Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Гласът на народа

Ученичка от Пловдив разпространи смразяващо слово за 3 март! Всеки да прочете! Важно е за България!

„Марица“ разпространи обръщението на една българска ученичка по случай 3 март. Писанието на това дете е толкова емоционално, толкова трогателно – трябва да стигне до всеки българин. Авторката се казва Александрина Димова и учи в езиковата гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив.

Ето и какво написа тя:

Отечеството е в опасност! Прекрасно, но – що е отечество?

Отечество любезно, как хубаво си ти! Кой ли не е възхвалявал твойте красоти?

Родината ни е красива. Няма спор. Но ако някой се опита да ме убеди, че отечеството е земя и нищо повече, ще спорим. Отечеството съм аз, отечеството си ти, отечеството е Ботев, отечеството е Гео… Отечеството сме ние! Без хора къщите са празни, а без народ земята не ражда.

Но що е народ? Не, това не са аморфните маси, които се подлагат на изедническа манипулация, които изстрелват патриотарски снаряди и протестират срещу бурките, но са по-мълчаливи от риби, когато убиват някого пред слепите им очи. Не! Те са мърша.

Ако аз и ти спим, ако позволяваме да ни люлеят в робски люлки и търпим в оглупяло очакване да си спасим душите, ние не сме нищо повече от труп на народ: статичен, вмирисан, разлагащ се.

За да живеем, трябва да се движим – да се борим, а за да се борим, трябва да сме заедно. Понякога е достатъчно да имаме кауза и три епитета, за да се превърнем в народ:

Днес, а и от доста години, се наблюдава удивително изобилие от каузи и епитети. Народ ли сме?

Не мисля. Според мен днешната маса е почти точно толкова единна, колкото е била и през Възраждането. Може би Преходът е виновен…

На линията на времето между нас и възрожденците блестят няколко кървави фойерверка, но те са твърде недостатъчни, за да измият от челата ни срама от бездействието и безличието.

Обезсмъртеното от Гео Милев Септемврийско въстание е един такъв проблясък. Удавен в кървавите води на шумящата Марица, той казва нещо ценно. Повтаря един урок, който някои от онези предци от Възраждането са опитали да преподават. Ще станем народ тогава и само тогава, когато земята ни се изпълни със слънчогледи. Почвата ни е благодатна, остава само да се научим да не хвърляме слънчогледите си в прахта…

Както е казал един ветрогонещ юрист: „Идеали трябват!“

Отечеството е народът, а народът е в опасност, защото има недостиг на идеали. Духовен глад! Защо няма обявено бедствено положение?

Единственото логично обяснение е, че просто сме свикнали:

Ежедневието ни увлича, смирението ни приспива, сънуваме красота и спасение. Прекрасно, но – кой е спасителят? Кой, ако не ти?

Народе????

Трябва да съм луда, за да продължавам да използвам този призив, който от векове се носи като през пустиня. А може би не е лош да си луд… „свестните у нас считат за луди“.

А трябва да си луд, за да излезеш срещу редовни платени войници, въоражен със слънчогледи. Трябва да си луд, за да запратиш бомба в божия храм, а после да се обесиш, без да ти мигне окото. Трябва да си луд, за да викнеш: „ДОЛУ БОГ!“

Защото ако го сториш и декларираш, че ще свалиш Рая на земята, трябва да го изпълниш, а трябва да си луд, за да се решиш да сваляш Рая…

Толкова луд, колкото онзи, който отвлече „Радецки“, за да се принесе в жертва на едно заспало стадо; толкова луд, колкото онзи, който писа за борба преди несправедливия разстрел и загина с песен на уста… Дължим много на тези луди.

Но днес ни учат да имаме здрав разум. Прекрасно, но – що е здрав разум? Ако е това, което приспива и те кара да мълчиш, не го искам! Ако трябва да си Мунчо, за да протестираш пред лицето на несправедливостта, тогава да живее лудостта!

Няма ли да бъде прекрасно да полудеем, ако това ще ни направи НАРОД? Да спрем да бъдем алчни наполеоновци и да се превърнем в слънчогледи, какво ще кажеш?

Народе????

Нека поне погледнем към слънцето. Кой знае – може да намерим идеал, а той е далеч по-ценен от диамантите, независимо какво ни казват, защото не мажеш да си купиш Свобода.

Любимият ми луд казва следното: „Няма власт над оная глава, която е готова сама да се отдели от раменете си.“

Вярвам, че всеки трябва да има поне едно нещо, което да му е по-скъпо от тялото. Може би за да бъдем НАРОД, това нещо трябва да е Свободата.

Какво ще кажеш?

Народе????

 

loading...
Линк:
№ 1 Добавен от гост: На: 2017-03-04 19:03:44 Хaресва ми
guest-coment-1382
Браво,мойто момиче,дано само от твоето поколение има такива като теб повече,че то от моето и предишното много мърша излезе за жалост.
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2016-12-28 15:46:39 преди: 1 година / 6 гласа / 13 точки / 1 коментара / 28196 прегледа
Ученичка от Пловдив е подала оплакване, че е била изнасилена. Извършителят се оказва 48-годшен тунизиец, който вече е хванат от полицията. Той решил да и „направи подарък“ на Коледа. Момичето, на 18 години, било в апартамент в ЖР „Тракия“, където се е срещнала с него. Тя отишла да се срещне с реалното си гадже, но в жилището бил само приятеля на неговата майка, въпросния ... още
На: 2017-04-15 12:25:10 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 963 прегледа
Пореден български продукт, абсурдно произведен и представен, за продажба в магазинната мрежа. Единствената утеха е, че на етикета вече всеки може да прочете, за какво си дава парите и с какво се опитват да го нахранят. Снимката е публикувана от наш последовател, който силно се възмущава разпространението и продажбата на въпросният телешки колбас! Всеки, който прочете етикета се чуди това телешко ... още
На: 2017-05-24 14:54:37 преди: 1 година / 3 гласа / 12 точки / 1 коментара / 29928 прегледа
Румен Радев доказа, че президентската институция не е безполезна. Само с едно свое слово може да накара цяла България да слуша, цял свят! Видяхме какво направи в Рим, видяхме какво направи в Брюксел, видяхме диалога с Русия! Виждаме, че е БЪЛГАРИН! Милее за българското, иска да запазим българския език, история, култура, дух. Традиционно, той изнесе слово по случай 24-ти май. Той обаче остана в ст ... още
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X