Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Новини

Плевнелиев до последно против Москва! Пише на Тръмп да не подобрява отношенията си с Русия!

Вестник Washington Post публикува отворено писмо от 17 европейски политици, които се обрърнаха към новоизбрания американски президент Доналд Тръмп с молба да не подобрява отношенията на САЩ с Русия, като сред тях е и нашият български държавен глава Росен Плевнелиев.

Подписите си под отвореното писмо са поставили бившият президент на Естония Томас Хендрик Илвес, бившият президент на Румъния Траян Бъсеску, бившият президент на Латвия Вайра Вике-Фрайберга.

В списъка са още бившият премиер и министър на външните работи на Швеция Карл Билд и други бивши лидери на външните и отбранителните ведомства на Чехия, Полша, Литва.

В информацията се подчертава, че Плевнелиев е единственият все още действащ европейски лидер, който е парафирал писмото.

В писмото те предупреждават Тръмп да не премахва антируските санкции и да не прави "голяма сделка" с Москва за Украйна или тактически да приеме анексирането на Крим.

"Една такава стъпка не само ще деморализира проамериканските сили в Украйна, но и ще дестабилизира региона икономически и ще улесни екстремистките, анти-западни сили", пишат лидерите.

"Последиците от подобна сделка ще подкопаят доверието в Америка на съюзниците й в Европа и света", твърдят авторите.

Те поставят под съмнение и възможността да има приятелски отношения с Москва. Според тях за величието на Америка е заинтересована не Русия, а съюзниците на САЩ в Европа.

"Путин не желае Америка да бъде отново велика, а като ваши съюзници, ние го искаме,", пишат 17-те.

"Като ваши съюзници, обвързани с договор, ние апелираме към американците в новата администрация на САЩ и Конгреса твърдо да отстояват нашите общи ценности и интереси: мир, атлантическа мощ и свобода.

Основаният на правилата международен ред ще бъде отслабен, а съюзите, които са истинският източник на американското величие, ще ерозират: страните, които проляха кръв, похарчиха състояния и политически капитал в името на трансатлантическата сигурност ще се чудят дали Америка все още е приятел, на когото може да се разчита", пишат още европейските лидери.

„Когато по-рано Америка ни призоваваше, ние откликвахме. Бяхме с вас в Ирак и Афганистан. Заедно поемахме рискове, заедно жертвахме синове и дъщери. Когато САЩ са силни, ние заедно ставаме по-силни. Призоваваме американските приятели да укрепват, а не да отслабват трансатлантическите връзки”, заявяват политиците.

Те заявяват, че Путин не може да бъде съюзник на Запада и че руската политика е направила Европа по-опасно място за всички ни.

Дори и да бъде постигната сделка, Русия ще продължи да подкопава европейските демокрации чрез a набор от престъпни действия, включително кибер атаки, енергиен и икономически натиск, психологическа война, дезинформация и корупция.

Този призив към Доналд Тръмп много напомня за подобно отворено писмо, което известен брой лидери от Централна и Източна Европа пратиха до президента Обама малко, след като той пое властта през 2009 г.

В текста, публикуван на 16 юли в полското издание "Газета Виборча" те го предупредиха, че "презареждането" на отношенията с Русия крие опасности за европейските страни, които ще изгубят вяра в САЩ и че трансатлантическите връзки ще бъдат отслабени.

Сред подписалите писмото през 2009 г. бяха бившите президенти на Полша, Чехия и Румъния Лех Валенса, Вацлав Хавел и Емил Константинеску. От българска страна то бе подписано от политолога Иван Кръстев.

Междувременно активността на Русия по целия европейски континент доби още по-мащабни размери, подчертава "Washington Post" по повод новото писмо.

"Поддържането на добри отношения с Русия е нещо хубаво. Само глупави хора биха помислили, че е нещо лошо!", това написа по-рано в Twitter новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп.

Едно от обещанията му е да следва именно тази цел.

"Докато съм президент, Русия ще ни уважава далеч повече, отколкото досега, и двете страни може би ще работят заедно, за да решат някои от големите проблеми на света", обяви по-рано Тръмп.

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2016-12-30 07:30:19 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1540 прегледа
Британското издание «Independent» пише, че след последните санкции на САЩ против Русия се констатира само едно - отношенията между двете държави са се нагнетили до краен предел от последните 30 години насам и са се изострили до край. Британският аналитик Руперт Корнуел Уош пише, че кибер-санкциите и предприетите мерките в това отношение с дипломатическите лица, не съответства с тяхната компетенци ... още
На: 2015-10-01 16:40:33 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 2123 прегледа
Доналд Тръмп няма нищо против Русия и нейните военни действия в Сирия. Според него Америка не трябва да вреди на акцията, по-добре е да стои настрани. Видно е, че Путин не уважава американския президент, смята Тръмп. Аз съм ОК Русия да напада терористите. Тръмп вярва, че руските военни се бият с Ислямска държава, а не с опозицията, както много американски експерти твърдят. Кандидатът за президент ... още
На: 2017-01-12 08:51:19 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 834 прегледа
Не ястреб, а политик и гражданин с позиция. И моята позиция е ясна - не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес, това заяви преди минути по Нова телевизия президентът Росен Плевнелиев, коментирайки заявеното от него, че не желае сближаване на отношенията между новия американски президент Доналд Тръмп и Кремъл. "Какво се случи тогава? Събраха се едни велики сили и се събра ... още
Хостинг от Super Hosting
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X