Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Общество

Полковник от Военна академия с горещи разкрития за радиацията на плажа в Черноморец!

Плажовете на Черноморец не са замърсени с радионуклиди и опасност за жителите на града, както и за туристите не съществува. Това каза полк. доц. д-р Димитър Недевски - началник на катедра "Мениджмънт на извънредните ситуации" към Факултет "Командно-щабен" на Военна академия "Георги С. Раковски", във връзка с информацията за завишен радиационен гама фон в залива Вромос.

По думите му не е такава ситуацията в района на залива Вромос.

„Нормалните стойности на гама фона по Южното Черноморие са от порядъка на 0,1- 0,11 микросиверта за час (µSv/h). При направени замервания от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) са констатирани завишени стойности само в района на залива Вромос. Замърсяването е неравномерно и специфичното е, че има определени отделни участъци, в които тези стойности са по-високи т.нар. разпетняване на това радиоактивно замърсяване“, обясни той, цитиран от Фокус.

Полк. Недевски уточни, че замърсяването е отчетено само в района на залива Вромос и по-точно пясъчната ивица, а водата в района не е замърсена.

Той обясни, че алфа, бета и гама лъченията, получени при радиоактивния разпад действат по специфичен начин върху организма.

„В участъците, където има завишени стойности, трябва да се има предвид, че опасността за хората е основно от възможността за попадане на радионуклиди в организма и предизвикването на т.нар. вътрешно облъчване. Когато се отчитат процесите и взаимодействието на лъченията с материята, през която преминават, от голямо значение е да се вземе предвид, че те зависят от индивидуалните физиологични особености на организма – възраст, пол, физическо състояние, така че това са много индивидуални показатели“, коментира той.

„Доколкото съм запознат, този проблем съществува от години. Прави ми впечатление, че има сезонно фокусиране върху него и нищо чудно това да е породено от чисто конюнктурни причини. Считам, че нормално и правилно е да се има доверие на РЗИ, която е органът, който се произнася за това има ли опасност за здравето на хората“, каза още полк. Недевски.

Източник: Блиц

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2018-07-06 16:24:51 преди: 5 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 137 прегледа
Общество: Опасни нива на радиация в залива Вромос край Черноморец втрещиха хората. Предупреждението на властите гласи, че на места надвишениет е 50 пъти над нормата. Достъпът до плажа обаче не е забранен, а всичко е на отговорността на плажуващите. Има табела, която казва, че плажната ивица е опасна. Причината за радиацията е масовия добив на руда преди десетилетия. На близо е била мината Росен, в която им ... още
На: 2016-08-02 13:15:52 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1127 прегледа
Спорт: Вчера вечерта преди тренировка внезапно почина Траян Дянков. Треньора на Спартак Варна е бил покосен от инфаркт. Младия специалист се е свлякъл на земята и докато пристигне линейка и медицински екип е починал. Трагедията е голяма тъй като бившия капитан на Черноморец наскоро навърши 40 години. Дянков от скоро бе треньор на Спартак Варна и прохождаше в занаята. В своята кариера защитника има мачо ... още
На: 2017-09-03 14:32:44 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 5101 прегледа
Новини: Побелял чичка бе хванат в кадър да самозадоволява нагона си на плажа в Созопол. Видеото обиколи доста места из социалните мрежи и се твърди, че е правено вчера следобед. На кадрите се вижда как мъжът, на видима възраст около 60 години, оглежда дамите, които се движат по плажа, и се самозадоволява през дрехите, предават от Флагман!   ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X