна винтова линия преобладават и това не се означава на чертежа. Ако се налага ляво направление на резбата, то тогава се означава с буквите LH (например M 20LH). При метричните резби всички размери се измерват и записват в милиметри. Разстоянието между два съседни ръба в профила на резбата се нарича стъпка. Според големината стъпките биват: НОРМАЛНА и СИТНА.

1.4 Видове покрития.

Основният вид покритие използван при крепежните елементи е поцинковането. То е технологичен процес, при който се нанася тънко цинково покритие върху стоманени елементи. Неговата цел е да запази от корозия основния материал. Цинкът е устойчив на корозия и образува плътно покритие, което изолира стоманата от външните корозивни агенти.

Основни видове покрития са:

 • Поцинковане - Това е стандартен тип покритие при крепежните елементи, който им осигурява защита от корозия. Средната дебелина на това покритие е 4μ - 6 μm.
 • Горещо поцинковане /HDG/ - Този тип покритие осигурява много по-надеждна и дълготрайна защита от корозия. Средната му дебелина е 60μ - 80 μm.
 • Други видове покрития – при необходимост от специални изисквания.

1.5 Клас на якост.

Якостта е механично напрежение, при надхвърлянето на което се приема, че съответното тяло се разрушава. В зависимост от вида на напрежението, якостта бива: якост на натиск, якост на опън, якост на срязване и други. Тя се измерва с единицата за напрежение - паскал (Pa).

Якостта на опън се измерва чрез максималното напрежение, което материалът може да издържи, когато е изтеглен или изпънат, преди да се разруши. Някои материали се разрушават много рязко без пластична деформация, а други са по-гъвкави. При по-гъвкавите материали могат да се дефинират две стойности на якостта на опън - граница на провлачане, над която настъпват значителни пластични деформации, и граница на скъсване, при която настъпва пълно разрушение.

Стандартът ISO 898 определя означенията за най-масово използваните стомани за производство на винтове. Той посочва няколко класа стомани, като при болтовете с шестостенна глава класът е означен на самата глава. При липса на означение материалът на болта е от най-ниския клас.

Класовете се означават с две цели числа, отделени с точка. Числото преди точката е равно на номиналната стойност на якостта на опън /ЯО/ обозначена в мегапаскали, разделена на 100 / ЯО:100 /, а числото след точката е десеткратната стойност на отношението на границата на провлачане /ГП/ към якостта на опън / ГП:ЯОх10 /. В таблицата по-долу са посочени стойностите на ЯО и ГП при най-масовите класове. Болтовете с клас 8.8 и по-висок се наричат високоякостни.

ПРИМЕР за болт с означение 5.8:

 • Стойността 5.8 маркирана върху болта е пресметната по следния начин: първата цифра 520:100=5 , а втората цифра 420:520х10=8
 • Чрез обратната формула може да пресметнем стойностите на ЯО и ГП в мегапаскали спрямо означението на болта. ЯО = 5х100 = 500 MPa
 • ГП = 8:10х500 = 400 MPa 

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 85 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2016-01-15 11:22:00 преди: 2 години / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 1663 прегледа
Свят: Едни от най-чесно използваните и най-разпространени видове крепежни елементи са шпилките и болтовете. Те са затягащи крепежни елементи с резби, като основната разлика между тях е, че болтовете имат глава, а шпилките не. Общото между тях е, че и двата вида крепежни елементи могат да бъдат цялостно или частично резбовани. Предлагат се в разнообразие от размери и клас на якост. Използват се най-често ... още
На: 2016-04-25 18:29:49 преди: 2 години / 3 гласа / 13 точки / 0 коментара / 1202 прегледа
Политика: Бившият гард от НСО и настоящ политически анализатор нарече ГЕРЛ „слаба ракия”. Николай Марков направи доста интересен разбор на случващото се в момента в партията на Бойко Борисов: „Балканският яйчен пунш с името ОПГ ГЕРБ, е консистенция от безалкохолни и силно алкохолизирали се консистенции! Безалкохолните, но съдържащи наркотични вещества елементи в този тъй европейски пунш с ... още
На: 2015-12-14 13:13:31 преди: 2 години / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 2169 прегледа
Геополитика: Нова "мантия", създадена от уникални сплави от руски инженери, ще защитава ефективно руските бронирани машини от противотанкови мини, като в същото време ще ги прави „невидими” за вражеските радари, пише „Спутник”, цитирайки сайта „Новости”. Технологичното чудо на тези униформи, е разработено от Института за стомана, който е част от концерна Трактор и представл ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X