Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Криминални

По 5000 евро за паспорт са плащали кандидати от Косово, по 1 000 лева са давали македонците

По 5000 евро за паспорт са плащали кандидати от Косово, по 1 000 лева са давали македонците. Това разкри човек от системата, запознат отблизо с корупционната схема в Агенцията за българите в чужбина пред БТВ.

Аферата доведе до ареста на шефа на Агенцията.

Най-лесно се става българин като си отвориш фирма и назначиш 10 служители, разказва вътрешният човек. Въз основа на тази своя търговска дейност му се издава статут за постоянно пребиваване. Вторият начин е като лице, притежаващо фирма, чужд гражданин – от държава извън ЕС, си вади сертификат за наличие на търговско представителство в България. Третият вариант, който е най-предпочитан в последите години, е да си издействат статут за постоянно пребиваване въз основа на документ за български произход, разказа свидетелят.

С кандидатите за българи работят над 100 посредници и именно те помагат в събирането на документи и адресната регистрация. „Те ползват фиктивни адреси. Сумите са различни в различните региони в БГ – между 50 и 100 евро на човек за адресна регистрация. В пограничните райони с Македония и Сърбия, в областите Благоевград и Кюстендил, там е масово....”, казва мъжът, който пожела да запази анонимност.

Посредникът осъществява контакт с ръководния служител, в обичаен работен ден, в района на Агенцията се срещат, дават се документи, дават се и съответно самите пари. В Агенцията се работело по тарифи за експресна поръчка и услуги за чужденци с мюсюлмански имена. „Най-често лицата заплащат между 300 и 500 евро за по-бързото издаване на документа. И имаме разделение от коя държава е кандидатстващото лице. Реално дали има основание от тази държава да бъдат издавани документи на лица с български произход, както и той дали е с мюсюлмански или християнски имена”, обяснява още той.

„За получаване на удостоверение за български произход на лице от Македония е 1000 евро. За лице, което е от Косово е между 3000 и 5000 евро”, казва вътрешния човек. Така през последната година няколко хиляди чужденци са станали българи - само по документи без да имат нищо общо с България.

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 33 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2017-04-20 12:03:22 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 1 коментара / 3545 прегледа
Новини: След референдума в Турция, който даде еднолична власт на Реджеп Ердоган австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка настоява за строги мерки срещу незаконното двойно гражданство, предава австрийската информационна агенция ORF. Една от мерките е налагането на парична глоба в размер до 5000 евро, както и отнемане на австрийското гражданство.  ... още
На: 2016-02-24 08:17:23 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 6010 прегледа
Зов за помощ: Цветан Ангелов и жена му Мая Ангелова, притежават фирма и решават да разширят бизнеса си като отворят и друга строителна фирма, за целта теглят бизнес заем от банката 5000 евро за отварянето на новата си фирма. Семейство Ангелови имали навик да си ходят на църква всяка неделя. Същото нещо се случило и на 14 февруари. Семейството излиза на църква в десет часа, след което двама нагли крадци влизат ... още
На: 2018-06-04 16:23:40 преди: 5 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 540 прегледа
Свят: Сърбия е мобилизирала в пълна бойна готовност войници и жандармерия. Те са изпратени на границата с Косово. Налага се тотален контрол на всички, които влизат или напускат Косово. Информацията се потвърждава от косовски и сръбски медии. Това е първият случай от 2008 година насам, когато Косово обяви независимост, при който Сърбия изпраща армия там. Не се знае какво провокира това напрежение, но се ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X