Избор на редактора:
Народна медия SpoDeli / Технологии

Във Франция откриха първия в света път от слънчеви панели! ВИЖТЕ ВИДЕО!

Френската компания Colas завърши през изминалата година първия експириментален проект - слънчев път - Wattway. Необичайния участък е на шосе RD5 с дължина един километър в селото Турувр-о-Перш с 3 400 жители в област Нормандия.

По този път ежедневно ще приминават около 2 000 автомобила и по информация на изданието Guardian, слънчевите панели са с обща площ 2800 мІ, като на ден са длъжни да акумулират енергия, което ще бъде достатъчно за нощното захранване на улиците в този населен пункт.

Предишни проекти с тези специални слънчеви панели на фирмата Colas са тествани върху четири паркинга в различни части на Франция и след като инженерите са се убедили в здравината и сигурността на генериращите ток покрития е бил проектиран и този път.

Изпитателния срок на пътя в Турувре ще бъде за период от две години и след неговото изтичане ще стане ясно, доколко изобретението оправдава подобно строителство, защото стойността на еднокилометровият участък Wattway струва пет милиона евро.

Интересното е, че аналогичен опит са опитвали и американски инженери с намерението да поставят слънчеви панели на част от легендарното шосе Route 66.

Критици на проекта също напомнят за подобен опит и в холандския град Кромени, където през 2014 година там е открита първата велоалея със слънчеви батареи на компанията SolaRoad.

За първата година тя е изработила 9800 кВт•ч енергия, а стойността на проекта е три милиона евро, която е идентична на стойността за 20 милиона киловат часа.

loading...
Рейтинг: 3 звезди | 1 гласа | 3 точки | 1 ком. | 5736 прочита
Линк:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни:
На: 2017-01-19 08:56:46 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1129 прегледа
В китайския град Нанкин завършиха финалните тестове по първия в света напълно роботизиран паркинг. По замисъла на разработчиците, водачите трябва да оставят автомобила на входа на паркинга, а всичко останало се прави от специални подемни машини и роботи. Паркинга ще бъде открит веднага след китайската Нова година, която е на 28 януари. ... още
На: 2016-12-18 09:24:10 преди: 1 година / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 2798 прегледа
На покрива на небостъргача «Око» в бизнес центъра «Москва-Сити» тези дни откриха най-високата в света ледена пързалка. Тя е разположена на височина 354 м. на ниво 86-и етаж от земята. Площта на ледедното покритие е 420 кв. м. "Тази пързалка е най-високата в света и ние дори обмисляме да подадем заявление за Книгата - рекордите на Гинес", споделя собственикът на ресторантският холдинг RESTart - Ал ... още
На: 2016-02-01 17:52:20 преди: 2 години / 1 гласа / 3 точки / 0 коментара / 1580 прегледа
Франция ще инсталира 1000 километра соларни клетки по пътищата си, за да опита да генерира възобновяемо електричество за 5 милиона граждани. Това обяви министърката на екологията и енергията. За да се финансира толкова мащабен проект, правителството ще вдигне таксите върху газта. Така ще се съберат около 200-300 милиона евро. Ще се използват фотоволтаични клетки, които се инсталират по повърхност ... още
Хостинг от Super Hosting
^ За SpoDeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Народна медия сподели.еу
placeholder
© 2012 - 2018 SpoDeli.eu V 1.0
X