Новини Общество Политика Криминални Любопитно Здраве Свят Геополитика Гласът на народа Зов за помощ Спорт Дискусии Клюки Лайфстайл Технологии Икономика Наука Култура Конспирации История Забавно Видео За жената Кухня Вицове Дом и Градина Туризъм Други
Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli.eu / Технологии

Във Франция откриха първия в света път от слънчеви панели! ВИЖТЕ ВИДЕО!

Френската компания Colas завърши през изминалата година първия експириментален проект - слънчев път - Wattway. Необичайния участък е на шосе RD5 с дължина един километър в селото Турувр-о-Перш с 3 400 жители в област Нормандия.

По този път ежедневно ще приминават около 2 000 автомобила и по информация на изданието Guardian, слънчевите панели са с обща площ 2800 мІ, като на ден са длъжни да акумулират енергия, което ще бъде достатъчно за нощното захранване на улиците в този населен пункт.

Предишни проекти с тези специални слънчеви панели на фирмата Colas са тествани върху четири паркинга в различни части на Франция и след като инженерите са се убедили в здравината и сигурността на генериращите ток покрития е бил проектиран и този път.

Изпитателния срок на пътя в Турувре ще бъде за период от две години и след неговото изтичане ще стане ясно, доколко изобретението оправдава подобно строителство, защото стойността на еднокилометровият участък Wattway струва пет милиона евро.

Интересното е, че аналогичен опит са опитвали и американски инженери с намерението да поставят слънчеви панели на част от легендарното шосе Route 66.

Критици на проекта също напомнят за подобен опит и в холандския град Кромени, където през 2014 година там е открита първата велоалея със слънчеви батареи на компанията SolaRoad.

За първата година тя е изработила 9800 кВт•ч енергия, а стойността на проекта е три милиона евро, която е идентична на стойността за 20 милиона киловат часа.

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 коментара | 5733 прегледа
Публикувано на: 2017-01-10 07:47:05
Във:
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Във Франция откриха първия в света път от слънчеви панели! ВИЖТЕ ВИДЕО!
На: 2017-01-19 08:56:46 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1129 прегледа
В китайския град Нанкин завършиха финалните тестове по първия в света напълно роботизиран паркинг. По замисъла на разработчиците, водачите трябва да оставят автомобила на входа на паркинга, а всичко останало се прави от специални подемни машини и роботи. Паркинга ще бъде открит веднага след китайската Нова година, която е на 28 януари. ... още
На: 2016-12-18 09:24:10 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 2797 прегледа
На покрива на небостъргача «Око» в бизнес центъра «Москва-Сити» тези дни откриха най-високата в света ледена пързалка. Тя е разположена на височина 354 м. на ниво 86-и етаж от земята. Площта на ледедното покритие е 420 кв. м. "Тази пързалка е най-високата в света и ние дори обмисляме да подадем заявление за Книгата - рекордите на Гинес", споделя собственикът на ресторантският холдинг RESTart - Ал ... още
На: 2016-02-01 17:52:20 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1580 прегледа
Франция ще инсталира 1000 километра соларни клетки по пътищата си, за да опита да генерира възобновяемо електричество за 5 милиона граждани. Това обяви министърката на екологията и енергията. За да се финансира толкова мащабен проект, правителството ще вдигне таксите върху газта. Така ще се съберат около 200-300 милиона евро. Ще се използват фотоволтаични клетки, които се инсталират по повърхност ... още
Хостинг от Super Hosting
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X