Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Новини

Студенти поискаха премахването на философи като Платон, просто защото са бели!

Съюз на студентите в СОАС, което е престижен лондонски университет, настоя философи като Кант, Декарт и Платон да се премахнат от плановете за обучение, защото са бели.

Учебното заведение е ориентирано към ориенталски и африкански изследвания и разбираш ли, че не трябва да има голяма част бели философи. Нищо, че техните трудове стоят в основата на всичко и нямат цвят, религия и прочие. Искат да си изучават азиатските и ориенталски философи.

Това е част от кампания за „деколонизация“ на университета, който трябва да обърне повече внимание на „структурното и епистемологическо наследството на колониализма".

Един модерен философ, Сър Роджър Страктън осъди исканията на студентите като пример за невежество: "Ако те мислят, че има колониален контекст в "Критика на чистия разум" на Кант, бих искал да го чуя.", заяви той.

Заместник-ректора на университета в Бъкингам обяви, че с това политическата коректност реално може да излезе от контрол. „

Ние трябва да разбираме света такъв, какъвто е бил, а не да пренаписваме историята така, както би се харесала на някои.“, казва той.

Студентския съюз определя това и като противопоставяне на „бялата институция“. Щом един философ е бял, той трябва да се изследва само, ако има крайна необходимост и само от критична гледна точка.

"Например, да се признае колониалният контекст, в който пишат така наречените философи на Просвещението", добавя заместник-ректора.

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 1028 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2015-11-06 22:49:07 преди: 2 години / 3 гласа / 13 точки / 0 коментара / 2518 прегледа
Политика: Над 2 000 души се построиха в гигантски портрет, наподобяващ президента на Русия Владимир Путин. Флашмобът, провел се в Челябинск, е в рамките на сбирката на студентските строителни отряди в града, съобщава znak.com,цитиран от Блиц. За да се получи изображението, студенти и жители на града са били въоръжени с бели листи. Те трябвало да се подредят така, че отвисоко живата инсталация да наподобява ... още
На: 2017-10-04 15:07:20 преди: 8 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 658 прегледа
Новини: Веганите превъртяха играта на поредния си протест. Те отидоха пред Министерския съвет, за да се противят на правенето на ферми за норки у нас. Техният протест обаче беше откачен – обръснаха косата на жена публично. Животните умират по особено мъчителен начин за кожата си. Председателя на Българския съюз на веганите Никола Донев определи процедурата като варварка и ненужно жестока. Поискаха ... още
На: 2016-04-20 09:00:22 преди: 2 години / 2 гласа / 8 точки / 0 коментара / 496 прегледа
Новини: Отличието се отнася за отбора на Софийския университет в престижно състезание по арбитраж и търговско право Willem C. Vis. Имало е участници от престижните висши заведения от Сингапур, Великобритания, Индия и САЩ. Българските студенти са отличени за втора поредна година. Практическата подготовка на българските студенти е осъществена от известни адвокати в обастта на правото. Отличието бе дадено ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X