Новини Общество Политика Криминални Любопитно Здраве Свят Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Спорт Дискусии Клюки Лайфстайл Технологии Икономика Наука Култура Конспирации История Забавно Видео За жената Кухня Вицове Дом и Градина Туризъм Други
Народна медия SpoDeli.eu / Общество

Румен Радев в Ереван: Яворов е искрата в приятелството ни с Армения

Поетът- революционер Пейо Яворов запалва искрата на приятелството и дружбата между нашите народи и огънят, който днес гори, е в резултат тази искра.

Това каза президентът Румен Радев, който откри в 131-во основно училище "Пейо Яворов" в арменската столица Ереван кабинет за интерактивно обучение, изграден с българска финансова подкрепа. Откриването беше в рамките на държавното посещение на президента Радев в Армения.

В историческата представа на българския народ, арменският народ се свързва с героизъм, свободолюбие и просвета, каза Румен Радев. По думите му тази представа до голяма степен се дължи на гениалния Яворов, който в елегията си "Арменци" от 1899 г. представя и на България, и на света страданията на арменския народ по време на геноцида спрямо него в Османската империя, дълбоката му душевност и стремежа към свобода.

Президентът каза, че е силно впечатлен от видяното, че училището е огнище не само на арменското образование и култура, но и на българските традиции и просвета и благодари за опазването на паметта на големия български поет.

Радев положи цветя пред паметника на Яворов. Държавният глава беше посрещнат в училището с хляб и сол, със стихове от "Арменци", с български песни и народни танци, с уважение, обич и благодарност към България и делото на бележития български поет.

В кабинета- музей на името на Яворов в училището Румен Радев присъства на представянето на нова книга за поета в годината, в която се отбелязва 140- ата годишнина от рождението му. В нея са включени и най- добрите преводи на стихотворението "Арменци" на арменски език.

По повод отбелязването на годишнината и във връзка със значимия принос за популяризиране на българската култура, образование и традиции, Румен Радев връчи на училището плакет "Св. Св. Кирил и Методий" на президента.

Румен Радев съвместно с министъра на културата на Армения Армен Амирян откриха кабинет за интерактивно обучение в училището. Залата е оборудвана с финансовата помощ на българската държава.

Сто трийсет и първо основно училище "Пейо Яворов" в Ереван е основано е през 1963 г., а от 1966 г. носи името на българския поет и драматург.

По- рано днес в рамките на визитата българският държавен глава се срещна с председателя на арменския парламент Ара Баблоян, след което посети Центъра за креативни технологии "Тумо" в Ереван.

Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 коментара | 21 прегледа
Публикувано на: 2018-02-13 05:42:56
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Румен Радев в Ереван: Яворов е искрата в приятелството ни с Армения
На: 2017-01-22 16:56:49 преди: 1 година / 4 гласа / 14 точки / 0 коментара / 14339 прегледа
Още от преди изборите се изговори много за първата дама на петия български президент Румен Радев. Когато дойде балотажа обаче, тогава тя стана една от най-важните жени в страната, една от най-обсъжданите. Разбира се, често обект на обсъждания бяха колко дълга и е полата, как си боядисва косата, дали е вярна съпруга и така нататък. Много хора се чудиха каква власт ще и донесе постът на Румен Радев ... още
На: 2016-07-17 12:00:38 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 759 прегледа
Група въоръжени лица са превзели сградата на полицията в района Еребуни в арменската столица Ереван. Престъпниците искат от ареста да бъде освободен арменския опозиционер Жирайр Сефилян, който е обвинен в незаконно придобиване и съхраняване на оръжие, съобщава Интерфакс. Съобщава се, че пред сградата са пристигнали войски на националната армия. В скоро време се очаква изявление на шефа на полиция ... още
На: 2018-04-19 17:11:23 преди: 4 дни / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 2219 прегледа
Президентът Румен Радев предприема обиколка в Северозападна България, за да посети хората в най-проблемния регион. Посещението започва утре, на 20 април от 09.00 часа, когато Румен Радев започва с посещение на Монтана. Там той ще разговаря с кмета Живков в общината. Той ще посети и семейството на Иво Богданов, който бе освободен от гръцки затвор с подкрепата на президента. В 11 часа ще има среща ... още
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X