Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Геополитика

Външно към Скопие и Атина: Без претенции за език и история, и промяна на граници

Министерството на външните работи на България приветства постигнатата договореност между правителството на Гърция и правителството на Република Македония по въпроса за името - Република Северна Македония, се казва в разпространена за медиите декларация на българското външно ведомство. В нея МВнР призова Скопие и Атина да дадат гаранции в договора помежду им, че границите няма да се променят, и че няма да има претенции към съседите за език, история, култура и идентичност.

"Отваря се пътят към европейската и евроатлантическата интеграция на нашата съседка. Това е реален шанс в края на българското председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване", се казва в декларацията.

В нея МВнР припомня, че България е признала Република Македония с конституционното й име още през януари 1992 г. "Новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност", се заявява в декларацията на Външно министерство.

"МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени."

Европейският съюз и НАТО приветстваха споразумението между Атина и Скопие за името на Македония и заявиха, че то ще й даде възможност да предприеме стъпки за присъединяване и към двата съюза.

"Това ще постави Скопие по пътя към членство в НАТО и ще помогне за укрепване на мира и стабилността на Западните Балкани", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че европейската перспектива на Западните Балкани е "ключов стимул за това споразумение в духа на добросъседското сътрудничество". Тя призова страните в ЕС да одобрят начало на преговори за членство с Македония.

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 96 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2018-03-20 18:47:32 преди: 7 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 896 прегледа
Геополитика: Остават броени дни до историческото посещение на външния министър на Гърция в БЮРМ (Македония). Атина е изпратила текста на споразумението, което ще се сключи в Скопие. Текста разбира се съдържа и 5 предложения за новото име на БЮРМ. Представител на Гърция ще е първият им дипломат Никос Коздиас. Той ще бъде в Скопие в четвъртък. Той лично обяви, че преди дни е изпратил текстовете на договорката. ... още
На: 2018-07-03 16:35:16 преди: 3 месеца / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 136 прегледа
Политика: И президентът Румен Радев атакува политическата позиция на правителството ни по въпроса с Македония и новото и име. Нашите дипломати не са отчели, че между Скопие и Атина ще има договор, когато се сключва нашия. В нашето споразумение има възможност за денонсиране, което значи, че е обратимо. При Македония и Гърция няма срок и не подлежи на промяна. "Вместо да се подготви един договор, който ... още
На: 2015-10-05 16:14:24 преди: 3 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1202 прегледа
Политика: Руското външно министерство остро осъди въздушните удари, извършени от американските въоръжени сили по болница на „Лекари без граници" в афганистанския град Кундуз в събота. „Бомбардирането на болницата на „Лекари без граници" в Кундуз беше "тежко нарушение на международното право", подчерта говорителката на руското външно Мария Захарова и допълни: „Представителите „ ... още
Етикети:
За нас
Хостинг от Super Hosting
Правила
Spodeli.eu във Facebook
Spodeli.eu във Google +
Spodeli.eu във Twitter
^ За SpoDeli.eu
BgMdb Филми
Uni-Web.net
Womans'Book
Zabavni.info
NetSale
SpoDeli.eu
BG-Info
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X