Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Наука

Само за нощ се появи пукнатина дълга километри и дълбока десетки метри в Африка! Континента се...

В рамките на една нощ край Найроби, Кения се появи огромна пукнатина в земята, която е дълга километри, дълбока е 15 метра и е широка 20 метра. Учените са разделени какво е причинило този катаклизъм.

“Виждаме една пукнатина, която най-вероятно се е образувала в продължение на много хиляди години”, коментира Бен Андрюс, геолог в Смитсониън, съобщава в. "Труд"

Той смята, че почвата над пукнатината се е разкрила след проливните дъждове, но истинската причина е движението на тектоничните плочи – но то е едва 2-3 сантиметра на година. Други учени смятат, че Африка се разцепва на две и пукнатината се е появила изведнъж, без връзка с тектоничните процеси.

“Подобно нещо виждаме в Аризона след дъждовни бури, които отмиват големи части от почвата. Това в Африка изглежда доста сухо и е като отрязано. Според мен, не е резултат от тектониката, а от метеорологичните условия”, казва Боън.

Африкански геолози твърдят, че пукнатината съществува от много време, но е била покрита с пепел от близък вулкан, която е отнета от валежите. Има теория, че в един момент Сомалия и части от Кения, Етиопия и Танзания ще се отделят от Африка и ще формират нов континент.

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 785 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2018-04-22 11:43:39 преди: 7 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 119 прегледа
Гласът на народа: В проектозакона за движение по пътищата чл. 179, адвокатското лоби пак победи - полицаите стават психолози и ще взимат книжката като разберат, че шофьорът е в истерия или дълбока депресия... Така адвокатите си гарантират доста дела /как полицаят ще докаже, че някой е в дълбока депресия/, съдът се задръства, а датите на делата на истинските престъпници се отдалечават във времето... Да не говорим ... още
На: 2018-10-02 15:58:26 преди: 2 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 216 прегледа
Свят: Първата дама на САЩ Мелания Тръмп пристигна в столицата на Гана - Акра, съобщи The New York Times. Това е първото самостоятелно международно пътуване в Африка на съпругата на Доналд Тръмп. Очаква се по време на обиколката й в Африка тя да посети болници, училища и приюти. Оттам тя заминава за Малави на юг, после пристига в Кения на изток и накрая ще посети Египет, в североизточната част на конт ... още
На: 2016-09-09 17:38:09 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 684 прегледа
Новини: В медиите се появи информация за аварийно кацане на хеликоптер. Оказва се, че машината се е разбира и пилотът е оживял по чудо. На снимката виждате, че хеликоптерът се е счупил. Парчетата са хвърчали на десетки метри. Станало е около 11 сутринта. Селкостопанският хеликоптер е бил в небето край село Черна скала, Кърджали. Бил е там, за да пръска с препарати горите в района. Както си работи, двигат ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X