Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Трагедии

Скръбна вест: Прочутият български художник Никола Манев е починал в Париж след мозъчен удар

Именитият български художник Никола Манев почина в събота вечерта в Париж след боледуване, съобщава БТА ро информация от сина му Александър Манев.

В четвъртък художникът не се почувствал добре и тръгнал без придружител към болницата. На входа на болницата той припаднал пред лекарите с мозъчен инсулт, поясни синът му Александър. По думите му смъртта е настъпила в 22,15 ч. (бълг. време).

Никола Манев ще бъде погребан в България, съобщават още от семейството му. На 28 август творецът трябваше да навърши 78 години.

Никола Манев е отрасъл в Чирпан, където в началото на новото хилядолетие създаде художествена галерия “Никола Манев”. Разположена е в стара възрожденска къща, построена през 1867 г. в горната махала на Чирпан в типичен пловдивски архитектурен стил от средата на ХІХ век със симетрично разположени вътрешни помещения.

През 2000г. художникът купува къщата и я дарява на общината. По негово настояване тя е реставрирана и превърната в галерия. При откриването й, Никола Манев дарява 20 от най- известните си творби, с което постави началото на нейния фонд.

Освен постоянната експозиция с творби на известния художник, в галерията е експонирана сбирка от кристали дарени от г-н Илия Делев - българин живеещ в Бразилия. Периодично се организират прояви съвместно с Общинска художествена галерия. Основен приоритет на галерията е даване на допълнителен тласък на културния живот в града и стимулиране работата на местните творци.

На въпросите кой ходи в Чирпан Манев отговаря следното: Тук на тази черна, хубава, магична земя е роден най-големият поет на България Пейо Яворов. И всеки трябва да стори тук поклон. Своя хъс пък обяснява с чирпанската кръв в жилите си. "Ако й се направи анализ под микроскоп, убеден съм, че там ще има 30 на сто повече червени кръвни телца, отколкото във всеки друг човек. Чирпан, това е българската Сицилия", разпалено обяснява творецът, който живее и работи в Париж.

Бил съм в много страни - цяла Европа, Америка, Африка съм обиколил, но винаги в сърцето ми е земята на Чирпан, като мистично видение... Това е моята рехава горичка, която винаги е била пред очите на Майстора. Този чернозем край града, пресекох само тази година 20 пъти. Имам чувството, че земята е от шоколад, имам желание да сляза от колата и да ям от нея. Във Франция и Холандия земята няма тоя цвят.

Художествената галерия "Никола Манев" в Чирпан

Аз обичам Франция, не мога без нея, в Холандия са децата ми, но в българската земя има нещо толкова топло, толкова южно, че съм страшно щастлив дори когато си я представям. Някои викат: тоя е луд, какво гледа тия стърнища, тия кози... А на мен това ми е храната, това ми е Лувърът, това ми е Версай, тук ми е силата.

И си казах, ще си продам и последната риза, но тази къща, която аз обичам от детските си години, тази къща ще бъде моя, колкото и пари, каквато и жертва да направя. А бяха много пари, струваше 28 000 долара. Къщата беше пред разруха. За ремонт трябваше да се дадат горе-долу още толкова. След 6 месеца дълги разговори с мои колекционери и приятели, тъй като аз пари нямам, моите пари са в картините, успях да ги запаля с идеята. Направих това дарение, понеже съм убеден, че любовта няма нужда от думи, а от доказателства.

На България не бива да обръщаме гръб, а да тръгнем с лице към нея. Много българи я загърбват - викат, мани я тая загубена страна, отиват в чужбина и мигновено я забравят. Аз не търся слава, нито искам да ми ръкопляскат. Честен кръст, правя го, защото дълбоко съзнавам, че всеки трябва да направи нещо за своята родина, и то да го направи с кеф./Блиц

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2018-08-30 16:48:39 преди: 2 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 137 прегледа
Култура: На 09.09.2018 от 9.00 до 14.00 часа всички приятели и почитатели на изкуството на големият български творец Никола Манев ще имат възможност да се преклонят пред тленните му останки в ХГ" Никола Манев" -гр.Чирпан. В съобщение на Община Чирпан се казва,че урната с праха на художника ще бъде положена в двора на Галерията в любимия му град. Към настощият момент самата  ХГ" Никола Манев" - гр.Чирпан ... още
На: 2018-09-30 08:57:43 преди: 1 месец / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 501 прегледа
Трагедии: На 90 години е починал известният български журналист Ненчо Хранов, съобщиха от семейството му. Поклонението ще бъде във вторник, 2 октомври, от 11 ч., в ритуална зала "Мира", срещу Централните софийски гробища. Ненчо Хранов е роден на 9 май 1929 г. в Благоевград. От 1982 г. до 1990 г. е първи заместник главен директор на Българската телеграфна агенция./Блиц ... още
На: 2016-08-09 11:31:28 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 868 прегледа
Новини: След тежко и продължително боледуване големият български актьор Никола Анастасов се спомина на 84-годишна възраст. За скръбната вест съобщи синът на актьора пред БНР.  Роденият на 22 април 1932 г. в София Никола Анастасов е приключил земният си път в понеделник вечер. За момента още не е уточнено, когато ще се състой поклонението пред тленните останки на актьора. Преживе Никола Анастасов желаел ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X