Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Трагедии

Скръбна вест: Прочутият български художник Никола Манев е починал в Париж след мозъчен удар

Именитият български художник Никола Манев почина в събота вечерта в Париж след боледуване, съобщава БТА ро информация от сина му Александър Манев.

В четвъртък художникът не се почувствал добре и тръгнал без придружител към болницата. На входа на болницата той припаднал пред лекарите с мозъчен инсулт, поясни синът му Александър. По думите му смъртта е настъпила в 22,15 ч. (бълг. време).

Никола Манев ще бъде погребан в България, съобщават още от семейството му. На 28 август творецът трябваше да навърши 78 години.

Никола Манев е отрасъл в Чирпан, където в началото на новото хилядолетие създаде художествена галерия “Никола Манев”. Разположена е в стара възрожденска къща, построена през 1867 г. в горната махала на Чирпан в типичен пловдивски архитектурен стил от средата на ХІХ век със симетрично разположени вътрешни помещения.

През 2000г. художникът купува къщата и я дарява на общината. По негово настояване тя е реставрирана и превърната в галерия. При откриването й, Никола Манев дарява 20 от най- известните си творби, с което постави началото на нейния фонд.

Освен постоянната експозиция с творби на известния художник, в галерията е експонирана сбирка от кристали дарени от г-н Илия Делев - българин живеещ в Бразилия. Периодично се организират прояви съвместно с Общинска художествена галерия. Основен приоритет на галерията е даване на допълнителен тласък на културния живот в града и стимулиране работата на местните творци.

На въпросите кой ходи в Чирпан Манев отговаря следното: Тук на тази черна, хубава, магична земя е роден най-големият поет на България Пейо Яворов. И всеки трябва да стори тук поклон. Своя хъс пък обяснява с чирпанската кръв в жилите си. "Ако й се направи анализ под микроскоп, убеден съм, че там ще има 30 на сто повече червени кръвни телца, отколкото във всеки друг човек. Чирпан, това е българската Сицилия", разпалено обяснява творецът, който живее и работи в Париж.

Бил съм в много страни - цяла Европа, Америка, Африка съм обиколил, но винаги в сърцето ми е земята на Чирпан, като мистично видение... Това е моята рехава горичка, която винаги е била пред очите на Майстора. Този чернозем край града, пресекох само тази година 20 пъти. Имам чувството, че земята е от шоколад, имам желание да сляза от колата и да ям от нея. Във Франция и Холандия земята няма тоя цвят.

Художествената галерия "Никола Манев" в Чирпан

Аз обичам Франция, не мога без нея, в Холандия са децата ми, но в българската земя има нещо толкова топло, толкова южно, че съм страшно щастлив дори когато си я представям. Някои викат: тоя е луд, какво гледа тия стърнища, тия кози... А на мен това ми е храната, това ми е Лувърът, това ми е Версай, тук ми е силата.

И си казах, ще си продам и последната риза, но тази къща, която аз обичам от детските си години, тази къща ще бъде моя, колкото и пари, каквато и жертва да направя. А бяха много пари, струваше 28 000 долара. Къщата беше пред разруха. За ремонт трябваше да се дадат горе-долу още толкова. След 6 месеца дълги разговори с мои колекционери и приятели, тъй като аз пари нямам, моите пари са в картините, успях да ги запаля с идеята. Направих това дарение, понеже съм убеден, че любовта няма нужда от думи, а от доказателства.

На България не бива да обръщаме гръб, а да тръгнем с лице към нея. Много българи я загърбват - викат, мани я тая загубена страна, отиват в чужбина и мигновено я забравят. Аз не търся слава, нито искам да ми ръкопляскат. Честен кръст, правя го, защото дълбоко съзнавам, че всеки трябва да направи нещо за своята родина, и то да го направи с кеф./Блиц

loading...
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2018-08-30 16:48:39 преди: 2 седмици / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 95 прегледа
Култура: На 09.09.2018 от 9.00 до 14.00 часа всички приятели и почитатели на изкуството на големият български творец Никола Манев ще имат възможност да се преклонят пред тленните му останки в ХГ" Никола Манев" -гр.Чирпан. В съобщение на Община Чирпан се казва,че урната с праха на художника ще бъде положена в двора на Галерията в любимия му град. Към настощият момент самата  ХГ" Никола Манев" - гр.Чирпан ... още
На: 2016-08-09 11:31:28 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 842 прегледа
Новини: След тежко и продължително боледуване големият български актьор Никола Анастасов се спомина на 84-годишна възраст. За скръбната вест съобщи синът на актьора пред БНР.  Роденият на 22 април 1932 г. в София Никола Анастасов е приключил земният си път в понеделник вечер. За момента още не е уточнено, когато ще се състой поклонението пред тленните останки на актьора. Преживе Никола Анастасов желаел ... още
На: 2017-04-26 16:43:33 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 2421 прегледа
Новини: Във вчерашния следобед е починал внезапно Борислав Нотев, единственото дете на Явор Нотев (заместник-председател на НС). За това разбираме от Магдалена Ташев чрез нейния профил във Фейсбук. Тя отправя дълбоки съболезнования! Бог да го прости! Борислав си отива от този свят само на 36 години. Той е магистър по право от УНСС. Преди няколко години неговият баща загуби съпругата си, след неуспешна бо ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X