Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Общество

Румен Радев в Ереван: Яворов е искрата в приятелството ни с Армения

Поетът- революционер Пейо Яворов запалва искрата на приятелството и дружбата между нашите народи и огънят, който днес гори, е в резултат тази искра.

Това каза президентът Румен Радев, който откри в 131-во основно училище "Пейо Яворов" в арменската столица Ереван кабинет за интерактивно обучение, изграден с българска финансова подкрепа. Откриването беше в рамките на държавното посещение на президента Радев в Армения.

В историческата представа на българския народ, арменският народ се свързва с героизъм, свободолюбие и просвета, каза Румен Радев. По думите му тази представа до голяма степен се дължи на гениалния Яворов, който в елегията си "Арменци" от 1899 г. представя и на България, и на света страданията на арменския народ по време на геноцида спрямо него в Османската империя, дълбоката му душевност и стремежа към свобода.

Президентът каза, че е силно впечатлен от видяното, че училището е огнище не само на арменското образование и култура, но и на българските традиции и просвета и благодари за опазването на паметта на големия български поет.

Радев положи цветя пред паметника на Яворов. Държавният глава беше посрещнат в училището с хляб и сол, със стихове от "Арменци", с български песни и народни танци, с уважение, обич и благодарност към България и делото на бележития български поет.

В кабинета- музей на името на Яворов в училището Румен Радев присъства на представянето на нова книга за поета в годината, в която се отбелязва 140- ата годишнина от рождението му. В нея са включени и най- добрите преводи на стихотворението "Арменци" на арменски език.

По повод отбелязването на годишнината и във връзка със значимия принос за популяризиране на българската култура, образование и традиции, Румен Радев връчи на училището плакет "Св. Св. Кирил и Методий" на президента.

Румен Радев съвместно с министъра на културата на Армения Армен Амирян откриха кабинет за интерактивно обучение в училището. Залата е оборудвана с финансовата помощ на българската държава.

Сто трийсет и първо основно училище "Пейо Яворов" в Ереван е основано е през 1963 г., а от 1966 г. носи името на българския поет и драматург.

По- рано днес в рамките на визитата българският държавен глава се срещна с председателя на арменския парламент Ара Баблоян, след което посети Центъра за креативни технологии "Тумо" в Ереван.

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 44 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2016-07-17 12:00:38 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 762 прегледа
Новини: Група въоръжени лица са превзели сградата на полицията в района Еребуни в арменската столица Ереван. Престъпниците искат от ареста да бъде освободен арменския опозиционер Жирайр Сефилян, който е обвинен в незаконно придобиване и съхраняване на оръжие, съобщава Интерфакс. Съобщава се, че пред сградата са пристигнали войски на националната армия. В скоро време се очаква изявление на шефа на полиция ... още
На: 2017-01-22 16:56:49 преди: 1 година / 5 гласа / 19 точки / 0 коментара / 14505 прегледа
Новини: Още от преди изборите се изговори много за първата дама на петия български президент Румен Радев. Когато дойде балотажа обаче, тогава тя стана една от най-важните жени в страната, една от най-обсъжданите. Разбира се, често обект на обсъждания бяха колко дълга и е полата, как си боядисва косата, дали е вярна съпруга и така нататък. Много хора се чудиха каква власт ще и донесе постът на Румен Радев ... още
На: 2018-06-13 13:19:17 преди: 5 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1274 прегледа
Спорт: Синът на президента Румен Радев, Георги, продължава със своите успехи – седмица след седмица. Този път той се прояви на фестивал в Албена. Талантливия футболист се състезава с отбора си Барокко Спорт на Олимпийски фестивал. Той отбеляза гол в мача срещу Бистришките тигри от Витоша. Кадри от попадението на младшия Радев се появиха във Фейсбук Имаше много шеги, че както баща му Румен Радев ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X