Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Общество

Разкриха ужасяващата истина за изтеглените лекарства! Съдържали са опасно вещество, което...

Това е предполагаем канцероген, касае се за потенциална канцерогенност на активната субстанция, става дума за превантивна мярка. Това обяви от парламентарната трибуна Асена Стоименова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за лекарствата по повод изтеглените от пазара лекарства с валсартан.

Заради субстанцията беше спряна продажбата на медикаменти на китайски производител за лечение на хипертонични или постинфарктни състояния. У нас повече от 160 хиляди пациенти приемат тези продукти, подчерта директорът на Агенцията.

Стоименова отбеляза, че наличието на опасния примес се обяснява с промени в производствения процес от производителя през 2012 г., няма категорични данни, че съставката е във всички лекарствени продукти от тогава.

Директорът на ИАЛ посочи, че ден след официалния сигнал за проблема с валсартана и телеконферентната връзка между всички регулатори в държавите от ЕС и Европейската агенция по лекарствата НЗОК, здравните инспекции и МЗ са били писмено уведомени, а на притежателите на разрешения за употреба на засегнатите лекарствени продукти е издадена заповед до 24 часа да спрат доставките и продажбите на въпросните медикаменти.

От думите й стана ясно също, че не всички партиди са спрени, защото има незасегнати.

За замяна на медикаменти проф. Стоименова обясни, че актуализираният списък на незасегнатите продукти - 27 от позитивния лекарствен списък, е публикуван на сайта на Агенцията. Всеки един лекар можел да разчита и на още 138 продукта, т.е. има достатъчно налични алтернативи .

Източник: Блиц

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 113 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2018-07-06 16:12:23 преди: 4 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 657 прегледа
Новини: Агенцията по лекарствата изкарва от пазара цели 62 лекарства за хипертония, сърдечна недостатъчност и инфаркт. Причината е, че може да съдържат съставка, която причинява рак. Канцерогенното вещество се намира в лекарства с валсатран и се произвежда от китайската фирма Zhejiang Huahai. Пациентите да не се притесняват, защото има достатъчно алтернативни лекарства, които могат да заменят спрените. В ... още
На: 2018-10-20 09:17:36 преди: 3 седмици / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 807 прегледа
Криминални: Разследващи разкриха защо Северин не говори за изнасилването - нито пред журналистите вчера, нито пред полицаите, докато е бил разпитван в районното.  "Може да се е стреснал и уплашил, след като в главата си е започнал да сглобява картината на това, което се е случило", разкриха те, предава Нова тв. Все пак, експертите добавят, че за изнасилването има неоспорими доказателства. Въпреки че не си ... още
На: 2018-04-02 17:56:51 преди: 7 месеца / 2 гласа / 6 точки / 0 коментара / 337 прегледа
Конспирации: Британското издание The Sun се е сдобило със сензационна информация как нервно-паралитичното вещество Новичок се е озовало на Острова. За да бъдат отровени Серг*й и Юлия Скрипал, отровата е пристигнала в пакет елда. Двойният агент Скрипал помолил дъщеря си да му донесе от Русия дафинов лист, гречка и някои други подправки. Тя не успяла да ги купи и помолила жена, чието име не се споменава, да оти ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X