Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Спорт

Протеини за маса – как и колко да приемаме?

Едва ли има активно трениращ атлет, който не приема допълнително протеини за маса. Обемната и плътна мускулатура е основна цел на всички бодибилдъри, но освен тях и много любители на добре оформеното тяло прибягват към прием на протеин под формата на хранителни добавки. Тук ще разгледаме най-важните въпроси, свързани с приема на протеинови суплементи за мускулен растеж и поддръжка, а именно как и колко да приемаме?

Как да се снабдим с протеин?

Ясно е, че за да имаме качествен растеж на мускулна маса е нужно да приемаме големи дози протеин. Протеинът е основен компонент на мускулните клетки и за да имаме бързо делене е нужно да стимулираме собствения синтез на протеин в тялото, което може да стане само с помощта на качествени белтъчини и то в дози, съобразени с нуждите на конкретния организъм.

Основната доза протеин трябва да идва от храната, а протеиновите добавки да бъдат само помощно средство за растеж и поддръжка. Храните, които са основен източник на белтък са: месо, риба, мляко, млечни продукти и яйца. Някои растителни източници, като бобовите култури, зеленолистните зеленчуци и ядките са задоволителна алтернатива на животинския протеин.

Относно избора на хранителни добавки и конкретно протеини за маса, решението е индивидуално и спрямо възможностите, нуждите и предпочитанията. Най-добри форми на протеин са: суроватъчен протеин, казаеин, протеинова матрица (формула от няколко протеинови източника). Протеиновите пудри могат да се комбинират с прием на BCAA - разклонено верижни аминокиселини за още по-добри резултати. Колко протеин да приемаме и кога?

Дозировката на протеиновите пудри се базира на телесното тегло и индивидуалните нужди на тялото. Подложените на интензивни тренировки с големи тежести следва да приемат доза от 3 грама протеин на килограм телесно тегло, което при 70 килограмов атлет се равнява на 210 грама дневно. Тези, които спортуват само за тонус могат да приемат до 2 грама протеин на килограм телесна маса дневно. Уточняваме, че това е общата доза протеин за деня, включваща белтъка, приет с храната и този от добавката.

Времето, в което ще приемате протеини за маса, разглеждайки протеиновите пудри зависи от вида, който приемате. Така например, суроватъчният протеин се приема поне 3 пъти дневно: сутрин след ставане от сън, 1 час преди тренировка и непосредствено след трениране. Казаеинът, поради бавното си освобождаване и продължително действие се приема между отделните хранения и преди сън. Протеиновите матрици се вземат сутрин след сън, между храненията и веднага след тренировка.

 

loading...
Рейтинг: 4 звезди | 2 гласа | 8 точки | 1 ком. | 1118 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2015-01-31 16:23:33 преди: 3 години / 4 гласа / 18 точки / 0 коментара / 1922 прегледа
Не е тайна, че всеки активно трениращ човек, рано или по-късно достига лимита на тялото си, независимо от диетата си, организма привиква и резултатите стават все по малки, тогава си длъжен да се огледаш за подходящи хранителни добавки. Първото което ти хрумва е приема на протеин, но как да избереш кой е твоят, и каква е разликата между стотиците протеини на пазара, яйчни и телешки протеини, сурова ... още
На: 2015-05-18 20:09:19 преди: 3 години / 2 гласа / 4 точки / 0 коментара / 6254 прегледа
Ето такива твари стъпват и по нашите земи, а ние търпим да ги приемаме и ги коткаме и храним с по маса и пари, а за нашите пенсионери и левче няма, но той Бойко нали си го призна и каза, че пенсионерите били лош матрял. Осъзнай се българино!!! Видеото: ... още
На: 2016-09-05 15:23:16 преди: 1 година / 3 гласа / 13 точки / 0 коментара / 15986 прегледа
На вашето внимание ще поднеса една по-умерена диета, която разчита не на бичуващ глад, а на повишен прием на протеини и намаляване на въглехидратите. Тя е много гъвкава не се следва конкретен план, а се следват насоки. Основна част от храната ви трябва да е под формата на яйца. Протеини си набавяйте и чрез пилешко, пуешко и риба. Комбинирайте ги с плодове и зеленчуци с по-ниско съдържание на въгл ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X