Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Общество

Пианистка се отказа от арменското си гражданство, за да стане българка, но сега няма никакво

Преди година пианистка се отказва от арменското сигражданство, за да получи българско. Оттогава се чувства като затворник – живее без гражданство заради българското законодателство.

Вече 12 години арменката Рузанна Ташчян живее в България. Преподава в Националното училище по танцово изкуство. През 2015 г. подава документи за българско гражданство: „Всички документи, които бяха искани от мен, бяха предоставени на министъра на правосъдието точно в срокове, които бяха обявени. Всичко беше наред. Накрая Съветът за гражданство уважи молбата ми и ми беше изпратено писмо, с което аз оттам нататък трябваше да предоставя само един документ липсващ – да съм се отказала от досегашното ми гражданство. И го направих”, разказва тя пред БТВ.

След това, обаче започват проблемите. Последната стъпка е вицепрезидентът да издаде указ. Близо година обаче това не се случва.

„Ходила съм да питам в президентството какъв в проблемът. Те ми казаха, че трябва да напиша писмо, написах това писмо. Трябваше да ми бъде отговорено в рамките на един месец, вече пети месец тече. Обаждам им се да питам какво става и те ми казаха нещо много странно – няма никакви срокове, чакайте. Аз питам, искам да разбера какво е положението. Съгласна съм да ми кажат „Тук, тук нещо липсва”, коментира Рузанна, цитирана от новини.бг.

В момента тя има единствено лична карта за статут на постоянно пребиваващ чужденец. Няма обаче паспорт и не може да пътува. А това е най-голямотойжелание, защото дъщеря й учи в Япония. Налага се да отказва предложения да изнася концерти в чужбина.

Рузанна се притеснява и заради скорошните скандали с получаване на българско гражданство: „Гледах телевизия и си мислех: „Боже какво се случва. За 1 месец да получиш гражданство срещу пари, а тук всички документи изрядни, всичко подадено и нищо не се случва”.

В онлайн системата вече месеци наред пише, че се извършва проверка от вицепрезидента. От администрацията на президентството заявяват, че нямат право да предоставят информация за проверките, които извършват. Нямало и срок, в който се одобряват или отказват документите за гражданство.

Грешка ли е било Рузанна да поиска българско гражданство? „Не, защото аз обичам България. Аз съм избрала да живея тук, въпреки че научавам, че много хора излизат от България…. Детето ми е българче, всичко е наред при мен, имам и работа, имам приятели, колеги, изяви. Имам и награди, но от 3 януари насам се чувствам като заложник”.

Рузанна продължава да чака, като в същото време отхвърля предложения за концерти в чужбина и се надява дъщеряйскоро да си дойде.

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 66 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2016-01-11 15:46:33 преди: 2 години / 5 гласа / 16 точки / 0 коментара / 13965 прегледа
Геополитика: Световната оперна звезда Пласидо Доминго съобщи в Москва, че и той би искал да има руско гражданство. Признанието той направи пред репортери на летището в Домодедово, предаде РЕН ТВ. Доминго пристигна в Москва като част от гастролното му турне в Русия. Искането за получаване на руско гражданство сред световните знаменитости се превръща в епидемия. Преди дни германският футболист полузащитник на ... още
На: 2016-08-16 22:22:45 преди: 2 години / 14 гласа / 54 точки / 1 коментара / 129950 прегледа
Новини: В Швейцария, беше отхвърлено заявление за гражданство на две мюсюлмански момичета, защото са отказали да ходят на плуване по училищната програма. Уроците се провеждали заедно с момчета, а това е забранено според тяхната религия. Според властите в Базел: "Тези, които не отговарят на тези условия, нарушават закона и по тази причина не могат да получат гражданство," заявява Щефан Швис по телевизия S ... още
На: 2017-04-20 12:03:22 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 1 коментара / 3553 прегледа
Новини: След референдума в Турция, който даде еднолична власт на Реджеп Ердоган австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка настоява за строги мерки срещу незаконното двойно гражданство, предава австрийската информационна агенция ORF. Една от мерките е налагането на парична глоба в размер до 5000 евро, както и отнемане на австрийското гражданство.  ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X